Milyen ingatlan típust jelent a VILLA?

A társasházi lakások (condo-k) mellett a külföldiek Thaiföldön házakat, sorházakat vagy villákat vásárolhatnak.

A thaiföldi standard házak önálló telken álló épületek vagy ikerházak.

A sorházak abban különböznek a házaktól, hogy ezek egybefüggő épületsorban vannak. (Ezek leginkább az angol városokban megszokott sorházakhoz hasonlítanak.)

A villák exkluzívabb típusú házak, amik gyakran rendelkeznek saját medencével, és általában zárt komplexumokban, ún. “Moo–baan” találhatók. A “Moo-baan” egy zárt lakópark, amely különböző formákban és méretben vannak a villák.

Íme, a 6 féle mód, ahogy egy ilyen villa tulajdonosa lehetsz!

 1. LEHETŐSÉG: 30 ÉVES BÉRLETI SZERZŐDÉSSEL

Az ilyen típusú bérleti szerződések még kétszer megújÍthatók,  ezért néha 30+30+30-as bérleti szerződésként is emlegetik.

Mivel külföldiként földtulajdonos nem lehetsz, ez a 30 éves bérleti szerződés az egyik legkedveltebb módja az ingatlan megszerzésének.

Ezzel garantáltan megszerezheted a thaiföldi földterület használati jogát, és a földhivatalnál legfeljebb 30 éves bérleti időtartamra bejegyezik ezt a jogodat.Ez a bérleti jog nem eladható, nem átruházható.

Azt azonban fontos megérteni, hogy a bérleti szerződés csak az első 30 éves időtartamra garantál bérleti jogot, a megújítása egy újabb bérleti szerződés újbóli kérelmezésén alapul. Nincs automatikus megújítási jog.

 1. LEHETŐSÉG: TŐKEBEFEKTETÉSSEL THAIFÖLDÖN

  Ha tőkét fektetsz be Thaiföldön, akkor erre kedvezően tekintenek.
  Ez azt jelenti, hogy földterüetet is szerezhetsz, ha teljesíted a törvényben meghatározott alábbi feltételeket:

Legalább 40 millió bahtot kell befektetned, ami kb. 1,1 millió dollárnak felel meg.

 1. LEHETŐSÉG: THAI KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁGGAL  

Ez egy olyan korlátolt felelősségű társaság Thaiföldön, amelynek legalább 51%-a thaiföldi befektető tulajdonában van, és amelynek mindig legalább hét részvényese van.

A thaiföldi villa vásárlásakor néha előnyben részesítik, hogy a létrehozandó korlátolt felelősségű társaság legalább 61%-ban thaiföldi tulajdonban legyen, hogy elkerüljék a vizsgálatokat a földterület/ingatlan megszerzésekor.

 1. LEHETŐSÉG: HASZONÉLVEZETI JOG MEGSZERZÉSÉVEL

  A haszonélvezeti jog hasonló a bérleti szerződéshez; törvényes jogot biztosít egy másik személy ingatlanának ellenőrzésére. A haszonélvezeti jog legfeljebb 30 éves időszak után sikeresen megújítható. Ha a haszonélvezeti jog gyakorlója a 30 év lejárta előtt meghal, akkor az ingatlan visszakerül a tulajdonoshoz.

A haszonélvezeti jogot szer személy nem szerez tulajdonjogot az ingatlanra, és nem adhatja el az ingatlant. Az ingatlanra ugyanolyan gondosan kell vigyáznia, mintha a sajátja lenne. A haszonélvezeti jogot nem ruházhatja át, és az nem is örökölhető.

5. LEHETŐSÉG: THAIFÖLDI LAKOSSÁ/ÁLLAMPOLGÁRRÁ VÁLÁSSAL

Ha állandó thaiföldi lakossá válsz, akkor az lehetővé teszi, hogy a ház vagy villa a nevedre kerüljön.

Az alábbi módon válhatsz állandó thaiföldi lakossá:

A kérelem benyújtását megelőzően legalább három éve rendelkezned kell thaiföldi nem bevándorló vízummal. A jogosultsághoz 3 egymást követő éves meghosszabbítással kell rendelkezned.

A thaiföldi állandó tartózkodás kérelmezéséhez az alábbi kategóriák egyikének meg kell felelned:

 • Befektetési kategória – legalább 3-10 millió baht thaiföldi befektetés
 • Munka/üzleti kategória
 • Családii vagy emberiességi kategória:ekkor kapcsolatban kell állnod egy thaiföldi állampolgárral vagy egy olyan külföldivel, aki már rendelkezik tartózkodási engedéllyel, mint férj vagy feleség; apa vagy anya; vagy egy 20 év alatti thaiföldi gyermek gyámja.
 • Szakértői / tudományos kategória

A thai állampolgárrá válás sokkal gyorsabbá teszi a villa vásárlási folyamatát, de ez cak akkor éri meg, ha tényleg tartósan Thaiföldön akarsz élni.

 1. LEHETŐSÉG: FÖLDTERÜLET ÖRÖKLÉSSEL

Ha földet örökölsz, akkor jogosulttá válhatsz arra, hogy azt lakóingatlanná alakítsd.
A thaiföldi földtörvény 87. szakasza szerinti feltételek szerint csak legfeljebb 1 Rai földterületet lehet lakáscélú ingatlan felépítésére használni. (1 Rai az körülbelül 1600 m2.) 
Fontos tudnivaló
A vásárlási folyamat során ajánlatos megbízható thaiföldi ingatlanszakértőt vagy ügyvédet alkalmazni, aki segít a szerződő felek közötti kommunikációban, valamint az aláírás előtt elvégzi a tulajdonjog és a szerződés ellenőrzését, hogy meggyőződhess arról, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan tiszta. 

Az irodánk Koh Samuin rendelkezünk ilyen szakértőkkel, és segítünk az ingatlannal kapcsolatos okiratokkal kapcsolatban is,  amelyek előállítása vagy, beszerzése külföldiek számára bonyolult és macerás lehet.