El lehet kerülni a kellemetlenségeket

A thaiföldi közlekedés kaotikusságáról sokat írnak, némi mosollyal az arcukon. Máig maradt a kaotika, noha az utak minőségi fejlesztése páratlan.

Kevesen foglalkoznak a helyi közlekedés feltételeivel, azok be nem tartásának következményeivel.

Pedig érdemes odafigyelni!

A Thaiföldre érkezőket tárt karokkal várják a járműkölcsönzők. A feltétele egy kölcsönzésnek valamiféle dokumentum, útlevél vagy nemzetközi jogosítvány felmutatása. Lemásolják, aláírják a kölcsönszerződést, és uzsgyi! Fontos tudni erről, hogy a bérbeadó thai, nem feltétlen ismeri minden náció okmányát! A szerződésben a bemutatott okmányok hitelességét a bérbevevő szavatolja. Így történik meg, hogy akár jogosítvány nélkül bérelhető bármely jármű.

Jogilag viszont komoly követelményei vannak a közlekedési kihágásnak:

1. Minden esetben érvényes nemzetközi jogosítvánnyal kell rendelkezni! Ezt csak a rendőrség ellenőrzi, hazai jogsit nem fogadnak el, a 2000 bahtos bírság megfizetése után mehetünk is tovább.

2. Téves az a gondolkodás, hogy a hazai B kategóriás jogsival simán lehet robogóval közlekedni. Személyautóra és motorkerékpárra külön jogsit kérnek. Szintén 2000 baht… Akinek van A kategóriája, az szerencsés.

3. A thai jogsi 10-14 nap alatt megszerezhető és 10 ezer baht kategóriánként. Megjegyzem, kb. 2 óra ráfordítással megoldható a tanfolyam… Ezt a jogosítványt is lehet nemzetközire cserélni, amivel aztán bárhol lehet a világban közlekedni. 

Aki a feltételek ismerete, de be nem tartása miatt konfliktusba kerül a hatóságokkal, az az eset súlyosságához mérten kösse fel a gatyáját:

Aki bármely követelmény hiányában közlekedik és szabálysértést vagy balesetet szenved/okoz, visel minden következményt! Bírságot, kártérítést, esetleges kórházi költségeket. Kirívó esetben a jogsit, amit felmutat a delikvens, azt elveszik és a konzulátuson keresztül a hazai szervekhez elküldik, ahol persze megkapjuk a hazai dorgálást is.

A bírság egyszerű esetben ránézésre kerül megállapításra, súlyosabb esetekben határ a csillagos ég. A kártérítés és károkozás költségét helyi szerviz, illetve a bérbeadó állapítja meg.

A kórházi költségeket értelemszerűen az ellátó intézmény adja meg. A kórházak üzleti alapon nézik az eseteket, így nemegyszer egy könyökzúzódáshoz elrendelnek mindenféle laborvizsgálatot, MRI-t, röntgent, pszichológiai vizsgálatot, és még ki tudja mit. Ja, aki a beteget betolja, és a kedves nővér díja is felszámítódik. Borzasztó összegek jönnek ki a végére. A halálos baleset, ami könnyen megesik a kaotikában, az más tészta. Már írtam róla, kerüljük el! 4 millió bahtnál kezdődik a büntetés, és akár a börtön, ami nem európai embernek való hely!

Minden esetben a kiszabott bírság megfizetéséig tilos Thaiföldet elhagyni!

Tilos ittasan közlekedni! Tudom, látom, ezt a turisták nemigen tartják be! Részegen közlekednek, úgy, hogy még meg sem szokták a „baloldali” közlekedést és ebből van a tragédia.

Aki járt már Thaiföldön az látta, tapasztalta a bekötött kezű/lábú turistákat. Egy ilyen esetben, ha más nem sérült, csak „borultunk” egyet, sérüléstől függően javasolt a járművet félreállítani és kórházba menni (taxi). Akinek van biztosítása annak ingyen, más esetben a fent írt üzleti jelleggel, precízen látja el a kórház.

Megjegyzem, mindig felajánlják, hogy jobb lenne ott aludni, de ezt javaslom elkerülni…. Általában egy ilyen kötszeres kezelés minden vizsgálattal 8-12 ezer baht. A thai kórházak nem értesítik a hatóságokat!!!

A bérleménnyel utána kell foglalkozni. Fel kell hívni a tulajt. Nem veszi le fejünket, hisz van biztosítása. Ha van időnk, érdemes szervizt keresni, pár nap alatt rendbe rakják a járművet, negyedannyi áron.

Egy szónak is száz a vége, a szabályok betartása Thaiföldön is kötelező!

Figyeljetek oda, és elkerülhetitek a kellemetlenségeket, boldog emlékkel térhettek haza, egyben!

Kérdéssel, tanácsért, segítségért forduljatok hozzánk bizalommal! A www.thaiingatlan.hu munkatársai állnak a rendelkezésetekre, akkor is, amikor megvan a baj!