Thaiföld a viszonylag alacsony megélhetési költségek, a csodálatos látnivalók, az éghajlat, az óceán elérhetősége, az alacsony bűnözési ráta és a színvonalas egészségügyi ellátás miatt is vált sok olyan külföldi számára ideális célponttá, akik nyugdíjba szeretnének vonulni, üdülni vagy csak egy meghatározott ideig ott létezni.

Ennek fényében gyakran felmerül az a kérdés, hogy mennyi pénzre van szükség egy thaiföldi ház vagy lakás megvásárlásához?

Ebben tudsz könnyebben eligazodni, ha elolvasod az alábbi leírást!

Az árakat thaiföldi baht-ban adjuk meg, aminek az árfolyama a mai napon (2023.05.26.) 1 THB = 10 HUF

Nyilvánvaló, hogy nehéz pontos számadatot mondani egy lakás vagy ház költségére Thaiföldön, Ennek oka az a tény, hogy az ingatlanok árát a mosoly országában – ahogy  Magyarországon is – számos változó befolyásolja, amiket később részletezünk.

Mennyi az átlagos négyzetméter ár?

Ami irányadó lehet, hogy több felmérés és statisztika alapján*  egy belvárosi ingatlan átlagos négyzetméterenkénti ára kb.111.000 THB, míg a belvároson kívül 55 900 THB. 

Mennyi egy átlagos condo (társasházi lakás) ára?

Egy weboldal** felmérése szerint egy átlagos lakás ára Thaiföldön 3,3 millió THB és 7,5 millió THB között mozog.

Nyilvánvaló, hogy a lakások árai az országban ennél sokkal olcsóbbak vagy esetleg lényegesen drágábbak lehetnek, mint a fent felsorolt számok.

Annak érdekében, hogy élesebb képed legyen a helyezetről, becslést is adunk arra, hogy mennyibe kerül egy lakás megvásárlása az ország legnépesebb városaiban.

Mik azok az elemek, amelyek meghatározzák egy thaiföldi ingatlan árát?

A következőkben néhány olyan fontos szempontot ismerhetsz meg, amelyek szerepet játszanak a thaiföldi ingatlanok árának meghatározásában:

1. ELHELYEZKEDÉS

A helyszín az egyetlen olyan szempont, amely minden más szempontnál fontosabb Thaiföldön is, ahogyan az a világ bármely országában. Senkit sem lep meg, hogy Thaiföld nem számít kivételnek ebben a tekintetben. 

Thaiföld bizonyos régióiban a házvásárlás költségei több mint kétszer olyan magasak lehetnek, mint más országokban egy ugyanilyen típusú otthon megvásárlásának költségei.

Egy ingatlanos weboldal*** szerint a bangkoki lakásárak a legmagasabbak a világon!

Másrészt, ha összehasonlítjuk a Thaiföld más nagyobb városaiban található ingatlanok áraival, a Chonburi, Hua Hin és Rayong városokban találhatók általában lényegesen kedvezőbbek

Ezért ha Thaiföldön szeretnél ingatlant vásárolni, először is gondold át, hol szeretnél élni, hogy képet kaphass arról, mennyibe kerülne.

2. AZ INGATLAN TÍPUSA ÉS MÉRETE

Az ingatlanok teljes költségét jelentősen befolyásolják a ingatlanok méretei és kategóriái. 

Például egy négy hálószobás lakás bérleti díja jelentősen több lesz, mint egy ugyanabban az épületben található, csak egy hálószobás lakásé

Ugyanazon a környéken egy bungaló ára valószínűleg alacsonyabb lesz, mint egy ikerházé.

3. FELSZERELTSÉG ÉS KÉNYELMI SZOLGÁLTATÁSOK

Ha egy ház korszerűen felszerelt és modern kényelemmel rendelkezik, akkor számolnod kell azzal, hogy többet fizetsz érte, mint egy másik ingatlanért, amely nem rendelkezik ilyen kényelemmel.

