A thaiföldi ingatlanpiac várhatóan 2023 végén, a korábbi előrejelzéseknél hamarabb tér vissza a COVID járvány előtti szintre, amit a lakáshitel-szabályozások enyhítése és a több külföldi számára történő újbóli megnyitás támogat.

A Thaiföldi Központi Bank a múlt hónapban lazított a jelzáloghiteleken, hogy segítsen feléleszteni a koronavírus okozta visszaesésből ezt a kulcsfontosságú ágazatot, amely a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 10%-át adja és 2,8 millió embert foglalkoztat. 

Miért érdemes egyáltalán egy külföldinek thaiföldi ingatlanban gondolkodnia?

 1. Sokkal több, mint csak egy vonzó turisztikai célpont! Thaiföld egy lenyűgőző hely a, tiszta tengerpartjaival, a strandokkal, a mosolygó emberekkel és a világ legnagyobb márkáit is magukba foglaló bevásárlóközpontokkal. 
 2. Munkahelyeket biztosít, vállalkozásokat támogat, lehetővé téve a külföldiek számára is a nyugodt életet, és számos vonzó kiváltságot biztosít a bevándorlók és a a letelepedők számára. 
 3. Az ország az ASEAN (a Délkelet Ázsiai Országok szövetsége) második helyén áll a GDP nagyságát tekintve, ami kedvező környezetet biztosít a kereskedők számára, valamint a kereskedelmet segítő infrastruktúra, például az utak, vasutak, repülőterek és tengeri kikötők számára.

Miért igazán jól megtérülő befektetés az ingatlan Thaiföldön?

 • A Thaiföldön való közlekedés egyszerű és megfizethető, különösen, ha a BTS Sky Train vagy az MRT metrórendszert használod. Mindkettő kényelmes közlekedést biztosít, mivel számos vonalon keresztül többféleképpen köti össze Bangkokot. A BTS Skytrain használatának átlagos utiköltsége 35 ba, de legmagasabb dí is csak 59 baht egy útra. Az MRT metróval való utazás átlagos költsége 30 baht, a maximális viteldíj itt 50 baht útvonalonként.
 • Thaiföld az ingatlanpiac vásárlói piacnak számít, mivel a megélhetési költségek Thaiföldön kevesebb mint feleannyiba kerülnek, mint más délkelet-ázsiai országokban. Egy nemrégiben végzett népszámlálás szerint Thaiföld Ázsiában a 20 legjobb ország között van, ahol kényelmes életet lehet élni. Egy átlagos vacsora költségét 50 és 75 baht, azaz 1,40 és 2,0 dollár közé becsülik.
 • A munkaerő olcsóbb, mint a legtöbb más országban, és szorgalmas, odaadó és hűséges embereket lehet találni. Továbbá Thaiföldön számos otthoni irodakomplexum és speciális kereskedelmi irodahelyiségek bérelhetők. A vállalkozásoknál dolgozó külföldiek is befektethetnek thaiföldi földterületbe irodahelyiségekbe, feltéve, hogy a BOI előírt befektetési törvénye alapján befektetnek az ország fejlesztésébe.
 • Az ingatlan itt olcsóbb, mint Hongkongban, Malajziában vagy Indiában. A nagyobb megtérülést kereső külföldi ingatlanvásárlók gyakran választják Thaiföldet, mivel  Thaiföldön egy szerény, 120 négyzetméteres alapterületű ház átlagos ára 5.266 dollár; míg Hongkongban egy hasonló, 120 négyzetméteres alapterületű ház átlagára kb. 28 570 dollár
 • Thaiföld a nyugdíjasok paradicsoma, akik aranyéveiket itt szeretnék eltölteni. Míg a thaiföldi ingatlanpiacra befektető nyugdíjasok többsége inkább a tengerparton él, nem ritka, hogy Bangkokban, Silomban és más nagyvárosokban is felfedezhetünk ilyenn külföldieket. Egy nyugdíjas akár havi 600-800 dollárból is “eléldegélhet” Thaiföldön, feltéve, hogy saját otthona van, nem fizet bérleti díjat, és nincs jelzálog a thaiföldi vagyonán.

  3 thaiföldi jellegzetesség, amit vegyél figyelembe, mielőtt befektetsz egy ingatlanba

  1. Az első és legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy bár Thaiföld egy barátságos ország, Thaiföld ingatlan törvényei nem minden esetben a külföldiek számára előnyösek. Ez konkrétan azt jelenti, hogy el kell olvasnod tüzetesen átböngészve a szerződést, mielőtt aláírod, ellenőrizned kell a tulajdoni lap hitelességét, mielőtt pénzt fizet, és végül érdemes saját földmérést is elvégeztetned, hogy megbizonyosodj arról, hogy pontosan azért az ingatlan területért fizetsz, amely az adásvételi szerződésben szerepel. (Mindezeket természetesen mi biztosítani tudjuk.)  
  2. A második dolog, amit nem szabad elfelejtened, hogy az üres házat elfoglaló földfoglalók a Thaiföldi Földhivatalnak fizetendő csekély összegű díj megfizetésével követelhetnek jogokat a földterületre, ha 10 éve vagy annál hosszabb ideje illegálisan elfoglalták azt a földterületet. (Mi természetesen ennek az ellenőrzését is elvégezzük.)
  3. A harmadik dolog, amit érdemes figyelembe venned, hogy, akkor is bérbe adhatod az ingatlanodat, ha nem tartózkodsz Thaiföldön, amikor utazik, vagy ha eleve bérbeadási céllal vásároltad. (Mi ennek az intézésével is  foglalkozunk.)

  Fontos megjegyezni, hogy egy ingatlan befektetés lebonyolításába mindig vonj be egy helyi szakértőt vagy ügynökséget, amelyik nem csak ellenőrzi, lebonyolítja a  vásárlási folyamatot, de utána a befektetési ingatlant menedzseli, kezeli és folyamatos biztosítja a gyakran változó országos vagy regionális rendelet változások miatt jogi megfelelést is.