A thaiföldi lakáspiac gyengélkedett 2021-ben

A legtöbb ágazatot súlyosan érintette a COVID-19 járvány. Sok vállalkozás elbocsátott dolgozókat, csökkentette a béreket, vagy akár teljesen megszűnt. 

A járvány gyakorlatilag az egyik legnagyobb és leghosszabb ideig tartó válsággá vált, ami arra késztette a vásárlókat, hogy óvatosan költsenek nagyobb értékű dolgokra, valamint olyan magas kockázatú termékekre, mint például az ingatlanok.

thaifoldi ingatlan 2022

A kormányzati erőfeszítések,

például a tulajdonos átruházási díjak és a THB 3 millió alatti ingatlanok jelzálog hiteleinek csökkentése, valamint a Bank of Thailand hitel-értékarányos intézkedései – például a 100 százalékos jelzáloghitelek felajánlása 2021 októberében -, nem sok hasznot hoztak.

Ezen ösztönzők ellenére az emberek továbbra sem rendelkeznek vásárlóerővel, és aggódnak a járvány és az általános gazdaság miatt.

Ennek eredményeképpen a fejlesztők elhalasztották az új projektek, különösen a társasházak építését, hogy promóciós kampányok és kedvezmények révén a jelenlegi készlet értékesítésére összpontosítsanak. 

Ennek eredményeként a thaiföldi lakóingatlanok árindexe idén csökken.

Az elhúzódó járvány miatt a thaiföldi GDP növekedése továbbra is lassú, ami hatással van a fogyasztók vásárlóerejére és bizalmára. A monetáris politika nyilatkozatok szerint Thaiföld gazdasága már elérte a mélypontot.

thaifoldi ingatlan 2022-ben

Az ingatlanárak alakulása 2022-ben

A lakásárak 2019 vége óta csökkennek, ami a lassuló gazdaságnak, a magas fogyasztói adósságállománynak és a szigorú új hitel-kritériumoknak köszönhető, amelyek nagyobb betéteket követelnek meg.

A COVID-19 közvetlen hatással volt a fogyasztói vásárlóerőre is, ami hozzájárult az ingatlanértékek stagnálásához.

A bangkoki lakóingatlanok árindexe a DDproperty Thailand Property Market Index szerint 2020 negyedik negyedévétől csökken. 

  • A 2021 első negyedévi 197 pontról a következő negyedévben 190 pontra, 
  • a következő negyedévben 183 pontra, 
  • majd 2021 harmadik negyedévében 178 pontra esett. 

Összességében az árindex 11%-kal csökkent 2020 azonos időszakához képest. 

Az általános árindex csökkenése ellenére némi emelkedés tapasztalható. A telkes lakóingatlanok árindexe biztató jeleket mutat, különösen az egylakásos családi házak esetében, amelyek éves szinten 6%-kal, 2019 harmadik negyedévében pedig 13%-kal nőttek a COVID-19 járvány előtt. 

Eközben a társasházi lakások árindexe 11%-kal csökkent éves szinten és 16%-kal a járvány előtti időszak óta.

Ingatlankínálati trendek

A fogyasztók gazdasági bizonytalansággal kapcsolatos aggodalmai tükröződnek az ingatlankínálati trendekben.

Annak ellenére, hogy a fejlesztők elhalasztották a projekt bemutatókat, és a fogyasztók elhalasztották a vásárlásokat, a Kínálati index tovább emelkedett. Azonban még mindig sok a készlet, különösen a társasházi lakások esetében.

 

thaiföldi ingatlan ár

A Kínálati Index gyorsan nőtt: 

  • 2021 első negyedévében 399 pontról 428 pontra, majd 
  • 2021 harmadik negyedévében 458 pontra. 

Összességében az index az előző évhez képest 19%-kal, a járvány előttihez képest pedig 25%-kal nőtt.

Ezek a gazdasági stagnálás elhúzódó időszakából adódó gyenge felszívódási arányt jelzik, ami miatt a vásárlók aggódnak a gazdasági instabilitás miatt, és emiatt késlekednek az ingatlanvásárlással.

Annak ellenére, hogy az eladatlan ingatlanokból származó kínálat 2021-ben folyamatosan nőtt, ezek többsége földszintes ingatlanokat, nevezetesen egylakásos házakat tartalmaz, amelyek kínálata 33%-kal emelkedett az előző évhez képest. 

A sorházak kínálata viszont 30%-kal, míg a társasházaké 11%-kal emelkedett. Várhatóan a fejlesztők 2022-ben is folytatni fogják az eladatlan készletek értékesítését, bár a gazdaság javulásával az új projektek indítása is növekedni fog.