A kilátások talán még soha nem tűntek ennyire jónak

PHUKETparadicsomi sziget minden pénztárcának

Phuketen például magasabbak a költségek, mint Thaiföld más részein, de sok más országhoz képest még mindig viszonylag olcsó. 

Fontos megjegyezni, hogy a külföldiek legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak Thaiföldön turistavízummal. 

Ha ennél hosszabb ideig szeretnél maradni, akkor többszöri beutazásra jogosító vízumot kell kérned, ami körülbelül 200 USD-ba kerül. Olyan utasbiztosítást is köthetsz, amely fedezetet nyújt orvosi vészhelyzetekre is. 

Íme néhány tipikus költség Phuketen:

Ház bérlése: 150 – 1.500 USD havonta

Közüzemi díjak: 30 – 100 USD havonta

Internet: 20 – $50 USD havonta

Élelmiszer: 250 – 750 USD

Helyi közlekedés: 30 – 100 USD havonta

Egészségbiztosítás: 50 – 200 USD havonta

Szórakozás, szabadidő: 50 – 200 USD havonta

Természetesen a tényleges havi kiadások az életmódodtól és igényeidtől függően változnak. Különösen akkor, ha az étrended nagy részét nemzetközi ételek teszik ki.

Ha például szeretsz nemzetközi éttermekben enni, minden hétvégén klubba járni vagy mozijegyet venni, akkor a szórakozási és rekreációs költségeid jóval magasabbak lehetnek az átlagnál.

Ha viszont a belvárostól távolabb vagy a városon kívül laksz, vagy otthon is főzöl, a lakbér- és élelmiszerárak alacsonyabbak lehetnek az átlagosnál.

Nézzünk egyéb összehasonlításokat!

A helyi áruk olcsóbbak

A thaiföldi élelmiszerek, a benzin és az általános cikkek olcsók. Thaiföld sok árucikket gyárt, beleértve az autókat, bútorokat és számos háztartási cikket. Jelentős arányú a mezőgazdaság, ami alacsonyan tartja a költségeket. 

Ezenkívül Thaiföld sok olyan élelmiszert állít elő, amelyek hasonlóak a nyugaton megszokottakhoz. Nem kell nagy fizetéssel vagy nyugdíjjal rendelkezned ahhoz, hogy egyszerű és kényelmes életet élj Thaiföldön.

Változatos lakhatási lehetőségek Thaiföldön

A szálláshelyek széles választéka áll rendelkezésre. Modern condók (társasházak), medencés villák, lakótelepek, bungalók, luxuslakások és még hagyományos thaiföldi házak is.

Mindenféle árkategóriákban és minőségben talász, és alacsonyabb áron, mint más országokban.

Étkezés

Az étkezés nagyon olcsó lehet.
A reggeli egy utcai árusnál alig több mint 1 dollár egy nagy tál tésztáért vagy rizsért hússal.
Az ebéd egy utcai árusnál hasonló árú, vagy az ebéd és a vacsora egy jó étteremben még mindig csak 2,50-3,50 dollár lehet.

Közművek Thaiföldön – megfizethető

Az áram, a gáz, a víz és a benzin sokkal olcsóbb, mint a legtöbb nyugati országban, az internetcsomagok és a kábelszolgáltatásokárai is alacsonyabbak.

Egészségügy Thaiföldön 

Jól képzett általános orvosok és jó minőségű egészségügyi ellátás áll rendelkezésre, és Thaiföldön szakorvosok is magasan képzettek. A magánkórházak, fogorvosok és klinikák a nyugati országokhoz képest kedvezőbb árúak

És általában nem kell egy napnál többet várni egy orvosra, ellentétben sok más hellyel.

Időjárás Thaiföldön – Napfényes, meleg és kényelmes életmód

Thaiföldön az időjárás és a hőmérséklet kellemes és meleg. A jó napok messze felülmúlják a „rossz napokat”, és nincs hideg, fagyos tél.  A legjobb az egészben, hogy Thaiföld nyugodt és kényelmes életmódot kínál.

