Thaiföld nem csak a nyaralásra. kikapcsolódásra kitűnő célpont, de földi paradicsom azok számára is, akik ott ingatlant szeretnének vásárolni.

Ha te már közéjük tartozol vagy tervezel közéjük tartozni, és ismered az ide vonatkozó törvényeket, akkor is segíthetünk elkerülni azokat a buktatókat, amik felismeréséhez  helyismeretre, tapasztalatra, gyakorlatra és kapcsolatokra volna szükséged.

Ismerd meg most ezt a 3+1 buktatót!

1. Az ingatlan lefoglalózása és a foglaló idő előtti kifizetése

Lehet, hogy megtaláltad álmaid ingatlanát és úgy gondolod, hogy tökéletes a számodra. Gondolatban már meg is tervezted a ház minden részletét, berendezési tárgyát és bútorát. Ez a fajta hozzáállás és lelkesedés az életünk sok területén nagyszerű dolog, az ingatlanvásárlás során azonban sokszor több kárt okozhat, mint hasznot.  

Szánj elegendő időt a szerződés átolvasására, és nézz  körül más ingatlanok után is, mielőtt túl hamar letenné a foglalót. 

Mielőtt aláírnál bármilyen dokumentumot, legalább 3 pontot érdemes figyelembe venned.

   • Vannak-e még hasonló ingatlanok ugyanebben a nagyságranben és jobb feltételekkel? 
   • Ha meggondolja magát a fejlesztő vagy eladó, akkor  visszafizeti-e a foglaló (általában legalább 15%)  összegét? 
   • A  szerződés ad-e neked mozgásteret arra az esetre, ha az üzlet meghiúsul, és nem tudod időben kifizetni a fennmaradó összeget?  

Kétség esetén tartózkodj attól, hogy azonnal, szívből cselekedj, mivel a sietős cselekvés és a megfelelő tisztánlátás nélküli jogkövető szerződés aláírása visszafelé sülhet el. 

Ne feledd, hogy bár a fejlesztő/eladó közvetve sürgetheti a foglalóbeizetését, a legtöbbje nem téríti vissza a foglalót!

2. Az ingatlan típusok vásárlási feltételeinek megismerésének elmulasztása

A legjobb módja annak, hogy megszerezd álmaid ingatlanát Thaiföldön, ha a lehető legtöbbet megtudsz a különböző típusú ingatlanok megszerzésének módjairól. Erről a Blogban itt találsz leírást!  

Ha részvényeken vagy befektetési alapokon keresztül tervezel ingatlanbefektetést, akkor kritikus fontosságú, hogy ellenőrizd a cégt teljesítményét, mérlegét, nyilvános eredményeit!

Ez a szabály vonatkozik a fejlesztőktől vásárolt bármilyen ingatlan megvásárlására is. Jó kiindulópont a kiválasztott fejlesztővel kapcsolatban álló korábbi ügyfelek visszajelzéseinek ellenőrzése.  

3. A “legolcsóbb”, mint legfontosabb szempont fenntartása 

Miközben keresed az adott költségkereten belül az ingatlanodat, a fenti szempont fenntartása a döntéshozatalban nagyon sokszor nem válik be. Az ilyen ingatlanok vásárlásával együtt megvett későbbi gondok gyakran felülírják az olcsóság előnyeit.  

A fejlesztők állandóan új és újabb ingatlanokat kínálnak alacsony áron, miközben nem említik, hogy tervezik az építkezés bővítését és egy másik projekt építését közvetlenül az tiéd mellett.

A hirdetések és az ingatlanok felderítése,megtekintése során ügyelned kell arra, hogy vásárlóként olyanokat találj, akik betű szerint betartják a törvényi előírásokat. Ellenőrizned kell a környéket is, hogy a terület biztonságos-e a tartózkodáshoz, a környéken található kényelmi szolgáltatásokat, a közlekedést és minden egyéb, a vásárlás előnyeként eladott körülményt hihetőnek találsz-e? 

Az otthon kiválasztása magában foglalja azt is, hogy olyan teljes környezetet válassz, amely békét és nyugalmat biztosít.. Minden részletre összpontosítanod kellene, kezdve a házon belüli berendezési tárgyak minőségétől a nyitott konyhákig, összeshaonlítva a sziget alakú konyhákkal, a moduláris szerelvényekkel, a füstjelzőkkel és még az ingatlan építéséhez használt építőanyag minőségével is.  

Ha még el nem készült ingatlant foglalózol, akkor biztosnak kell lenned abban, hogy a fejlesztő időben befejezi a projektet, hogy az ígért időpontban birtokba vehesd az ingatlant.  

Néhány további pontra is összpontosítanod kell, mielőtt elköteleznéd magad az ingatlanvásárlás mellett. 

Társasházi lakás  esetén a komplexumban lévő közös létesítmények, például a kertek és a medencék használatára vonatkozó szabályok, a szavazatod hányada, valamint az ingatlan eladása során a részesedésed mértéke.

+1. Ingatlan szakértő ügyvéd és ingatlanközvetítői segítség kihagyása

Ügyvédre és ingatlan ügynökre mindig szükséged van! 

Egy jó hírű ingatlanügynök összekötőként működhet közted és a fejlesztő/eladó között, és az a javadra válik.   

