Ha még sosem jártál Thaiföldön, valószínűleg akkor is tudod, hogy az országnak a világ egyik legszebb tengerpartja, legbarátságosabb emberei és ínycsiklandó konyhája van.

Bár ezek már önmagukban bőven elegendőek ahhoz, hogy meggyőzzenek téged arról, hogy látogass el Thaiföldre, de ha még mellette az ingatlanok is érdekelnek, akkor az hab a tortán.

Hadd tegyük most erre a habra még néhány thaiföldi érdekesség cseresznyéjét, csakis a teljes élvezeted kedvéért!

Íme, a 12 tény, amit eddig nem biztos, hogy tudtál az országról!

1. Bankok az Los Angeles?

Bizonyos értelemben igen; nézzük csak, hogy miért! Bangkokot csak a külföldiek nevezik Bangkoknak; a neve thai nyelven Krung Thep. De ez a név is csak a város teljes nevének rövidített formája. A hivatalos elnevezése ugyanis a világ egyik leghosszabb neve: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom.

Ez a hosszú nevet nem kíséreljük meg lefordítani, de Bankok-ot és Krung Thep-t igen. Bankok azt jelenti, hogy “A vadszilvák faluja”, a Krung Thep pedig az „Angyalok városa”. És ez ugyanaz, mint a Los Angeles név fordítása.

2. A thai-ok imádják a királyi családot

A thai emberek a legnagyobb tisztelettel és rajongással viseltetnek a királyi család iránt, ami talán nem véletlen, hiszen a monarchia bármely tagjának kritizálása vagy tiszteletlenségének tanúsítása hazaárulásnak számít. Az Anyák napja Thaiföldön a királynő születésnapján,, míg az Apák napja a király születésnapján kerül megrendezésre, és mindkét napot a thaiföldiek az egész országban ünneplik szeretett uralkodóik tiszteletére.

3. A buddhisták aránya 95%

Bár Thaiföldön nincs hivatalos vallás, a lakosság mintegy 95 százaléka buddhista. A thai királynak pedig, mint a „hit őrzőjének”, mindig buddhistának kell lennie.

4. Thaiföldön van a világ legnagyobb tömör arany Buddha szobra

A Phra Phuttha Maha Suwan Patimakon, más néven az Arany Buddha a világ legnagyobb színarany Buddha figurája, és a bangkoki Wat Traimit templomban található. Az szobor 3 méter magas, 5,5 tonna súlyú, és színaranyból készült. Úgy vélik, hogy értéke 250 millió dollár. 

Az Arany Buddha története lenyűgöző; feltételezések szerint a 13. vagy 14. században készült a thaiföldi Sukhothaiban, és azért burkolták és festették be, hogy megvédjék, elrejtsék az országot megszállók elől. Több évszázadon át maradt ebben az állapotban, mielőtt áthelyezték egy ayutthayai templomba, és további 200 évre elfelejtették.  

A szobrot a 18. század közepén egy új szentélybe való áthelyezés közben véletlenül leejtették, aminek következtében a burkolat egy része letört, és feltárta az alatta lévő aranyat. A szobor valódi kilétére végül fény derült, és a szobrot visszaállították korábbi dicsőséges szépségébe.

5. A legtöbb thaiföldinek van beceneve

A legtöbb thaiföldi embernek két neve van: a teljes hivatalos neve és a beceneve. De ellentétben más országokkal, ahol a becenév általában csak az igazi név rövidített vagy elferdített változata, a thaiföldi becenevek értelmesek, és a szülők adják őket születéskor.

A thai szülők gyakran választanak olyan neveket, amelyeknek thai nyelven van jelentőségük, vagy olyan szavakat, amelyeknek a hangzása idegen nyelven tetszik nekik. Néhány gyakori becenév: Bank, Neung (egy), Benz, Tangmo (görögdinnye), Chompoo (rózsaalma), Nan.

6. A thai nyelv 76 betűből áll

ความงาม

Ez a “szépség” szó thai nyelven. 

A thai ábécé 76 betűből áll, köztük 44 mássalhangzó és 32 magánhangzó! A thai nyelvnek öt hangja is van, így nagyon nehéz megtanulni. A mi fülünknek sok hang ugyanúgy hangzik, de ha elrontunk egy hanglejtést, az egészen mást jelenthet.

7. Lopburi – a majmok által uralt város

A városban a makákómajmok uralják az óváros környékét. Külön fesztiváljuk is van évente, novemberben, a Lopburi Pra Prang Sam Yot templomában „Majombankett Fesztivál” a neve. Ilyenkor  600 majmot lehet nézni, amint rizsből, salátából, trópusi gyümölcsökből, kolbászból, sőt még fagylaltból álló menüből lakomáznak. A helyiek azért tartják meg ezt évente, hogy megköszönjék a szőrös állatoknak a turistákat, akiket a városba hoznak, és mert szerintük szerencsét hoz nekik, ha tisztelettel bánnak a majmokkal.

8. Thaiföldet Sziám-nak nevezték 1939-ig 

1945 és 1949 között rövid időre visszaváltozott Sziámra, de azóta végérvényesen Thaiföld. A sziámi macskák onnan származnak, ahol őket szerencsésnek tartják.

9. A rizs minden étkezés alapanyaga 

A thaiföldiek számára a rizs olyannyira alapvető élelmiszer, hogy önálló kategóriaként is megállja a helyét. Minden étkezésnek, így a reggelinek is elengedhetetlen része. Sőt, az emberek üdvözlésének egyik gyakori módja a következő: „Ettél már rizst?”, míg az éhségre mondott szó thai nyelven szó szerint azt jelenti: „Rizst akarok enni”.

10. Thaiföldet soha nem gyarmatosították európaiak

A szomszédos délkelet-ázsiai országokkal, Laosszal, Mianmarral, Vietnammal, Kambodzsával és Malajziával ellentétben Thaiföldet soha nem gyarmatosították európaiak. Így talán  nem véletlen, hogy Thaiföld neve thai nyelven Prathet Thai, ami lefordítva annyit tesz: „A Szabadok Földje”.

11. A fejek szentek, a lábak pedig alantasak

A thai kultúra a fejet tartja a legfontosabb testrésznek. Mint ilyen, soha nem szabad megérinteni más fejét, még egy gyermekét sem! A thai-ok a lábakat alantasnak tartják. A lábakat a földhöz való kötődésünk szimbólumának tekintik, ami emberi testünket a szenvedéshez és a küzdelemhez köti. Emiatt soha ne tegyük fel a lábunkat az asztalra, és ne mutassuk meg a cipőtalpunkat. Az pedig, hogy a lábbal egy másik emberre vagy egy templomi szoborra mutatunk, a bunkóság csúcsának számít.

12. A nemzeti himnuszt naponta kétszer játsszák el

Nyilvános helyen reggel 8 vagy este 6 órakor készülj fel arra, hogy fel kell állnod és csendben maradnod, amikor a nemzeti himnusz elhangzik. Ezek az időpontok a thaiföldi zászló felvonását és leengedését jelzik, és sértőnek számít, ha beszélsz vagy ülve maradsz, amikor a himnusz szól.