A Buddhista naptár szerint 

A thai újév az egyetlen olyan ünnep az országban, amelyet a naptár szerint ünnepelnek, tehát fix dátumokkal rendelkezik. Ez a Songkran fesztivál, amelyet minden év áprilisában tartanak, és minden egyes tartománya áprilisban meghirdeti a saját időpontjait.

A Songkran a hagyományos thai újévi fesztivál ősidők óta. Ez egy olyan ünnep, amely a jóakaratot, a szeretetet, az együttérzést és a hálát foglalja magába, és a vizet használja kifejezőeszközként. A “songkran” szó a szanszkrit nyelvből származik, jelentése: mozogni vagy előre lépni. 

Minden évben, amikor a Nap belép az Aires csillagképbe, április 13. és 15. között a thaiföldiek vízfröccsentéssel ünneplik ezt az eseményt. Ezt nemcsak azzal magyarázzák, hogy április a száraz, forró évszak, hanem azzal is, hogy ez a rituálé esőt hozhat.

Gergely naptár szerint 

A Songkrantól függetlenül az általunk is ünnepelt naptári újévnek is nagy értéke van a thai emberek számára, így az  év utolsó napja a világ sok más országaihoz hasonlóan Thaiföldön is ünnepnap.  

A thai emberek szeretik megünnepelni ezt és újévi partikat szerveznek. Ez egy vidám nap a barátokkal és a családdal, evéssel, ajándékozással és közös ünnepléssel. 

Nézzük, hogy történik ez! 

Együtt a családdal 

A thai emberek nagyon szentimentálisak, ha a családjukról vagy az ősök otthonáról van szó. Az újévi vakáció alatt felkeresik falujukat, szülővárosukat, hogy találkozzanak az öregekkel és más rituálékat gyakoroljanak.  

Mivel a legtöbb hivatal több napig zárva van, így mindenkinek van ideje több napot eltölteni együtt. Ilyenkor ez jelentheti a grillezést, az ivást és a közös ételkészítést is. 

Lámpások az égbolton

Chiang Maiban és más északi területeken hagyomány, hogy szilveszter éjjelén khom loy lámpásokat eresztenek az éjszakai égboltra. A helyi hagyományok szerint ezzel elűzik az elmúlt év gondjait, és szerencsét kívánnak az előttünk álló évre. 

A tenger gyümölcseinek fogyasztása

A thaiföldiek szilveszterkor szívesen esznek tengeri ételeket. Minden tengeri herkentyűs étterem tele van turistákkal és helyi thaiföldiekkel, különösen Bang Saenben vagy Pattayán. Bangkokban a büfééttermek is zsúfoltak, mivel sok thaiföldi látogat el oda, hogy családjával együtt étkezzen. Néhányan még házibulikba is összegyűlnek, ahol óriás garnélarákot, kagylót, kagylót, halat és más friss tenger gyümölcseit fogyasztják.   

Visszaszámláló partik

Az Asiatique, az IconSiam, a CentralWorld és más bevásárlóközpontok visszaszámlálást szerveznek, ahol a látogatók csatlakozhatnak a tömeghez, hogy együtt ünnepeljék az éjfélt.

Tűzijátékok, fényjátékok és lézershow-k jelentik az esemény fő attrakcióját. Ezeken a helyszíneken és környékén gyakoriak a DJ-k, a klubzene és gyakran a spontán utcai partik, ahol a Thaiföldön népszerű slágergyárosok élőben lépnek fel, akárcsak a világ néhány más nagy fővárosában.

Templomlátogatások

A thaiföldiek nagy száma az este vagy az éjszaka folyamán is meglátogatja a templomokat, hogy az év váltást szerencsével és jóléttel köszöntsék, és érdemeket szerezzenek. 

Azzal, hogy pénzt adományoznak a templom fenntartására és a szerzetesek étkeztetésére, a thai buddhisták úgy vélik, hogy érdemeket szereznek, amelyek segítik őket a következő életükben.  

December 31-én éjfél közeledtével gyertyákat gyújtanak, szerzetesek kántálnak és imákat mondanak, miközben az emberek szerencsét kívánnak az előttük álló évre. Az újévi szertartások során a szertartásos fehér fonalat, az úgynevezett sai sin-t egy Buddha-képhez kötik, majd a szerzetesek kezén keresztül átadják a gyülekezetnek. A szerzetesek éneke és a hozzá kapcsolódó érdemek szimbolikusan a fonálon keresztül jutnak el a jelenlévőkhöz. Ez a thaiföldi spirituális módja annak, hogy az új évet nyugodtan kezdjék. 

Utazás 

A thaiföld déli részén élők év vége felé tömegesen hagyják el otthonukat, hogy családjukkal és barátaikkal északabbra élvezzék a hűvösebb hőmérsékletet. Khao Yai és Chiang Mai meglehetősen népszerű úti célok a thaiföldiek számára az újévi ünnepekre. A hegyekben elég hideg az időjárás, és a thaiföldiek szeretnek ilyenkor belekóstolni a hűvösebb éghajlatba.