Ha kíváncsi vagy arra, hogy Thaiföldön, egy buddhista többségű országban ünneplik-e a karácsonyt, akkor a válasz: igen

A thaiföldiek a nyitottságuknak köszönhetően befogadják a különböző vallású és kultúrájú embereket, és még a szokásaikat is beépítik az ünnepi hagyományaik egy részébe.

Nem meglepő, hogy a karácsony sok thaiföldi számára az év egyik legjobban várt ünnepe, még akkor is, ha nem hivatalos vagy hagyományos ünnep az országban.

Kultúrák keveredése

Mivel a kereszténység a thaiföldi kultúrában évszázadok óta jelen van, nem meglepő, hogy a kultúrák, a hitek és a szokások keverednek, és végül a karácsony megünnepléséhez vezetnek Thaiföldön. 

A december 25-i tevékenységeknek azonban a legtöbb buddhista thaiföldi számára nem feltétlenül van vallási jelentősége

Ha a thai buddhisták karácsonyfával díszítik fel otthonaikat, ajándékcseréket szerveznek, vagy a gyerekek zoknit akasztanak fel, hogy ajándékot kapjanak a Mikulástól, mindez csak a szórakozás kedvéért történik, és azért, hogy szorosabbra fűzzék a családtagok, barátok és szeretteik közötti köteléket.

A karácsony ünnepi és vidám hangulata egyszerűen ellenállhatatlan, hogy még a buddhisták is szívesen részt vesznek benne.

A vállalkozások sem hagyhatják ki ezt a lehetőséget, hogy termékek és szolgáltatások kínálásával, rendezvények szervezésével és fény dekorációkkal részesei legyenek az ünnepnek. 

Milyen a karácsony Thaiföldön?

Ünnep a szemnek

Ha Bangkokban jársz, a karácsonyi hangulat szó szerint a levegőben van. Nem kell messzire menned, hogy fénydíszeket és óriási fenyőfákat láss az utcasarkokon, különösen a belvárosban.

Ha Bangkok belvárosában tartózkodsz, karácsonyi sétát tehetsz a Skywalkon, amely egy gyalogos felüljáró.

Ha a karácsonyi hangulatú várost madártávlatból szeretnéd látni,akkor ülj fel a város legnagyobb óriáskerekére, amely a Charoenkrung negyedben található közösségi bevásárlóközpontban található. 

A dekoráció témája minden évben változik, de a karácsony kvintesszenciális elemei garantáltak – óriási karácsonyfák a bevásárlóközpontokon kívül és belül, szánok, rénszarvasok, ajándékdobozok és a Mikulás kabalafigurái. Meleg időben, Thaiföld trópusi paradicsomában sétálgatva teljesen elmerülhetsz a karácsony szellemében.

Ünnep a gyomornak

Ha a fűszeres tom yum kung túl csípős karácsonyra, akkor nézz meg más konyhai lehetőségeket az éttermekben!

A globális konyhapolitikának és a thai emberek kulturális nyitottságának köszönhetően a világ szinte minden országának éttermeit megtalálhatod, ahol autentikus ízvilágú kulináris élvezeteket szolgálnak fel. 

Ne aggódj amiatt, hogy Thaiföldön nem találsz pulykát, sonkát, tenger gyümölcseit, mézeskalácsot, pudingot vagy olyan jellegzetes desszerteket, mint a Panettone. 

Jeges karácsony, partik és sörkertek

Bár Thaiföld trópusi ország, a karácsonyt mégis jégen is ünnepelheted Bangkok és más fontos tartományi városok áruházaiban található számos jégpályáján. Ezek a hangulatos kis korcsolyapályák egész nap játszott karácsonyi dalokkal, gyerekkacajjal és díszítésekkel olyan érzést keltenek, mintha pl. egy amszterdami csatornán korcsolyáznál karácsonykor.

Ha inkább buliznál, mulatnál, akkor számos szabadtéri sörkert áll rendelkezésedre. A legkönnyebben a nagy bevásárlóközpontok udvarain találod meg őket, de a kisebb méretű sörkertek is gyakoriak.  

Karácsonyi vásárlás 

Ha van olyan tevékenység Thaiföldön, amit egész évben lehet csinálni anélkül, hogy meg kellene várni a karácsonyt, az a vásárlás Bangkokban és a tartományokban az év bármely szakában könnyen találhatsz különböző minőségű és árkategóriájú termékeket, de ha megvárod az év végét, akkor az akciókból és egyébengedményekbőll is profitálhat.

Micsoda aranyidő ez a vásárlók számára! 

Ha thaiföldi szuveníreket szeretnél hazavinni, látogass el a Chatuchak piacra vagy a híres úszó piacokra, ahol egzotikus, elegáns és thaiföldi ajándékokat és termékeket találsz.

Mit csinálnak a thaiföldi keresztények karácsonykor?

A világi karácsony mellett a Thaiföldi keresztények és a keresztények thaiföldön vallási tevékenységekben is részt vesznek. Thaiföldön minden keresztény templomban szentmisét tartanak karácsony este, hogy megemlékezzenek Jézus kegyelméről és arról a napról, amikor eljött, hogy megváltja az egész emberiséget és megmentse a világot.

A szertartás imádságból, Jézus Krisztusra való emlékezésből és himnuszok énekléséből áll. A keresztények számára a karácsony nemcsak Jézus születésnapja, hanem a megváltás napja és egy lehetőség arra, hogy új életet kezdjünk a következő évben. Az egyházi tevékenységek mellett egyes keresztény csoportok szolgálati tevékenységeket és adományokat is szerveznek.