A thaiföldi lakóingatlanok fejlesztőinek óvatosan kell eljárniuk, amikor 2022-ben új ingatlanokat építenek – figyelmeztet az Asia Plus Securities -, mivel az összesített tervek alapján az látszik, hogy több mint egy évtizede az idén épül a legtöbb új ingatlan, miközben az eddig eladatlan lakások jelentős kockázatot jelentenek, és összértékük megközelítheti az 1 billió bahtot.

A figyelmeztetés azért hangzott el, mert a fejlesztők nagy erőkkel igyekeznek a járvány miatt felfüggesztett projekteket befejezni, ami a piacon szűk keresztmetszetet okozott, és most az „új” projektek áradata következik idén.

A várható új projektek és a már folyamatban lévő projektek együttesen valószínűleg idén elárasztják a piacot, és az ingatlanok összértéke először fogja meghaladni az 1 billió bahtot.

Therdsak Thaveetheerathum, az Asia Plus Securities kutatási igazgatóhelyettese szerint…

„Túlkínálat várható, annak ellenére, hogy a vásárlóerő továbbra is a piacon marad, de a fejlesztőknek óvatosnak kell lenniük, mivel a kereslet alacsonyabb lesz, mint 2018-ban”.

2018-ban a thaiföldi fejlesztők összes előrendelése 354 milliárd bahtot tett ki, ami a valaha látott legnagyobb összeg. Az éves előrendelések tavaly 250 milliárd baht körüli összegre csökkentek.

Az Asia Plus Securities az idei várható új fejlesztések alapján 22 százalékos növekedést jósol a tavalyi 262 milliárdhoz képest, és 319 milliárdot csak az előértékesítésekből generáltak.

„Jelenleg sok bizonytalansági tényező befolyássolja a keresletet. Az orosz-ukrán háború lecsengése után új nemzetközi egyensúly alakulhat ki, attól függően, hogy az egyes országok mennyire hatékonyan alkalmazkodnak.”

A sokemeletes toronyházakban lévő lakásokat ellentétben a “low-rise” (alacsony, max. 4-5 emeletes) lakóházakat általában könnyebb felépíteni, mivel szakaszosan fejleszthetők. Ennek eredményeképpen ezek a lakóházak valószínűleg az összes új fejlesztés 70-80 százalékát teszik majd ki idén.

A thaiföldi fejlesztők 2019-ben kezdtek átállni a low-rise lakóházakra, amelyek az új fejlesztések mintegy 60%-át teszik ki országosan, a fennmaradó 40%-ot pedig az toronyházi lakások teszik ki. Az alacsony lakások száma 2020-ban 80%-ra emelkedett, majd tavaly 70%-ra csökkent.

Mivel tavaly kevesebbet építettek, az eladatlan lakások száma 2021-ben több mint 100 milliárd baht volt.

A világjárvány előtt az új társasházi lakások bevezetése erőteljes volt, 2017-ben és 2018-ban az összes kiadás meghaladta a 200 milliárd bahtot. Ez jelentős emelkedést jelentett a 2010 és 2016 közötti 120 milliárd bahtos átlagos éves nettó ingatlanértékhez képest.

Ha további részleteket szeretnél olvasni erről és rendszeresen tájékoztatást kapni a thai ingatlanpiaci helyzetről, akkor iratkozz fel az IngatlanInfo Hírlevélre, IDE KATTINTVA!