Folytatjuk a Due diligence eljárást a 4. lépéssel. Az előző 3 lépés leírását ITT TALÁLOD!

4. Az építési engedély ellenőrzése az Önkormányzati Irodában.

A Földhivatali ügyintézés után,, az átvilágítási eljárás során el kell mennünk az ingatlant nyilvántartó és igazgató Önkormányzati Hivatalba, hogy megvizsgáljuk az Építési Engedélyt.

El kell utaznunk a Polgári Munkaügyi központba (Civil Work Unit) kideríteni azt, hogy  ez a központ az illetékes-e a megvásárolni kívánt telken esetlegesen folyó építési munkálatokért, vagy a Polgári Munkaügyi központ irányítása alá tartozik-e az építkezés. Az ingatlan elhelyezkedése szerinti területi Polgári Munkaügyi központ felügyeli általában az építkezések többségét.

Meg kell győződnünk arról, hogy a telken minden építményt, például házat, villát, úszómedencét vagy akár edzőtermet, az Önkormányzati Iroda engedélyezett-e. Ellenkező esetben az adásvétel során problémákat is veszel, mert később kötelezhetnek az ilyen építményt eltávolítására.

Az eljárás során ellenőrizni tudjuk, hogy az aktából kiderül-e mindez, pl. az akta tartalmazza-e az engedély másolatát:

5. Az ingatlanadó befizetés ellenőrzése a Kerületi Hivatalban.

Minden egyes ingatlan, legyen az telek, ház, villa vagy társasház, köteles évente ingatlanadó-fizetést teljesíteni a helyi Kerületi Hivatalnál.

Az adó mértéke az ingatlan használatától függően változik. A kizárólag lakáscélra hasznosított ingatlanra alacsonyabb összegű adót kell fizetni, mint a kereskedelmi célokra használt ingatlanra.

Az átvilágítás során át kell adnunk a tisztviselőnek a tulajdoni lapot és az ingatlan nyilvántartást, hogy a tisztviselő láthassa és ellenőrizhesse az ingatlanhoz kapcsolódó esetlegesen be nem fizetett adókat.

Ezt követően mindezt le kell egyeztetnünk a Helyettes Kerületi Vezetővel (Deputy District Chief) annak érdekében, hogy lezárja az ingatlanadó kérdését, és megállapítsa, hogy az információink helytállóak vagy sem.

Amint azt korábban megjegyeztük, az átvilágítási folyamatot során kötelesek vagyunk érdeklődni az Eladótól az ingatlanadó-fizetés beérkezéséről.

Ha az eladó nem tudja bemutatni a nyugtát, lehetséges, hogy megpróbálja elkerülni az ingatlanadó befizetését, mert pl. vannak olyan mögöttes problémák az ingatlannal, amiket nem akar felfedni a vevő előtt.

6. Az ingatlan és a tulajdonos ellen indított esetleges peres eljárás(ok) ellenőrzése

Ennek az a célja, hogy kiderüljön, hogy a szóban forgó ingatlanra vonatkozóan van-e jelenleg bíróság előtt folyamatban lévő jogi ügy.

Annak megerősítése érdekében pedig, hogy pontosan kit pereltek be, valamint hogy mi az elsődleges tárgya annak a jogi problémának, amellyel az ingatlan tulajdonosa foglalkozik, mélyebbre kell ásnunk.

Ami az eljárást illeti, lehetőségünk van arra, hogy ahhoz a bírósághoz forduljunk, amelynek illetékességi körébe tartozik az a régió, ahol az ingatlan található. A legtöbb esetben ez annál a bíróságnál történik, amelyik a tulajdonos bejelentett lakóhelye szerinti helyet felügyeli.

A bíróság ügyviteli adatbázisa hozzáférést biztosít az ügyvédek számára, ;így ennek segítségével utánanézhetünk a tulajdonos személyazonosságának.

Ha a tulajdonosnak bármilyen polgári vagy büntetőjogi ügye van, vagy jelenleg is folyamatban van, az adatbázis feltárja az ügy összes részletét. Ez vonatkozik arra is, hogy az ügy a múltban volt, vagy éppen most zajlik.

Ha nincs vagy még soha nem volt jogvitában érintett, akkor a bíróság elektronikus adatbázisában nem lesz bejegyzés a tulajdonosról.

Ezt követően másolatot készítünk a tulajdoni lapról, és még egyszer ellenőrizzük a tisztviselővel, hogy az ingatlannal kapcsolatban van-e valamilyen probléma, vagy van-e folyamatban a bíróság előtt ügy az ingatlannal kapcsolatban.

A bírósági tisztviselő ellenőrzi a számítógépes rendszerében, majd átadja a jelentést az ügyvédnek.

Ennek eredmény lesz az egyik olyan szempont, ami alapján eldöntheted, hogy érdemes-e folytatni az ingatlan megvásárlását, vagy megvárod, amíg az Eladó megoldja az ingatlannal kapcsolatos problémákatt, mielőtt továbblépnétek az ügyletben. 

A soron következő 3. posztban megismerheted a Due diligence eljárásunk utolsó lépéseit, ami az ingatlan tulajdonos csődhelyzeti ellenőrzését és az ingatlan helyszíni szemléjét jelenti.

Előző rész : 3/1

Következő rész : 3/3