Az ingatlanügynökök nemcsak a környék legjobb ingatlanjait sorolják fel, amint azok a piacra kerülnek, hanem azt is tudják, hogy mely fejlesztőket és ingatlanértékesítőket érdemes választani.  

Emellett értékes betekintést nyújthatnak a környékbe, segíthetnek megérteni a jogi és építési szabályokat, és tájékoztatnak a hamarosan listára kerülő elsőrangú ingatlanok prioritásáról. Ők adják  meg neked azt az elsőrendű segítséget, amelyre szükséged van ahhoz, hogy a költségkereteden belül a legjobb ingatlant a  legkisebb minőségi kockázattal vásárolhasd meg.  

Az ingatlan szakértő ügyvéd pedig végigkisér a folyamaton, és abban segít, hogy az ingatlan biztonságosan, a legkisebb jogi kockázatok nélkül kerülhessen a tulajdonodba. Emellett azoknak, akik Thaiföldön vásárolnak ingatlant alapvető fontosságú, hogy mind Thaiföldön, mind a hazájában elkészíttessenek, aláírjanak és készenlétben tartsanak egy végrendeletet az ingatlan öröklése kapcsán. Ezt is lehetőleg olyan ügyvédnek kell elkészítenie, aki jól ismeri a thaiföldi szabályokat, kivételeket, formalitásokat és törvényességi szabályokat. 

thaiföld ingatlanos
thaiföld ingatlanjogász

Az ingatlanos ügyvéd

Egy ingatlan szakértő ügyvéd aranyat ér. Nem csak időt, frusztrációt és felesleges köröket takarít meg neked, de segít elkerülni az esetleges pénzügyi veszteségeket vagy peres ügyeket is.

Mit csinál egy ilyen ügyvéd?

Kellő gondossággal és szakértelemmel átvilágítja az ügyletet.

Ez magában foglalja az eladók, a fejlesztő cégek, az épületek hátterének és történetének, valamint a fentiek bármelyikével kapcsolatos esetleges jogi bonyodalmaknak a kutatását.

Címkutatást végez.

Ez magában foglalja annak megerősítését, hogy

   • a tulajdonjog adatai megegyeznek a bejegyzett földhivatali nyilvántartásokkal;
   • az eladó jogszerűen birtokolja az ingatlant, 
   • jogosult az eladásra, és 
   • nincsenek-e az ingatlanra fennálló jelzálogjogok, zálogjogok, adósságok vagy jogi eljárások.

Felülvizsgálja a szerződéseket.

Az előszerződés, adásvételi megállapodás felülvizsgálata annak érdekében, hogy a részletek helyesek és tisztességesek legyenek az eladó és a vevő számára.

A nyugati kultúrában alkalmazott szerződésekkel ellentétben Thaiföldön sok szerződéses megállapodás nem elsősorban a számokra, hanem a vevő és az eladó közötti kapcsolatra összpontosít. Gondolj erre úgy, mint egy „Gentleman agreement”-re, vagy mint egy szóbeli „kézfogásos szerződésre”! 

Ugyanakkor ez azt is jelentheti, hogy a szerződésekből számos fontos feltétel vagy záradék kimaradhat. Az ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd lefordítja és javasolja ezeket a fontos feltételeket, amelyeket mindenképpen bele kell foglalnod a szerződésbe, hogy megvédd magad.

A szerződések felülvizsgálata elengedhetetlen társasházi lakásvásárláskor, különösen olyan turisztikai területeken, mint Pattaya vagy Phuket.

Egyezteti és felügyeli a pénzek átutalását és kifizetését.

Minden ingatlan ügyletben a legfontosabb szempont a pénz. Az ügyvéd rögzíti, hogy 

 • milyen pénzösszegek esedékesek (beleértve a bejegyzési, nemteljesítési záradékokat és díjakat); 
 • melyik fél fizeti a pénzt és a díjakat; és 
 • hogyan kell kifizetni a pénzösszegeket (fizetési ütemezés).

Meggyőződik arról, hogy minden kifizetés és időkeret mindkét fél számára méltányos, és veled együtt átnézi a rejtett vagy folyamatban lévő költségeket.

Részt vesz az elszámoláson és a tulajdonjog bejegyzésén a földhivatalban.

Az ügyvéd az elszámoláskor átadja és átveszi az összes vonatkozó dokumentumot. Ezt követően ő lehet a megbízottad a thaiföldi földhivatallal az összes dokumentum nyilvántartásba vétele, valamint a szerződés szerinti díjak és adók megfizetése érdekében.

Segít megvédeni a vagyonodat

Egy megbízható ügyvéd segíthet gondoskodni a jövőbeli biztonságról. 

Habár gyakran készítünk végrendeletet, hogy halálunk esetén biztonságban legyen a vagyonunk, de fontos tudni, hogy Thaiföld nem ismeri el a külföldi végrendeleteket, és azok bíróság előtt megtámadhatók. 

A thaiföldi ügyvéd az ingatlan vásárlásakor segíthet a Thaiföldön elismert és elfogadott végrendelet elkészítésében. Bár ez nem része a vásárlási folyamatnak, ez egy fontos szempont, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk, amikor a vagyon védelmére és családunkról való gondoskodásra gondolunk.