A korszerű kényelmi berendezések közé tartozhat egy spa jellegű fürdőkád, egy fitneszközpont a helyszínen, egy játékterem, házimozi vagy bármi hasonló. 

Ezenkívül az ingatlant körülvevő vagy a szomszédságában található létesítmények is hatással lehetnek az ingatlan teljes árára. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen jellegű létesítmények hatással lesznek a mindennapi életminőségre is.

3. AZ INGATLAN KORA

Ez egy másik tipikus összetevő, amely hatással lehet arra, hogy mennyibe kerül egy ingatlan.

Az újabb házakat a vevők túlnyomó többsége azért részesíti előnyben, mert nagyobb valószínűséggel rendelkeznek korszerű kényelmi berendezésekkel és jobb szerkezeti minőséggel. Ennek eredményeképpen egy új ház ára ugyanazon a környéken szinte biztosan magasabb lesz, mint egy régebbi, méretben és felszereltségben hasonló ingatlan ára.

NÉZZÜK AZ ÁRAKAT NÉHÁNY VÁROSBAN, RÉGIÓBAN!

A mosoly országában a külföldiek leggyakrabban Bangkok és Phuket városokban, valamint néhány más városban vásárolnak társasházi lakásokat és házakat.

Most nézzük meg, hogy Thaiföld legnépesebb városaiban mennyibe kerül átlagosan egy lakás és egy ház!

BANGKOK

Az ország fővárosa, Bangkok is egyike azon thaiföldi régióknak, ahol a lakásvásárlás az egyik legnagyobb pénzügyi kihívást jelentő vállalkozás lehet.

Mivel a város lakossága várhatóan hamarosan meghaladja majd a 10 millió főt, a metropoliszban jelenleg hiány van a kívánatos ingatlanokból.

Egy bangkoki társasházi lakás megvásárlásához közel 7 millió THB-t kell összegyűjteni. egy ház ára átlagosan ennek a duplája.

A külvárosban gyakran vannak megfizethetőbb lakhatási lehetőségek, beleértve a társasházakat és a házakat. Emellett Bangkok gazdagabb negyedeiben vannak olyan otthonok, amelyek 30-40 millió THB értékűek.

PHUKET

Az ország többi városának többségéhez képest Phuketen jelentősen magasabbak az árak.

A homokos strandok, a fantasztikus üdülőhelyek és a barátságos környezet és emberek mind megtalálhatók ezen a szigeten, amely Thaiföld legnagyobb szigete. A világ minden tájáról érkező expatok és nyugdíjasok nagy számban alakítottak ki itt otthonukat.

Phuketen egy társasházi lakás tipikus ára 5,5 millió THB körül van, de egy ház ára egyes esetekben akár 16 millió THB is lehet.

PATTAYA

Pattaya népszerű turistacélpont, ezért sok más országból érkező emberrel találkozhatsz ott. Fel kell készülnöd arra, hogy 3,5 – 5 millió THB közötti összeget kell fizetnie, ha Pattayán szeretnél egy olyan társasházi lakást vásárolni, amely egy hálószobával rendelkezik, és megfelelő környéken található.

KRABI

Krabi talán nem olyan ismert, mint Phuket vagy Bangkok, de ennek ellenére egy jelentős külföldi és nyugdíjas közösség fogadott szülővárosa. Ebben a városban egy társasházi lakás tipikus ára 6.5 milli THB körül van, míg egy tipikus ház ára körülbelül 7,3 millió THB.

KOH SAMUI

Koh Samuiban körülbelül 4,5 millió THB-ért lehet condo-t vásárolni, míg egy ház átlagos költsége 16 millió THB körül van.

CHIANG MAI

Chiang Mai kétségkívül a legolcsóbb a felsorolt helyek közül.

Egy társasházi lakást körülbelül 2,7 millió THB áron, míg egy házat körülbelül 5 millió THB áron lehet megvásárolni. 

