A kilátások talán még soha nem tűntek ennyire jónak

Számos oka lehet annak, hogy Thaiföldre költözz, akár véglegesen, akár szezonális lakosként, hogy kényelmesebbé és megfizethetőbbé tedd az életedet.  

A barátságos emberek, a fantasztikus időjárás és a nagyszerű ételek mellett Thaiföld sok országhoz képest jobb életminőséget és alacsonyabb kiadásokat kínál. 

Jelenleg az infláció és az üzemanyagárak az egekbe szöknek Európában, a lakások fűtésére szolgáló üzemanyagszámlák emelkednek, az élelmiszer-árak magasabbak, a jelzáloghitelek és az autóhitelek kamatai pedig emelkednek.

Érdemes elgondolkodnod ezen!

Ebben az első, majd a jövő heti második részben 

  • Áttekintést kapsz arról, hogy mennyit költhetsz, ha Thaiföldön élsz, a szállástól és az étkezéstől kezdve a közlekedésen át a szórakozásig,
  • Naprakész információd lesz a havi jövedelemtől kezdve, a megélhetési költségeken át a lakhatásig és az egészségügyi ellátásig.
  • Kapsz néhány tippet arra vonatkozóan is, hogyan spórolhatsz pénzt, miközben Thaiföldön élsz.

Havi jövedelema külföldi valuta sokat számít!

A Thaiföldön dolgozó külföldiek átlagos havi jövedelme körülbelül 1.500-2.000 USD. Ez természetesen a munkádtól, a képzettségedtől és az iparágtól függően változik. 

Általánosságban azonban elmondható, hogy ebből a jövedelemből elég kényelmesen meg tudsz élni – különösen, ha nem vagy hozzászokva a nagyvárosi élethez.

Megélhetési költségek – kevesebb annál, mint amit otthon fizetsz.

A havi kiadásaid attól is függenek, hogy milyen életmódot folytatsz, és hol akarsz Thaiföldön élni. Ha egy vidéki területet választasz, a kiadásaid alacsonyabbak lesznek, mintha valamelyik nagyvárosban, például Bangkokban vagy Pattayában élnél.

Általánosságban azonban 700-1.000 dollár körüli havi megélhetési költségekre számíthatsz. Ez magában foglalja az élelmiszereket (mind az utcai árusok, mind az éttermek), a lakhatást, a közlekedést, a közüzemi szolgáltatásokat és a szórakozást. Természetesen, ha van családod vagy más eltartottad, a kiadásaid magasabbak lesznek.

Lakhatásaz itthonihoz képest olcsóbb lehet

A thaiföldi lakbérek viszonylag alacsonyak a világ más országaihoz képest. Egy 1 hálószobás lakás Bangkokban jellemzően 250 és 500 dollár közötti összegbe kerül havonta. Természetesen ez a környéktől és a lakás minőségétől függ. De általánosságban elmondható, hogy kényelmes lakhatást találhatsz.

Ha Bangkokon kívül egy kisebb városba vagy településre költözöl, a bérleti díj akár havi 100 dollárra is lemehet. Ha pedig tényleg pénzt akarsz spórolni, rengeteg olyan hely van, ahol havi 50 dollárnál olcsóbban is találhatsz kiadó szobát!

Egészségügya világ egyik legjobbja

Az egészségbiztosítás Thaiföldön nem kötelező, de erősen ajánlott. Egy jó biztosítás általában 100 és 200 dollár közötti összegbe kerül havonta, az életkorodtól és a biztosítási igényeidtől függően.

Ezután nézzük meg a nagyobb városokat és üdülőhelyeket részletesebben!

BANGKOK

Ha azon gondolkodsz, hogy Thaiföldre költözöl, az egyik első dolog, amit tudni szeretnél, hogy milyenek lesznek a bangkoki megélhetési költségek.

Íme néhány számadat, amelyek segítenek elképzelni, hogy milyen lehet a havi bangkoki költségvetésed.

Élelmiszerek

A thaiföldi ételek köztudottan olcsók, még Bangkokban is, ahol az árak magasabbak, mint az ország más részein.

Egy egyszerű rizses-csirkés ételt már 1 USD-ért is meg lehet enni, és még a bonyolultabb ételek is ritkán kerülnek 5 USD-nél többe. Az utcai ételárusok különösen népszerűek a pénztárcabarát lakosok és a látogatók körében egyaránt.

Bár Bangkok költségei viszonylag alacsonyak a világ más nagyobb helyeihez képest, mégis vannak olyan szükséges kiadások, amelyek gyorsan összeadódhatnak. Ilyen például a biztosítás – bár a törvény nem írja elő, a legtöbb külföldi úgy találja, hogy megéri a nyugalmat, amit nyújt.

Egy másik példa a telefonszolgáltatás
Bár egy helyi SIM-kártyával és adatátviteli csomaggal már havi 10 USD-ért is beéri, a nemzetközi hívások és a roamingdíjak gyorsan felemészthetik a költségvetését, ha nem vigyázol.

Összességében Bangkok nagyszerű hely, ha nagyvárosi élményt keresel a magas megélhetési költségek nélkül. Egy kis tervezéssel és a kiadásokra való odafigyeléssel könnyen fenntarthatod a költségvetésedet, és élvezheted mindazt, amit ez a vibráló város kínál.

CHIANG MAI – egy olcsó alternatíva?

Az Észak-Thaiföldön található Chiang Mai olcsóbb, mint Bangkok, de még így is számos tevékenységet és éjszakai szórakozási lehetőséget kínál. 

Egy egyedülálló személy kényelmesen élhet Chiang Maiban havi 700 dollár körüli költségvetésből.

Egy egy hálószobás lakás bérleti díja a városközpontban átlagosan 300 dollár, míg egy három hálószobás lakás a városközponton kívül 500 dollár körül van. A közüzemi díjak átlagosan 70 dollárba kerülnek havonta.

Az élelmiszer az egyik legnagyobb kiadás Thaiföldön. Az éttermek bőségesek és olcsók, de a külföldiek számára az ételek túl fűszeresek lehetnek. Egy étkezés egy középkategóriás étteremben körülbelül 10 dollárba kerül, míg egy étkezés egy utcai bódéban vagy piacon mindössze 2-3 dollárba.

Az éjszakai élet szintén bőséges és változatos Chiang Maiban. Számos bár és éjszakai klub kínál minden ízlést, és egy tipikus éjszakai szórakozás 30 dollár körül van, beleértve az italokat és a belépődíjakat is.

Cikkünk második részéből megismerheted még a phuketi megélhetési költségeket, és egyéb szolgáltatások árát és költségeit.