Sonkran fesztivál Thaiföldön

Songkran a thai újév, amelyet minden évben április 13. és 15. között tartanak. 

Az ünnepség, amelyet “A víz ünnepének” is neveznek, országszerte ismert a vidám vízi csatákról és a nyilvános partikról. A buddhista kultúrában a vizet szentnek tartják, és a családtagokra és a kívülállókra egyaránt fröcskölnek és öntik, hogy a rossz sors elmosását és az újrakezdést szimbolizálják. 

A Songkran egy szanszkrit kifejezésből származik, amely „elmúlást” vagy „közeledést” jelent. Bár az alapos elázás teszi ezt az eseményt oly ismertté.

A Songkran-ünnepségekhez hagyományos vallási gyakorlatok is tartoznak, amelyekkel az idősebbek és elődök iránti tiszteletet fejezik ki, valamint a papoknak adott ételekkel és adományokkal tesznek pontot. 

Az ünnep az öröm és a megújulás időszaka, és mind a lakosok, mind a látogatók várakozással tekintenek rá. Bár az ünnepségek helyenként eltérőek, a Songkran Thaiföldön széles körben ünnepelt és jelentős ünnep. Bár az alapos elázás teszi ezt az eseményt oly ismertté.

Az ünneplés nem csak a helyieknek szól!

A Songkran egy rendkívül fontos ünnep a thaiföldiek számára, de a külföldiek körében is nagyon népszerű, és sokan a nyaralásukat erre az egyedülálló eseményre tervezik. Mindenki részt vehet és részt is vesz az ünnepségeken. Ha a Songkran idején kimozdulsz, szinte biztos, hogy elázol, de nagyon jól fogod érezni magad!

Hogyan ünneplik a Songkrant?

A víz a Songkran elengedhetetlen része, különösen az utóbbi években, amikor a vízdobálás az éves ünnepségek nagy részévé vált. Emberek tömegei rohangálnak körbe-körbe vízzel teli edényeket dobálva, vízipisztolyokkal hadonászva, és mindenkit eláztatva, aki az útjukba kerül. 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vallási felhangok teljesen eltűntek volna. A thaiföldiek a Songkran egy részét azzal töltik, hogy meglátogatják a Wats (buddhista templomokat), hogy ajándékokat adjanak és bocsánatért könyörögjenek, mielőtt arra koncentrálnának, hogy mit várnak a jövő évtől, és a tisztelet jeléül vizet öntenek a Buddha-képekre és a buddhista papok tenyerére.

Az ünnep másik fontos eleme a család megbecsülése, sok thaiföldi utazik szülővárosába, hogy időt töltsön idős rokonainál. A thai emberek a nyugatiakhoz hasonlóan újévi célokat tűznek ki, és nemcsak magukat tisztítják meg, hanem a házukat is alaposan kitakarítják.

Mi történik a fesztivál első napján?

Az ünnep első napján (április  13.-án), a Songkran-nap néven ismert zajos ünneplés indul amikor országszerte Buddha-figurák felvonulása zajlik. A thai lakosok az újév kezdetére készülve rendbe teszik otthonaikat is.

Mi is pontosan az a Wan Nao?

A Wan Nao az ősi thai újévi szertartás, amelyet április 14-én tartanak, amikor a Nap a Halak és a Tűz között halad. Wan Nao napján szemtanúja lehetsz Songkran egyik formálisabb hagyományának, amikor sok buddhista látogat el templomaiba, hogy homokvárat építsen, amely egy buddhista templomra hasonlít.

Mikor ünneplik a thai újévet?

A thai újév napja, amelyet április 15-én tartanak, az ország számos területén a Songkran-ünnepségek zárónapja. Ezen a napon a templomoknál felajánlásokat hagynak az újév üdvözlésére, és számos más tevékenységre is sor kerül.

Hogyan ünnepelnek Bangkokban?

A Bangkok Songkran Splendours Fesztivál április 13. és 15. között zajlik.

A hivatalos megnyitó eseményre a Wat Pho-nál kerül sor, amely Thaiföld egyik legjelentősebb buddhista szentélye, és otthont ad a pompás, aranyozott fekvő Buddhának.

Számos más ünnepségre is sor kerül a Khao San Roadon és környékén, amely a világ egyik leghíresebb hátizsákos útvonala. A vízhajítás, a Buddha-szobrok szertartásos megfürdetése, a felvonulások és a műsorok mind részei az ünnepségeknek. Az ünnepségek alatt a hagyományos ételek ínycsiklandó választékát szolgálják fel.

Nehéz úgy kilépni az utcára, hogy ne találkozzunk a zűrzavarral, de minden ellenkezés gyorsan elmúlik. Gyerekek, felnőttek és idősek együtt táncolnak a járdákon; kamionnyi fiatalok zenélnek, dobolnak az utcákon, súlyos basszusokat nyomva; és a mindenütt jelenlévő utcai kutyák keresnek menedéket, ahol csak tudnak.

Az utcákon mindenféle formájú és méretű vízipisztolyokat, valamint agyagkeverő edényeket kínáló standok állnak. A gyerekek különösen élvezik, hogy a farangokat (a külföldieket) egy wai-val és egy bocsánatkérő vigyorral közelítik meg, miközben az agyagot az arcukba törlik, és azt mondják: „sa-wat-dee pi mai”, azaz „Boldog új évet”. 

A szerzetesek, apácák és idősek kivételével senki sem mentesül a Songkran vidám ünneplésétől, ami a thai kultúrára jellemző.

Hogyan ünneplik Chiang Maiban a Songkran-t? 

Az ország egyik legnagyobb Songkran-ünnepségét Chiang Maiban tartják. Az ünnepség itt egy nappal korábban, április 12-én kezdődik, egy szemet gyönyörködtető felvonulással a városban, és egyes tevékenységek állítólag hat napig is tartanak..Észak-Thaiföldön az utcai ételek, a kulturális ünnepségek és a hagyományos műsorszámok továbbra is a Songkran elengedhetetlen részét képezik.  

Ott is van a hagyományos vízdobálás, de Thaiföld északi részén az emberek nagyobb valószínűséggel gyűjtenek homokot és szállítják a helyi kolostorba. Ezt a homokot, amely az elmúlt évben szállított földet jelképezi, az apátság feltöltésére használják, mielőtt halmokat formáznak belőle, és fényes, ünnepi zászlókkal díszítik.

Mi történik Phuketen a Songkran alatt?

Rengeteg! Songkran idején Thaiföld legnagyobb szigete élettel telik meg, különösen a Patong Beach környékén. Számíts forgalmi dugókra és kisteherautókra, amelyek vizet permeteznek a helyi lakosokra és a turistákra egyaránt. Az ünnepségek a hajnali órákig tartanak a Bangla Roadon, ahol Patong legélénkebb éjszakai élete zajlik. Phuket városában az ünnepségek fő látványossága a Saphan Hin Park. Ezek a rendkívül élvezetes ünnepségek élőzenét és hagyományos műsorszámokat tartalmaznak.