* Numbeo

** Tranio.com

*** Retirepedia.com

thaiföld ingatlanos
thaiföld ingatlanjogász

Az ingatlanos ügyvéd

Egy ingatlan szakértő ügyvéd aranyat ér. Nem csak időt, frusztrációt és felesleges köröket takarít meg neked, de segít elkerülni az esetleges pénzügyi veszteségeket vagy peres ügyeket is.

Mit csinál egy ilyen ügyvéd?

Kellő gondossággal és szakértelemmel átvilágítja az ügyletet.

Ez magában foglalja az eladók, a fejlesztő cégek, az épületek hátterének és történetének, valamint a fentiek bármelyikével kapcsolatos esetleges jogi bonyodalmaknak a kutatását.

Címkutatást végez.

Ez magában foglalja annak megerősítését, hogy

   • a tulajdonjog adatai megegyeznek a bejegyzett földhivatali nyilvántartásokkal;
   • az eladó jogszerűen birtokolja az ingatlant, 
   • jogosult az eladásra, és 
   • nincsenek-e az ingatlanra fennálló jelzálogjogok, zálogjogok, adósságok vagy jogi eljárások.

Felülvizsgálja a szerződéseket.

Az előszerződés, adásvételi megállapodás felülvizsgálata annak érdekében, hogy a részletek helyesek és tisztességesek legyenek az eladó és a vevő számára.

A nyugati kultúrában alkalmazott szerződésekkel ellentétben Thaiföldön sok szerződéses megállapodás nem elsősorban a számokra, hanem a vevő és az eladó közötti kapcsolatra összpontosít. Gondolj erre úgy, mint egy „Gentleman agreement”-re, vagy mint egy szóbeli „kézfogásos szerződésre”! 

Ugyanakkor ez azt is jelentheti, hogy a szerződésekből számos fontos feltétel vagy záradék kimaradhat. Az ingatlanügyekkel foglalkozó ügyvéd lefordítja és javasolja ezeket a fontos feltételeket, amelyeket mindenképpen bele kell foglalnod a szerződésbe, hogy megvédd magad.

A szerződések felülvizsgálata elengedhetetlen társasházi lakásvásárláskor, különösen olyan turisztikai területeken, mint Pattaya vagy Phuket.

Egyezteti és felügyeli a pénzek átutalását és kifizetését.

Minden ingatlan ügyletben a legfontosabb szempont a pénz. Az ügyvéd rögzíti, hogy 

 • milyen pénzösszegek esedékesek (beleértve a bejegyzési, nemteljesítési záradékokat és díjakat); 
 • melyik fél fizeti a pénzt és a díjakat; és 
 • hogyan kell kifizetni a pénzösszegeket (fizetési ütemezés).

Meggyőződik arról, hogy minden kifizetés és időkeret mindkét fél számára méltányos, és veled együtt átnézi a rejtett vagy folyamatban lévő költségeket.

Részt vesz az elszámoláson és a tulajdonjog bejegyzésén a földhivatalban.

Az ügyvéd az elszámoláskor átadja és átveszi az összes vonatkozó dokumentumot. Ezt követően ő lehet a megbízottad a thaiföldi földhivatallal az összes dokumentum nyilvántartásba vétele, valamint a szerződés szerinti díjak és adók megfizetése érdekében.

Segít megvédeni a vagyonodat

Egy megbízható ügyvéd segíthet gondoskodni a jövőbeli biztonságról. 

Habár gyakran készítünk végrendeletet, hogy halálunk esetén biztonságban legyen a vagyonunk, de fontos tudni, hogy Thaiföld nem ismeri el a külföldi végrendeleteket, és azok bíróság előtt megtámadhatók. 

A thaiföldi ügyvéd az ingatlan vásárlásakor segíthet a Thaiföldön elismert és elfogadott végrendelet elkészítésében. Bár ez nem része a vásárlási folyamatnak, ez egy fontos szempont, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk, amikor a vagyon védelmére és családunkról való gondoskodásra gondolunk.