Nos, ismételten változtak a szabályok. Igazából megint az Európai normákhoz igazodnak. Persze vannak kivételek! Phuket és már Koh Samui is nyitott. Oltási igazolás kell, de nincs kötelező karantén! Naponta 2 repülő járat érkezik ide, Koh Samuira. Jönnek a turisták, és végre a befektetők is. Nehéz úgy ingatlant értékesíteni, ha a vevő nem láthatja, érintheti meg. Mintha, egy autót veszel… Bele kell ülni, megnyomni a dudát, stb.

Ez az akadály elhárult.

Ha, kiutazol, átkompolsz Samuiról, számtalan ellenőrző pont van felállítva minden úton.

Én pár napja utaztam az ország másik oldalára.

6 ellenőrző ponton mentem keresztül. Sehol semmi gond. Mondjuk ez annak is köszönhető, hogy a helyi „közegek” nem beszélnek, csak thaiul. Így mikor megállítanak, csak magyarul gügyögök, amit természetesen nem értenek. Még az irataimra sem voltak sehol kíváncsiak, csak integettek, hogy haladjak tovább, ne tartsam fel a forgalmat. Megjegyzem, egy úgymond „vörös” zónás városba mentem, kisfiam születésnapjára. Következetesen, először elvégeztem egy COVID tesztet, utána mentem közösségbe!

A vissza út már nem volt egyszerű. Ellenőrző pontok voltak, de mivel esett az eső, a hivatalnokok egy sátorban üldögéltek… Mindenhol. Aztán Donsak kikötőből kompozás Koh Samuira. Másfél óra, de van a hajón büfé, kibírható. Az üléseken van egy QR kódos applikáció, melyet ott érdemes kitölteni. Sok kérdés van, de van idő is. Ha regisztráltál, Line alkalmazásban, kapsz egy igazolást. Amikor kiérsz a kikötőbe, szintén ellenőrzési ponton kell áthaladnod. A mobilodon bemutatod a QR kódos visszaigazolást, és már mehetsz is tovább, a hatóság beolvassa, „oszt jónapot”

Így Thai barátaim segítettek a kompon kitölteni a kérdőívet….

Én elszúrtam… Mivel piros zónából jöttem, „okos” jó tanács az volt, hogy egy zöld zónás várost írjak be, meny nevét nyelvtani helyességgel adták meg.

Nagy mosollyal mutattam a QR kódot a hatóságnak… Mire odaértem, a megadott város is vörös zónás lett…

Gondolhatjátok, ki az autóból, egészségügyi ponton kellet várnom, mint egy állatkerti majmot, fotóztak a rendőrök, a hivatalnokok… Hát, tele volt a gatyám, mintha Bil Ladent fogták volna el…

Aztán kellemesen csalódtam. Igen gyorsan, Thai mércével, mert ugye„kapkodósak”, fél óra alatt elintéződött minden.

Ironikus, mivel kaptam egy A/4-es lapot, amin minden nap ki kell töltenem, vagyis X-elnem, amit ugyan azon a Line applikáción keresztül el kell küldenem. Hát mellékelem a dokumentumot. Nem vagyok mocsok, mivel már ma kitölthettem volna két hétre előre, csak a telefonomon kell emlékeztetőt írni, nehogy elfelejtsem elküldeni.

Ennek így mi értelme van?

De, tartsuk be a szabályokat!

Szabad az ország, szabad Koh Samui!

Ha információ kell, vagy kérdésed, keress fel a thaiingatlan.hu oldalon!

Egyéb kérdésben, nyugodtan forduljatok a Bangkoki Konzulátushoz, rendkívül segítőkészek! Ja, és felveszik a telefont!!!

Derűs, szép napot kívánok!!!

Üdvözöllek és várlak Koh Samiin!!