Thaiföld nemzeti valutája a thai baht, más néven „฿” vagy „THB”.

Az aktuális átváltási árfolyam (2023 március közepe)

1 euró = ± 40 baht

1 amerikai dollár = ± 33 baht

1 baht = ± 10 Ft

Ha Thaiföldre utazol készpénzre és hitelkártyára is szükséged lesz. A piacokon, az utcai bódékban, a tuk-tukokban és a songtaew-kben biztosan szükséged lesz készpénzre.

A kisboltokban, bevásárlóközpontokban, szállodákban, nagyobb éttermekben és más helyeken használhatod a kártyádat

Bankok, biztosítók

Thaiföld fő pénzügyi intézményei:

 • A Bank of Thailand (a központi bank), 
 • Huszonhét (27 db) kereskedelmi bank, amelyek közül tizenegynek külföldön van a székhelye,
 • A Government Savings Bank, 
 • Az Industrial Finance Corporation
 • Hitelszövetkezetek

Fizetési módok

Átutalás

A banki átutalás a legkedveltebb online fizetési mód Thaiföldön. A thai lakosság mintegy 78%-a rendelkezik bankszámlával valamelyik hivatalos pénzintézetnél. Ezek közül a legnagyobbak a Bangkok Bank, a Siam Commercial Bank, a Krung Thai Bank és a Kasikornbank.

A banki átutalások gyors és elterjedt fizetési módnak számítanak a repülőjegyektől kezdve az online játék kreditek vásárlásáig.

Bankkártyák

Thaiföldön a Visa a legkedveltebb hitelkártya, a piaci részesedése 54,8%,de a Mastercard kártyákat széles körben elfogadják. Az American Express kártyákat a nagy szupermarketekben, a drága éttermekben és szállodákban, valamint a benzinkutakon fogadják el.

A legjobb utazási debit kártyák a thai bahthoz:

 • Wise Multi Currency Card 
 • Travelex Money Card .
 • Westpac Travel Card 
 • Bankwest Breeze Platinum hitelkártya
 • ING One Alacsony kamatozású hitelkártya 

QR kódos fizetés

Létrehoztak egy olyan fizetési rendszert, amellyel a vásárlók QR-kódok segítségével fizethetnek a rendszerben részt vevő helyszíneken. Ilyenkor a vásárló e-mailben kap egy vonalkódot, és a termékért a fizikai helyszínen kell fizetnie.

Utánvétes fizetés

Ennek a fizetési módnak a bevezetése valódi változást hozott a fizetési kultúrában. A legismertebb fizetési kapuk, mint a PaysBuy, az Unitry, a Codapay és a True Money lehetőséget biztosítanak az áruk készpénzzel történő kifizetésére. A fizetés közvetlenül a futárnak történik a kiszállításkor.

E-pénztárca

Az országban az online vásárlók mintegy 4,8%-a használja az e-pénztárcát, mint a legkedveltebb online fizetési módot. Ezek közül messze a PayPal a legnépszerűbb.

Készpénzfelvétel Thaiföldön

Thaiföldön a bankkártyával és a hitelkártyával is felvehetsz pénzt az ATM-ekből. ATM-ek mindenhol vannak: a repülőtéren, a bankokban, az áruházakban, a szupermarketekben.

A kis, helyi szigeteken, ahol nincsenek ATM-ek, gyakran a nagyobb üdülőközpontokban is lehet pénz felvenni.

Tranzakciós díjak

Minden pénzfelvétel után tranzakciós díjat kell fizetni, ami általában kb. 300 baht tranzakciónként. Sok bank külön díjat is felszámít minden egyes pénzfelvétel után; erről a banknál érdemes előre érdeklődni és arról is, hogy mennyi a pénzfelvételi limit.

Betéti kártya vagy hitelkártya?

Általában a hitelkártyáknak magasabbak a tranzakciós díjai, mint a betéti kártyáknak. Pl. egy 500 EUR pénzfelvétel díjai között 30 EUR a különbség is lehet.

ATM használati tippek

 • A thaiföldi ATM-ek először a pénzt adják ki, majd utána a kártyát.
 • Győződj meg róla, hogy a kártyáddal Európán kívül is tudsz pénzt felvenni; ezt a funkciót a legtöbb bank alapértelmezés szerint inaktívan hagyja.
 • Thaiföldön történő pénzfelvételkor mindig a „Konverzió nélkül”, és ne a „Konverzióval” opciót válaszd, mert akkor jobb árfolyamot kapsz.
 • Az ATM-ek szinte mindig 1000 bahtos bankjegyeket adnak ki. Ez thaiföldi viszonylatban sok pénz. Sok boltos és taxisofőr nem tud visszaadni, ha azzal fizetnél, ezért vegyél valami apróságot a 7-Elevenben, hogy fel tudd váltani a pénzt.

Pénzváltás és pénzváltók Thaiföldön

Thaiföldön gyakorlatilag mindenhol lehet pénzt váltani a pénzváltóknál.

Bár a pénzváltásért tranzakciós díjat is felszámítanak, az árfolyam sokkal jobb, mint a bankokban. Emellett a pénzt a legfrissebb aktuális árfolyamon váltják át – míg az ATM-ek gyakran lemaradnak az árfolyamok frissítésével, és kevésbé kedvező árfolyamokat használnak.

Borravaló Thaiföldön

A thai emberek minden nap esznek házon kívül, ami megmagyarázza, hogy miért van olyan sok étkezőhely és megfizethető thai étterem. Éppen ezért Thaiföldön a borravaló ilyen helyenken szokatlan. A thai emberek esetleg hagynak némi aprópénzt, de ez inkább kényelmi okokból történik, mint borravalónak.

Ma már azonban különösen a turista övezetekben egyre elterjedtebbé válik, és mindenképpen értékelik. Ugyanakkor csak akkor adj borravalót, ha az étel tényleg jó volt, és legfeljebb 20 bahtot – kivéve, ha az ételek lenyűgözőek voltak.

A csúcskategóriás éttermekben egyre inkább szokás, hogy a számlához 10%-ot is hozzáadnak. Ebben az esetben nem szükséges borravalót adni.

Alkudozás 

Bár az alkudozás a thai kultúra és társadalom szerves része, úgy tűnik, hogy egyre inkább a fix árakat használják.

A nagy üzletek franchise üzleteiben, bevásárlóközpontokban és a hagyományos üzletekben az alkudozás nem bevett gyakorlat. A helyi gyümölcs- és zöldség piacokon szintén nem engedik az alkudozást.

A turistáknak szánt szuvenír standokon és piacokon viszont elvárható az alkudozás. Amit kínálnak, az általában a kért ár körülbelül 50%-át éri. Ha egyedül utazol, és a főszezonon kívül (novembertől februárig + júliusig), még a szoba árára is lehet alkudozni a szállodában vagy a hostelben.