Évszakok, eső, szél, páratartalom, a levegő és a tengervíz hőmérséklete… 

Thaiföldön trópusi éghajlat uralkodik, és általánosságban elmondható, hogy egész évben meleg van, a hőmérséklet átlagosan 30 °C körül alakul.

Legforróbb hónap – április – átlagosan 32 °C

Leghidegebb hónap – január – átlagosan 28 °C

Legcsapadékosabb hónap – szeptember – átlagosan 311 mm

Legszelesebb hónap – július – átlagosan 19 km/h

Három fő évszak van: a NYÁRI, a MONSZUN és a TÉLI. Nézzük ezeket kicsit részletesebben!

A NYÁRI (forró) évszak 

 • márciustól júniusig 
 • magas hőmérséklet (33-35°C)
 • magas páratartalom
 • a tengervíz hőmérséklete 28-30 °C

A forróság leginkább az ország északi részén érezhető, ahol a hőmérsékletek a leggyakrabban változnak egész évben. Az olyan helyeken, mint Chiang Mai, a tipikus hőmérséklet csúcsértéke áprilisban 37 Celsius-fok körül alakul, és mivel kevés a szél és kevés az eső, ez az évszak kihívást jelenthet, ha oda látogatsz.

A forró évszak ugyanakkor elviselhetőbb az ország déli részén, Phuketben a hőmérséklet 33 Celsius-fokhoz közelít.

A MONSZUN (esős) évszak

 • júliustól októberig 
 • heves esőzések 
 • enyhébb hőmérséklet (24-32°C)
 • tengervíz hőmérséklete 27-29 °C

A délnyugati monszun uralja az időjárást az esős évszakban meleg, nedves levegőt hozva az Indiai-óceánról az országba, ami bőséges esőt eredményez ezekben a hónapokban. A legtöbb napon esik az eső, de csak egy-két órát délután vagy éjszaka, a legtöbb eső szeptemberben és októberben esik.

Bár nem ez az év legmelegebb időszaka, a délnyugati monszun okozta túlzott páratartalom kellemetlenné teheti a Thaiföldre látogatást az esős évszakban.

De ha pl. szörfözni szeretnél a thaiföldi tengerparton, érdemes megjegyezned, hogy a monszun állandó szárazföldi szelet hoz, ami megbízható hullámverést eredményez.

A TÉLI (száraz) évszak

 • novembertől februárig
 • enyhébb hőmérséklet (25-32 °C) 
 • kellemes páratartalom jellemzi.
 • tengervíz hőmérséklete 26-28 °C

Mivel az északkeleti monszun megváltoztatja az uralkodó szélirányokat, ez az évszak jelentős változást hoz az időjárási viszonyokban. Hűvös, száraz levegő áramlik be, ami alacsonyabb hőmérsékletet és kellemesebb páratartalmat eredményez. 

Ez azt is jelenti, hogy kevesebb eső esik, és éppen ezért a téli évszak valószínűleg a legszebb időszak Thaiföld nagy részének felfedezésére.

Ilyenkor Thaiföld nyugati partvidéke, valamint az Andaman-tenger a legnyugodtabb, így ez az időszak ideális a nyugati parti úti célok, például Phuket, Krabi és a Ko Phi Phi Phi szigetek felfedezésére.

Ha Thaiföld keleti partjára (az öböl partjára), például Ko Samuira vagy Ko Changra tervezel kirándulást, ebben az évszakban ezt a régiót az északkeleti monszun sújtja, amely októbertől januárig folyamatosan esőt hoz, és novemberben tetőzik.

A maximális kényelmed érdekében Thaiföldre utazva mindenképpen az évszaknak megfelelő ruházatot csomagolj!

Melyik évszak az ideális a Thaiföldre látogatáshoz?

 • Ha az Öbölbe vagy a keleti partvidékre tervezel utazást, akkor az ideális időszak április és szeptember között van.
 • Ha Thaiföld bármely más területére utazáshoz az ideális időszak november és február között van, amikor a hőmérséklet a legalacsonyabb, és kevesebb az eső.

Melyik a legdrágább időszak Thaiföldön?

Nem meglepő, hogy a novembertől februárig tartó időszak az, ami az év legforgalmasabb időszaka.

Így ha hajlandó vagy kicsit kockáztatni az időjárás miatt, hogy elkerüld a tömeget, akkor az esős évszak vége felé érdemes utazni.