Vásárlási útmutató külföldi befektetőknek 5/3.

„Szükségem van-e ingatlanközvetítő és ingatlanjogász segítségére?”

A válasz egyértelműen: igen!!!! 

Akármilyen más országbeli tapasztalattal rendelkezel, ne feledd, hogy ha Thaiföldön szeretnél ingatlant vásárolni, akkor ott nagyon más törvényekkel, előírásokkal és ingatlanpiaci kultúrával fogsz találkozni.

Mielőtt belemerülnél a vásárlási és jogi folyamatba, nézzük meg ennek a hátterét Thaiföldön! Ugyanis ha egyszer megérted, hogyan segíthet egy ingatlanközvetítő és egy ingatlanszakértő ügyvéd ebben, akkor magabiztosan léphetsz be a thaiföldi társasházi piacra.

Az ingatlanközvetítő

A thaiföldi kultúrában fontos a hírnév és az „arc megőrzése”. Egy elismert ingatlanközvetítő sok – a külföldiek számára nehezen nyíló – ajtót kinyit, és az ő egyben a nyelvi és kulturális összekötőd is lesz. 

Egy hozzáértő ingatlanközvetítő ismeri a legjobb meglévő ingatlan lehetőségeket és a közelgő fejlesztéseket, amelyek megfelelnek az igényeidnek. Sokrétű kapcsolatrendszerrel és ismeretségi körrel rendelkezik az adott területen. Ezzel sok időt és pénzt takarít meg neked.

Megnézi és ellenőrzi az általad kinézett vagy megtalált ingatlanokat, felteszi a megfelelő kérdéseket, belemennek az ár alkuba is, vagy akár ajánlanak más, hasonló ingatlanokat.

Elintézi a tárgyalásokat, egyeztet a megtekintésekről, és ismeri az épületek, fejlesztők és környék történetét, lehetséges fejlesztési terveit. 

Tolmácsként is rendelkezésre állnak, hogy segítsenek tárgyalni az árakról és a vásárlás feltételeiről.

Az ingatlanközvetítők minden régióban pontosan értik és érzik a különbséget a turisztikai piacon vásárolni szándékozók és az életmód váltásra vágyók között.

thaiföld ingatlanos
thaiföld ingatlanjogász

Az ingatlanos ügyvéd

Egy ingatlan szakértő ügyvéd aranyat ér. Nem csak időt, frusztrációt és felesleges köröket takarít meg neked, de segít elkerülni az esetleges pénzügyi veszteségeket vagy peres ügyeket is.

Mit csinál egy ilyen ügyvéd?

Kellő gondossággal és szakértelemmel átvilágítja az ügyletet.

Ez magában foglalja az eladók, a fejlesztő cégek, az épületek hátterének és történetének, valamint a fentiek bármelyikével kapcsolatos esetleges jogi bonyodalmaknak a kutatását.

Címkutatást végez.

Ez magában foglalja annak megerősítését, hogy

   • a tulajdonjog adatai megegyeznek a bejegyzett földhivatali nyilvántartásokkal;
   • az eladó jogszerűen birtokolja az ingatlant, 
   • jogosult az eladásra, és 
   • nincsenek-e az ingatlanra fennálló jelzálogjogok, zálogjogok, adósságok vagy jogi eljárások.

Felülvizsgálja a szerződéseket.

Az előszerződés, adásvételi megállapodás felülvizsgálata annak érdekében, hogy a részletek helyesek és tisztességesek legyenek az eladó és a vevő számára.

A nyugati kultúrában alkalmazott szerződésekkel ellentétben Thaiföldön sok szerződéses megállapodás nem elsősorban a számokra, hanem a vevő és az eladó közötti kapcsolatra összpontosít. Gondolj erre úgy, mint egy „Gentleman agreement”-re, vagy mint egy szóbeli „kézfogásos szerződésre”! 

Ugyanakkor ez azt is jelentheti, hogy a szerződésekből számos fontos feltétel vagy záradék kimaradhat. Az ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd lefordítja és javasolja ezeket a fontos feltételeket, amelyeket mindenképpen bele kell foglalnod a szerződésbe, hogy megvédd magad.

A szerződések felülvizsgálata elengedhetetlen társasházi lakásvásárláskor, különösen olyan turisztikai területeken, mint Pattaya vagy Phuket.

Egyezteti és felügyeli a pénzek átutalását és kifizetését.

Minden ingatlan ügyletben a legfontosabb szempont a pénz. Az ügyvéd rögzíti, hogy 

 • milyen pénzösszegek esedékesek (beleértve a bejegyzési, nemteljesítési záradékokat és díjakat); 
 • melyik fél fizeti a pénzt és a díjakat; és 
 • hogyan kell kifizetni a pénzösszegeket (fizetési ütemezés).

Meggyőződik arról, hogy minden kifizetés és időkeret mindkét fél számára méltányos, és veled együtt átnézi a rejtett vagy folyamatban lévő költségeket.

Részt vesz az elszámoláson és a tulajdonjog bejegyzésén a földhivatalban.

Az ügyvéd az elszámoláskor átadja és átveszi az összes vonatkozó dokumentumot. Ezt követően ő lehet a megbízottad a thaiföldi földhivatallal az összes dokumentum nyilvántartásba vétele, valamint a szerződés szerinti díjak és adók megfizetése érdekében.

Segít megvédeni a vagyonodat

Egy megbízható ügyvéd segíthet gondoskodni a jövőbeli biztonságról. 

Habár gyakran készítünk végrendeletet, hogy halálunk esetén biztonságban legyen a vagyonunk, de fontos tudni, hogy Thaiföld nem ismeri el a külföldi végrendeleteket, és azok bíróság előtt megtámadhatók. 

A thaiföldi ügyvéd az ingatlan vásárlásakor segíthet a Thaiföldön elismert és elfogadott végrendelet elkészítésében. Bár ez nem része a vásárlási folyamatnak, ez egy fontos szempont, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk, amikor a vagyon védelmére és családunkról való gondoskodásra gondolunk. 

Ha ennek a két fontos közreműködőnek a szerepével tisztába kerülsz, akkor jöhet a Condomínium fogalmának és jogi környezetének megismerése. Olvasd el a következő “Mi a condominium és mit tanulmányozz a vásárlás előtt?” bejegyzést.