6 szabály, amit érdemes bérbeadóként betartanod. 

Ahhoz, hogy a bérbeadandó ingatlanod a lehető legjobban teljesítsen és minél magasabb bérleti hozamot “termeljen” neked, a bérlőid elégedettsége érdekében az előkészületek során be kell tartanod a következő szabályokat!

1. Távolíts el mindent, ami értéket képvisel!

Ha az ingatlanban van valami, ami értékes vagy számodra érzelmi értéket képvisel, azt távolítsd el, mielőtt az ingatlan piacra kerül. 

Ugyanis a bérlők nem biztos, hogy értékelik az adott tárgyak értékét, vagy felismerik azt, hogy azok pótolhatatlanok.

A legjobb, ha még a hirdetéshez szükséges fényképek elkészítése előtt tünteted el az értékeket, hogy a leendő bérlők ne gondolják, hogy azok ingatlan részét képezik.

2. Ellenőrizd az elektromos hálózatot!

Győződj meg arról, hogy az ingatlanban minden készülék jól működik, és hogy az elektromos berendezések biztonságosak

Ez egy egyszerű eljárás, és a bérlők biztonságát is garantálja. Ha olyan probléma adódik a hálózatban, amit nem tudsz elhárítani, vagy nem vagy biztos abban, hogy meg tudod megoldani, akkor még a bérlők beköltözése előtt vedd igénybe egy villanyszerelő szolgáltatásait!

3. Végezd el az általános javításokat!

Bölcs dolog az elejétől fogva jó kapcsolatban lenni a bérlővel. Ezért ellenőrizz mindent és biztosítsd, hogy az ingatlanban minden megfelelően működjön.

Így elkerülheted azt, hogy a bérlőd a beköltözés után hosszú javítási listával álljon elő neked.

Íme, néhány tipikus helyzet, amikor érdemes lépned:

  • Fixáld meg a meglazult kilincseket! 
  • Cseréld ki vagy tisztítsd meg a fürdőszobában a fugázást, ha az elszíneződött!
  • Ellenőrizd, hogy a konyhaszekrények megfelelően záródnak-e!

Az ilyen apró javítások talán csak percekig tartanak, de nagyon megéri a jó kapcsolat kialakítása érdekében, mert a bérlők biztosan szóvá fogják tenni , ha valami nem működik megfelelően

4. Megfelelő bútorokat válassz!

Ha bútorozottan adod bérbe az ingatlant, akkor a bútorok strapabírók, modernek és az ingatlanhoz illők legyenek!

Egy négyszemélyes kanapé egy kis garzonban nem fog működni, ahogyan egy egyszemélyes ágy sem lesz elegendő egy hatalmas hálószobában. A bútorozott ingatlant kereső bérlő elsősorban nem a bútorzat, hanem az ingatlan környezete, fekvése,felszereltsége miatt választja az ingatlant.

Bérbeadás előtt tájékozódj arról, hogy mi a „divatos”, a keresett vagy stílusos, mintsem hogy különböző stílusokat vagy nem jól funkcionáló szetteket rakj össze!

5. Állíts össze “Bérlői kézikönyvet”!

Annak érdekében, hogy megkönnyítsd a bérlőid életét (és megkíméld magad attól, hogy minden csip-csup üggyel kapcsolatban folyamatosan zaklassanak), készíts neki egy Bérlői kézikönyvet az ingatlannal kapcsolatos hasznos információkkal!

Tartalmazzon a kézikönyv leírást a mosógéphez, a légkondicionálóhoz és a többi készülék vagy berendezés használatához, hogy megnézhessék, ha nem biztosak abban, hogy hogyan kell használni ezeket.

Hasznos továbbá megadni a közüzemi szolgáltatók adatait, elérhetőségeit, valamint a banki adatokat, ahová a bérleti díjat be kell fizetni. 

A kézikönyvben szerepeljenek a társasházat kezelők, a bérbeadást menedzselő ingatlanos, ügyvéd elérhetőségei és a vészhelyzeti telefonszámok, ha szükségük lenne rá.

Lehet benne leírás a környékről, a közeli üzletek, szórakozási lehetőségek, orvosi rendelő, közlekedési módok, egyszóval minden olyan, ami a bérlők mindennapos életét megkönnyíthetik.

6. Ellenőrizd a kulcsokat!

Győződj meg arról, hogy megvannak a megfelelő kulcsok az ingatlanhoz, a társasházi bejutáshoz és egyéb helyiségekhez (pl. ha külön szemétgyűjtő helyiség van)! És mindegyikről készíts másolatot tartalékként!

Amennyiben a lakáson belüli ajtókon is vannak zárak, győződj meg arról, hogy ezek is megvannak, pl. arra az esetre, ha gyerekek véletlenül bezárnák magukat az egyik szobába. (Nem is gondolnád, hogy hány ilyen esettel találkoztunk már!)

Amikor a kulcsokat átadod a bérlőnek, ajánlatos, hogy készítsetek jegyzőkönyvet az átadott készletről, darabszámról, hogy elkerülhetők legyenek a félreértések, amikor majd vissza kell adniuk őket a bérleti jogviszony végén.