Az infláció arra készteti az ingatlanfejlesztőket, hogy módosítsák árazásukat.

Az ingatlanfejlesztőknek csökkenteniük kell az átlagos lakásméretet és módosítaniuk kell néhány felszereltséget, hogy ellensúlyozzák a lassú ingatlanpiacot, miután az orosz-ukrán háború okozta nagyobb költségek miatt emelkedtek az árak.

Továbbá az ingatlanfejlesztők óvatosabbak lesznek, amikor a következő projektjükhöz ingatlant keresnek, hogy elkerüljék az új adó miatt magasabb költségeket.

Az építőipari árak 5-10%-kal fognak emelkedni

Issara Boonyoung, a Housing Business Association tiszteletbeli elnöke szerint az építési árak 5-10%-kal fognak emelkedni, különösen a lakóépületek esetében, ahol az építési költségek jelentősen meghaladják a telek árát.

„Az infláció és a lassú gazdaság csökkenti a háztartások vásárlóerejét. Miközben a kiadások emelkedtek, a fejlesztők vonakodnak az ingatlanárak emelésétől, mivel a vásárlók nem biztos, hogy megengedhetik maguknak a lakást, mivel a vásárlóerejük változatlan maradt vagy csökkent.”

Hogyan lehet megtakarítani a költségeket?

A költségek szinten tartása érdekében a fejlesztők kisebb méretű sorházakat, vagy az egylakásos házak helyett ikerházakat építhetnének. 

Atip Bijanonda, a thaiföldi kereskedelmi tanács alelnöke szerint a “low rise” házak építőinek a költségek megtakarítása érdekében átalakításokat kellene végrehajtaniuk a házaikban, például a nem szükséges létesítmények elhagyásával vagy alternatív dizájnnal. 

„Egyes szolgáltatásokat vagy funkciókat, amelyek túl költségesek, olyan olcsóbb megoldásokkal kellene helyettesíteni, amelyek nem befolyásolják a lényegesen a lakástulajdonosok használati élményét. 

Mivel az áraikat a növekvő infláció előtt határozták meg, az elkészült és átadásra kész lakásokat nem érintik a növekvő költségek.
A kínálatuk alacsonyan tartása érdekében a fejlesztőknek csökkenteniük kellene a haszonkulcsukat a meglévő, építés alatt álló projekteknél. 

Vichai Viratkapan, az Ingatlan Információs Központ (REIC) ideiglenes főigazgatója szerint a földárak több mint két éve emelkednek a járvány okozta gazdasági visszaesés következtében. 

„A helyzet az orosz-ukrán konfliktus következtében romlott.” A thaiföldi gazdaság minden bizonnyal az előre jelzettnél lassabban fejlődik, ami csökkenti a háztartások vásárlóerejét.”