Koh Samui Thaiföld és a régió egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Nemcsak sok turistát vonz minden évben, hanem a sziget sok külföldi lakosnak is otthont ad. 

Ismerd meg, hogy milyen Koh Samuiban élni, milyenek a költségek és a megélhetés ezen a paradicsomi szigeten, és miért jó ötlet, hogy ez legyen az otthonod!

A Thai-öböl gyöngyszeme

Koh Samui Thaiföld déli részén található sziget, amely körülbelül 50 mérföldre van a szárazföldtől. Könnyen megközelíthető a szárazföldről induló rendszeres kompjáratokkal, valamint magán gyorshajójáratokkal.

A sziget híres lenyűgöző strandjairól és kristálytiszta vizéről, de nem ez az egyetlen jó dolog Koh Samuiban élni. A sziget a laza életmódjáról és a trendi kocsmákról, bárokról és éttermekről is ismert. A világ minden részéből származó jelentős külföldi lakosság szintén megkönnyíti a külföldiek letelepedését.

A nyugodt életmód mellett a sziget élénk éjszakai élettel is rendelkezik. A sziget különböző részei más-más hangulatot árasztanak, így könnyű megtalálni a hangulatunknak megfelelő szórakozóhelyet.

A bérelhető szálláshelyek széles skáláját is megtalálhatod, a kedvező árú bungalóktól kezdve a házakon át a luxusvillákig.

Koh Samuiban élni olyan, mintha egy kis paradicsomban élnél, és ha azt tervezed, hogy megtapasztalod, olvasd el mire számíthatsz!

Milyen a konyha Koh Samuin?

Mivel thaiföldi szigetről van szó, sokféle thai területről származó konyhára kell számítanod. Bár a thaiföldi ételek egy része sok ember számára túl fűszeres, sok olyan is van, amely egyáltalán nem vagy csak kevés fűszert tartalmaz. A thai konyha nem csak ízletes, de nagyon megfizethető is.

Mivel sok turista látogat el ide, és emellett sok külföldi itt is él Koh Samuin, a világ minden tájáról származó konyhákat találsz. A brit és ír pubok remek helynek számítanak a nyugati stílusú ételekkelt, és olyan éttermeket is találsz, amelyek menüje Európa más részeiről és még távolabbról származik.

Intézmények, iskolák, kórházak, bevásárlóközpontok Koh Samuin

A Koh Samuiban élő gyermekes családok számára a sziget megfelelő választékkal rendelkezik nemzetközi és magániskolákból. A nemzetközi iskolák általában a magasabb árkategóriába tartoznak, de van jó néhány olyan magániskola, ami megfizethetőbb, és még mindig jó színvonalú oktatást kínál.

Koh Samuinak van néhány nagyon jó kórháza, amelyek könnyedén megfelelnek a legtöbb nyugati kórház színvonalának. Ezek többnyire magánkórházak, míg van egy állami kórház is, amely szintén jó színvonalú.

A szigeten bevásárlóközpontok tömegét fogod látni, amelyekben szinte mindent eladnak, amire csak szüksége lehet a szigeten való élethez. Modern szupermarketeket is talál, amelyek olyan élelmiszereket és egyéb háztartási cikkeket tartanak, mint amilyenekhez otthon is hozzászoktál.

Melyek Koh Samui fő strandjai?

Koh Samui strandjai a legjobbak közé tartoznak, amelyeket szinte bárhol találhatsz. Íme néhány a legnépszerűbbek közül!

   • A fő strand a Chaweng strand. Ez egy nagy strand, amely eléggé zsúfolt a turisták és a helyiek körében. Ha Koh Samuiban élsz, és nyugodt életre vágysz, Chaweng talán nem a legjobb hely, de ha szeretsz bulizni, akkor ez a legjobb hely Koh Samuiban.
   • A Lamai strand valószínűleg a sziget második legnagyobb strandja. Nem olyan forgalmas, mint a Chaweng strand, de még így is rengeteg mindent találsz. Az árak is kicsit alacsonyabbak, mint a Chaweng strandon.
   • A Maenam strand az egyik legjobb hely a szigeten azok számára, akik olcsó szállást keresnek. Mint Koh Samui legtöbb strandja, ez a strand is pihentető, és egyszerűen lenyűgöző.
   • A sziget másik kedvenc strandja Bophut. Bophut telepeülés ad otthont a csendes, elragadó halászfalunak. Ez egy nagyszerű hely, ahol nappal élvezheti a homokot és a tengert, este pedig némi ételt és koktélokat.
thai koh samui

Hogyan tudsz kikapcsolódni, élményeket szerezni?

A turisztikai tevékenységek nagy része a strandokhoz kapcsolódik, és bár sokféle megfizethető vízi sportot űzhetsz, a sziget legjobb látnivalói közé tartozik a a Bophutban lévő halászfalu vagy az Angthong Nemzeti Tengeri Park meglátogatása.

Az egyik népszerű attrakció a sziget ladyboy kabaréi. Az itteni „hölgyek” színpompás, színes és akciódús énekes-táncos látványosságot adnak elő, amely egy szórakoztató estét biztosíthat.

Ha kicsit a hátborzongatóbb oldalra vágysz, látogass el a Wat Khunaramban található múmia szerzeteshez. Itt Luang Pordaeng buddhista szerzetes maradványait találod, aki azt kívánta, hogy maradványait egy speciális üvegládába helyezzék, hogy segítsék a teste megőrzését.

Koh Samui szigetén több vízesés is található. Sokan, akik Koh Samuiban élnek, a Na Muang vízesést ajánlják. Ez egy nagyszerű hely, ahol gyönyörködhetsz a vízesések természetes szépségében, miközben a medencékben hűsölhetsz.

thai

Milyenek a megélhetési költségek Koh Samuin?

Koh Samui nagyon megfizethető, és néhány strandon elérhető árú strand kunyhókat találhatsz. Alternatívaként, ha hosszabb távon maradnál, már 400 $/hó körüli áron is találhatsz kényelmes lakhatást a szigeten.

Az élelmiszer is nagyon olcsó, és egy finom thaiföldi étel már 1,5 dollár körüli összegért is kapható. Ha inkább nyugati ételeket szeretnél, akkor 5 dollár körüli összeggel kell számolnia egy étkezésért. A vásárlás sem túl drága, különösen, ha a helyi piacokat használod, és ragaszkodsz a thaiföldi termékekhez.

És ha az élet finomabb dolgait keresed, Koh Samui akkor is kielégíti az igényeidet, mert az 5 csillagos üdülőhelyek és luxusvillák közül is választhatsz, és akár a hét minden napjára más minden luxust is kielégítő étteremben vacsorázhatsz.

Amilyen életre vágysz, olyan teremthetsz meg Koh Samuin.