Oktatás – nemzetközi színvonal

A thaiföldi oktatási rendszer számos lehetőséget kínál, az ingyenes állami iskoláktól kezdve az akár évi 30 000 dollárba is kerülő nemzetközi magániskolákig.

Állami iskolák

A thaiföldi állami iskolák mind a thaiföldi, mind a külföldi diákok számára ingyenesek. A legtöbb állami iskolában azonban thai nyelven tanítanak, és nem kínálnak angol nyelvű tananyagot. Ezért sok külföldi család számára nem jelentenek lehetőséget.

Nemzetközi magániskolák

A nemzetközi magániskolák angol nyelvű tantervet kínálnak, és a külföldi diákokat célozzák meg. Ezek az iskolák általában az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok vagy Ausztrália tantervét követik. A nemzetközi magániskolák éves tandíja 5.000 USD körül kezdődik, és a magasabb szintű intézmények esetében elérheti a 30.000 USD-t is.

Nemzetközi érettségi (IB) iskolák

Thaiföldön kevés olyan IB iskola van, amely a Nemzetközi Érettségi Diploma Programot (IBDP) kínálja. Az IBDP egy világszerte elismert képesítés, amelyet az egyetemek világszerte elfogadnak. Az IB iskolák éves tandíja körülbelül 10.000 dollárnál kezdődik.

Közlekedés – Thaiföldön autó nélkül is lehet közlekedni.

A tömegközlekedési rendszer meglehetősen kiterjedt, és bár lehet, hogy nem ez a leghatékonyabb módja a közlekedésnek, de minden bizonnyal a legolcsóbb.

Busz

A thaiföldi buszok modernek, légkondicionáltak és kényelmesek. Nagyon olcsók is, az árak 7-30 THB (0,20-0,85 USD) között mozognak utazásonként, a megtett távolságtól függően. A jegyeket vagy a buszpályaudvaron, vagy magán a buszon lehet megvásárolni.

Taxi

A legnépszerűbb közlekedési forma Thaiföldön a taxi. A taxik drágábbak, mint a buszok, de még mindig nagyon megfizethetőek.

Árak: 35 THB (1 USD) az első kilométerre, és 8 THB (0,20 USD) minden további kilométerre.

Motoros taxi

Egy másik népszerű közlekedési forma Thaiföldön a motoros taxi. A motoros taxik hasonlóak a hagyományos taxikhoz, de gyorsabbak és kényelmesebbek, mivel könnyebben tudnak ki-be kanyarodni a forgalomból.

A motoros taxik ára: 20 THB (0,60 USD) az első kilométerre, és 5 THB (0,15 USD) minden további kilométerre.

Tuk-tuk

A tuk-tukok háromkerekű, nyitott járművek, amelyek Thaiföldön (és Délkelet-Ázsia más részein) egyedülállóak. Drágábbak, mint a buszok és a taxik, de sokkal különlegesebb élményt nyújtanak, mivel többet láthatsz a környezetedből, miközben egyik helyről a másikra szállítják őket.

A tuk-tukok ára: 50 THB (1,40 USD) az első kilométerre, és 10 THB (0,30 USD) minden további kilométerre.

Személyautó

Az üzemanyag és a biztosítás is attól függően is változik, hogy melyik várost választod. Bangkok drágább, mint az olyan kisebb városok, mint Chiang Mai vagy Pattaya.

Ez várható, mivel Bangkok a főváros, és itt él Thaiföld lakosságának nagy százaléka. 

Összességében nézve a thaiföldi élet elfogadható áron fenntartható. Arra számíthatsz, hogy megfelelően tervezve, odafigyelve kisebb költségvetésből is kényelmesen élhetsz. De természetesen a magasabb életszínvonal ugyanúgy megvalósítható.