AZ ÁTLAGÁR NEM TÖBB MINT 1,5 MILLIÓ BAHT

A Jelzálogszövetség szerint a COVID-19 kitörésekor a kényszer értékesítésre ítélt ingatlanok (NPA-Non-Performing Assest) mennyisége ugrásszerűen megnőtt.

A legfrissebb, 2022. április 30-i adatok 46%-os növekedést mutatnak a COVID-19 előtti 2019-es év azonos időszakához képest.

A lefoglalt épületek legalább 20-30%-kal olcsóbbak, mint az új házak, míg az új házak árai az utóbbi időben 5-10%-kal emelkedtek a növekvő építési költségek miatt.

Az Ingatlan Információs Központ szerint az ingatlanpiacot ösztönző intézkedések, amelyek közé tartoznak a másodlagos piaci ingatlanok (az ingatlanok vásárlása legfeljebb 3 millió bahtért az átruházási és jelzálog jutalék 2022 végéig történő 0,01%-ra történő csökkentésével), befolyásolták a növekedést.

A másodlagos piaci ingatlanok száma és költsége 20,2%-kal, illetve 25,1%-kal emelkedett 2022 első negyedévében.

A másodlagos lakáspiacon az egyéni kúriákban van a legtöbb eladó lakás, ezt követik a társasházak és a sorházak. 

Bangkok, Chonburi, Chiang Mai, G. kerület, Prachuap Khirihan, Phuket és Nakhon Ratchasima területén van a legtöbb eladó ház.

Hónapról hónapra Bangkokban van a legtöbb eladó tétel, 54 627 lakóegységgel, ami az ország összes lakóegységének 39,6%-a

thaiföld használt ingatlan
thaiföld használt ingatlanok

Az átlagos havi teljes érték 581 milliárd baht, ami az összes elérhető thaiföldi másodlagos piaci ingatlan összértékének 61,9%t teszi ki.

A kereslet is nőtt, ami a tranzakciók számát is befolyásolta. 

2022 első negyedévében 49.227 másodlagos piaci lakást adtak el 96 milliárd baht értékben.

A másodlagos piaci ingatlanok több mint 80%-a 1,5 millió bahtnál alacsonyabb árú.

Ez azzal magyarázható, hogy az új építésű piacon nehéz ilyen alacsony áron ingatlant találni.

A másodlagos piacon 2-3 millió baht áron már nehezebb értékesíteni, mivel sok új építésű ingatlant is kínálnak már ennyiért. 

Ráadásul az új lakások árai valószínűleg hamarosan emelkedni fognak a nyersanyagok és a termelés növekvő költségei miatt, az emelkedő olajárak és az infláció következtében.