4 fő terület, ahol ne költs feleslegesen

Thaiföld híres az alacsony megélhetési költségeiről, de mindig van mód arra, hogy egy kis pluszt megtakaríts.

Akár csak rövid ideig vendégeskedsz ott , akár véglegesen odaköltöznél ezekkel a tippekkel megkímélheted magad attól, hogy akkor is többet költs, amikor nem muszáj.

Utazás

Utazz busszal!

Bár lehet, hogy ez nem olyan vonzó, mint egy tuk-tuk vagy egy minibusz légkondicionálása, de ez a legolcsóbb megoldás, és ízelítőt kaphatsz a valódi thaiföldi életből

Ha taxival utazol

Mindig kérd a taxióra használatát, hogy elkerüld a túlzóan magas árakat! Győződj meg róla, hogy a taxióra jól látható, és ne fogadj el extra „szolgáltatási” díjakat, amelyeket az utazás után számolnak fel. Ha mégis fix árat kapsz, győződj meg róla, hogy tisztában van a díj mértékével, mielőtt tárgyalni kezdesz, és ha túl magasnak tartod, akkor nyugodtan alkudozz!

Ha vonattal utazol

A vonatozás egy másik olcsó lehetőség. Ha egy éjszakai járatot választasz, még gazdaságosabb, ráadásul több tárolóhelyet kapsz.

Robogós taxik

A robogós taxik viszonylag olcsók, és gyorsan eljuthatsz a célodhoz, mivel képesek a forgalmi sávok között is haladni. Az árat még indulás előtt állapítsd meg, és mindenképpen alkudj

Különböző utazási kedvezményeket kaphatsz, amelyekkel pénzt vagy időt takaríthatsz meg, például a „Rabbit” kártyát. 

Az előszezonban az utazás olcsóbb, mint a főszezonban, és ha teheted, érdemes gyalogolni.  

Motor/robogó

Ha hosszabb utakat tennél meg vagy rendszeresen sokat utazol, akkor fontold meg, hogy vegyél egy motorkerékpárt, amivel közlekedhetsz. Amikor amikor elmész, bármikor továbbadhatod, és végül olcsóbbra jön ki, mint a bérlés vagy a tömegközlekedés.

Étel

 • A piacokon és a taxiknál elfogadható az alkudozás, de az étel áraknál nem. Mindig a helyi konyhát válaszd – a nyugati gyorséttermek, például a McDonald’s sokkal drágábbak, mint a helyi ételek. 
 • A 7-Elevens és a Mini Marts praktikus módja annak, hogy mindenféle piperecikket és szükséges dolgot beszerezz, és megspórolhatod az utazást a szupermarketbe a város másik végébe. 
 • Bár a palackozott víz olcsó, a városokban szétszórt vízautomaták egyikénél az ár töredékéért újratöltheted az üres palackokat. 
 • Az éttermekben nem kell borravalót adnod – a thaiföldiek nagyon ritkán adnak borravalót.

Életmód

 • Próbálj meg akkor vásárolni ruhákat és piperecikkeket, amikor már Thaiföldön vagy, ahelyett, hogy hatalmas mennyiséget pakolnál be indulás előtt – ott sokkal olcsóbban fogod megtalálni őket.
 • Amikor az országban tartózkodsz, amikor csak lehet, ventilátort használj a légkondicionáló helyett, hogy megtakarítsd az áramköltségeket, amelyek időnként magasak lehetnek.
 • Az alkudozás az előszezonban jobban lehetséges – hasznád ki ezt vásárláskor!
 • Érdemes elkerülni a sok kis összegű ATM-felvételt, mivel a díjak összeadódhatnak.
 • Ne szemetelj! – előfordulhat, hogy helyszíni bírsággal sújthatnak. 

Lakhatás

 • Ha ingatlant bérelsz, győződj meg róla, hogy a beköltözés előtt legyen fényképes leltár, hogy a végén vitás esetben nehogy  elveszítsd el a kauciót!
 • Ha ingatlant bérelszl, és nincs különös oka, hogy az a központban legyen, hasonlítsd össze a kijjebb lévő lakások bérleti díjait, mivel előfordulhat, hogy majdnem fele olyan olcsók, mint a belvárosi lakások.