Vásárlási útmutató külföldi befektetőknek 5/1.

Thaiföld, a “mosoly országa”, kulturális és történelmi szempontból is gazdag ország. Utazók milliói keresik fel minden évben, hogy megismerjék a csillogó fehér homokos strandokat, a tiszta kék óceánt, a szigeteket, az esőerdőket, a neonfényes éjszakai életet és a kiváló utcai konyhát, valamint egy olyan kultúrát, amelyhez hasonlót Nyugaton nem találni.  

A látogatók pár napra jönnek, és életük végéig maradnak. 🙂  Évről évre visszatérnek, miután belekóstoltak a „thaiföldi életbe”.  

Thaiföld gyakorlatilag a világ bármely pontjáról könnyen megközelíthető, és a költségvetéstől függően egy egyhetes nyaralás itt olcsóbb, mint egy egyhetes nyaralás sok híres nyugati helyen.

A thaiföldi  kapcsolatban sok a szóbeszéd, az is elterjed, hogy egy igazi aknamező. Bár a külföldiek számára valóban bonyolultabb a helyzet, mint a helyieknek, de a legtöbb negatív információ az ingatlan vásárlással kapcsolatban téves.  

A vásárlási folyamat egyszerű és biztonságos, ha elvégzed a házi feladatodat és szakképzett ingatlanjogász és ingatlanügynök segítségét kéred! 

A thaiföldi condominium (társasházi) lakásvásárlás a legkényelmesebb és legbiztonságosabb ingatlan tulajdonlási forma a külföldiek számára, ezért ebben az 5 részes cikksorozatban erről olvahatsz részletesen.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mit keress és hogyan vásárolj, áttekintést kapsz az ingatlan kategóriákról, a törvényes tulajdonjogokról és külöünféle jogcímekről, valamint hangsúlyozni fogjuk a jogi útmutatás jelentőségét és szükségességét a vásárlás során. 

Ennek az 5 cikkből álló sorozatnak a végén, akár tapasztalt befektető vagy, akár az első thaiföldi társasházi lakásodat vásárolod, érteni fogod, hogyan működik a vásárlási folyamat és ki tud segíteni abban, hogy magabiztosan tudj belépni a thaiföldi ingatlanpiacra. 

Kezdjük el!

Ki vásárolhat társasházi lakást Thaiföldön a külföldi jog szerint? 

Külföldiek és a törvény szerint külföldinek minősülő jogi személyek társasházi lakást birtokolhatnak, ha megfelelnek az alábbi feltételeknek: 

  • Azok, akik a bevándorlási törvények értelmében hivatalosan tartózkodhatnak a Királyságban; 
  • Azok, akik befektetés ösztönzési renddelkezések értelmében beléphetnek a Királyságba; 
  • A thaiföldi jog szerint bejegyzett jogi személyek; 
  • Azok a jogi személyek, akik a befektetés ösztönzési rendelkezések alapján promóciós igazolást kaptak; és 
  • Külföldiek vagy jogi személyek a törvény szerint külföldinek minősülnek, akik külföldi valutát hoztak be a Királyságba, vagy pénzt vettek fel a külföldiek vagy jogi személyek thai baht számlájáról.

Alapvetően, ha érvényes bevándorlási vízummal látogatsz Thaiföldre, és nem vagy büntetett előéletű, akkor vásárolhatsz ingatlant. 

Az utolsó pont nagyon fontos egy potenciális külföldi befektető számára. Ha külföldiként fektetsz be Thaiföldön, az ingatlanvásárláshoz felhasznált pénzeszközöknek Thaiföldön kívülről kell származniuk. 

Egyértelmű dokumentumokkal kell igazolnod, hogy honnan származnak a pénzek, és hogyan fogod felhasználni, amint Thaiföldre érkeznek. (Ennek részleteiz a sorozat 3. részében bővebben kifejtjük.) 

Legális ingatlantulajdonlás Thaiföldön 

Thaiföldön egy külföldi háromféleképpen lehet tulajdonosa egy ingatlannak:

 • Freehold 
 • Bérleti jog 
 • Thai korlátolt felelősségű társaság.
Thaiföld appartman condominium low

Freehold Company – A külföldiek saját nevükön birtokolhatnak freehold tulajdonjogot. A thaiföldi földhivatal olyan tulajdoni lapot állít ki, amely hasonlít a strata-címhez, és a thaiföldi szabad tulajdonú ingatlanok biztosítékként használhatók.

A társasházi ingatlanok az egyetlen olyan típusú szabad tulajdonú ingatlan, amelyet egy külföldi megszerezhet. Ennek eredményeként ez a legnépszerűbb és legkönnyebben megszerezhető vásárlási lehetőség. 

Leasehold (Bérleti jog) – Egy külföldi tulajdonolhat épülettet Superficie vagy Usufruct jogalanyként, de a földterület, amelyen az épület áll, egy thaiföldi személy vagy egy thaiföldi vállalkozás tulajdonában kell maradjon.

A „földterület” legfeljebb 30 évre bérelhető, és még legfeljebb 90 évre meghosszabbítható. 

A bérleti szerződést a thaiföldi földhivatal nyilvántartásba veszi, és ha a földet az időszak alatt eladják, az új tulajdonos átveszi a jelenlegi bérleti szerződést. 

A bérleti időszak alatt a tulajdonos felelős a földterület és a rajta lévő építmények fenntartásáért. 

Thai korlátolt felelősségű társaság – Egy thaiföldi korlátolt felelősségű társaság földterület és építmények tulajdonosa lehet.

A cégben külföldi is lehet részvényes, de legalább két thaiföldi állampolgárságú részvényesnek kell többségi részesedéssel (51%) rendelkeznie. A társaságnak legális üzleti tevékenységet kell folytatnia Thaiföldön, különben törlik a nyilvántartásból. 

Fontos, hogy konzultálj szakértő ingatlan jogásszal a tulajdonjogi formákról! 

A kellő körültekintés keretében az ügyvéd tulajdonjogi vizsgálatot végezzen annak megállapítására, hogy 

  • milyen típusú tulajdonjog érvényes, 
  • hogy a tulajdonjog bejegyzett és jogszerű-e, és 
  • győződjön meg arról, hogy nincsenek-e az ingatlannal szemben fennálló tartozások, jelzálogjogok, zálogjogok vagy peres ügyek!

Mivel a thaiföldi törvények szerint egy külföldi nem birtokolhat „földet” Thaiföldön, a külföldiek számára a condominium a legkönnyebben (és legbiztonságosabban) birtokba vehető ingatlan. 

Hogyan működnek a különböző jogcímek? 

Chiang Maiban és Bangkokban a legtöbb társasházi lakást Freehold tulajdonjoggal adják el.  

Phuket, Pattaya és Hua Hin népszerű turisztikai célpontok, sok társasházi lakást Leasehold joggal kínálnak. Ennek az az oka, hogy ezeken a helyeken sok vásárló befektetést keres, valamint az ingatlan bérleti díjának megtérülését. 

Bár a lakást a saját neveden is birtokolhatod, sok condominium korlátozza a saját társasházában tölthető időt, mivel a látogatókat szolgálják ki, és az ingatlant üdülő egységként üzemeltetik.  

Ezért fontos, hogy mielőtt turisztikai régiókban vásárolnál, tájékozódj szakértő ügyvédnél a tulajdonjogokkal kapcsolatban!