Jogok, kötelességek, kulturális különbségek

A thaiföldi munka sok szempontból kulturálisan nagyon különbözik a világ számos más országában végzett munkától. Vannak olyan elemei, amelyek ismerősek lesznek számodra, míg másokhoz furcsának tűnhetnek, főleg ha alkalmazkodnod kell hozzájuk. Pl. a munkaidőre és a munkavállalói jogosultságra vonatkozóan szigorú előírások vannak érvényben, és a vállalatok pénzbírsággal sújthatók, ha nem tartják be ezeket. De pl. nem árt megismerkedned a helyi üzleti szokásokkal is.

Egy új munkahelyre általában próbaidőre vesznek fel. Ez legfeljebb 119 nap, amely alatt, ha a munka nem felel meg az elvárásaidnak, felmondhatod a megállapodást.  

Nézzük meg részletesebben a legfontosabb elemeket!

Nyelv

Az angol nyelvet az üzleti élet nyelveként használják és többnyire meg is értik, különösen a nagyobb vállalatoknál, vagy a nagyvárosokban. Azonban vidéken, vagy kisebb vállalkozásoknál, helyi üzleteknél szükség lehet tolmácsra.

Munkaidő

A maximális munkaidő napi nyolc óra vagy heti 48 óra. Ha az adott munka vagy munkakör veszélyesnek minősül, akkor a munkaidő napi hét órára vagy heti 42 órára csökkenthető. A túlórákért másfélszeres vagy háromszoros órabért kell fizetni.

Szabadság és nemzeti ünnepek

A szabadságra  jogosultság megszerzéséhez legalább egy évig kell az adott munkakörben dolgoznod, ezután évente 6 nap szabadságra jogosult.

Ágazattól függetlenül minden munkavállaló jogosult a 13 napos nemzeti ünnepnapra. 

A munkáltatók évente legfeljebb 30 nap betegszabadságot fizetnek. Ha ezt meghaladja, orvosi igazolásra lehet szükség. 

A szülési szabadság 90 nap, amelyből 45 nap teljes mértékben fizetett. 

A nyugdíjkorhatár Thaiföldön 60 év.

Fizetés és minimálbér

Az egységes minimálbér 2013-as bevezetése után Thaiföld most visszatért a régi rendszerhez, amelyben a minimálbér tartományonként változik.

  1. október 1-jétől Thaiföld átlagosan 5%-kal emelte a napi minimálbéreket, hogy segítsen a munkavállalóknak szembenézni a növekvő inflációval, amely 14 éves csúcson van.

    Az új napi minimálbér a legalacsonyabb 332 baht (kb. 3.700 Ft) és a legmagasabb 354 baht (3.970 Ft) között mozog.

Ez még mindig nagyon alacsony. A szakképzett munkavállalóknak a minimálbér feletti keresetre kell számítaniuk.

Foglalkoztatási törvény

A thaiföldi munkavállalókra és a külföldi munkavállalókra egyaránt vonatkozik a thaiföldi foglalkoztatási jog.

A külföldi munkavállalóként rendelkezhetsz angol nyelvű szerződéssel, de hogy jobban érthesd, és a munkavállalási engedélyhez szükséges követelmények teljesítése érdekében kérhetsz egy thaiföldi másolatot. 

Ha a szerződést felmondják, a vállalatnál eltöltött idő hosszától függőena munkaválalló különböző mértékű végkielégítésre jogosult. Nem minden szerződést kell írásban megkötni, de ez a gyakorlat erősen ajánlott.

Öltözködés

Fontos, hogy a munkakörnek megfelelően, de az üzleti életben elegánsan öltözz! De kerüld a fekete ruhát vagy öltönyt, mivel ezeket a temetésekkel hozzák összefüggésbe.

Férfiaknál az öltönynadrág és az ing a szokásos (zakóval, kivéve, ha túl meleg az idő, amely esetben elfogadható a zakó nélkül), nőknél pedig a blúz és a szoknya. A nőknek azt tanácsoljuk, hogy a vállukat takarják el, és a szoknyák térd alá érjenek.