Minden nemzet zászlójának megvan a maga története. Nézzük meg a Thaiföldi Királyságét!

Kezdjük egy rövid történelmi áttekintéssel!

Thaiföld legelsői zászlaja, amikor az országot még Sziám néven ismerték, egyszínű vörös volt; ezt a színt és kinézetet azonban nem érezték elég erősnek a nemzetközi kapcsolatokhoz, ezért először egy fehér csakrát tettek rá, majd abba egy elefánt került.

Aztán 1855-ben Mongkut király (IV. Rama) elkészített egy új zászlót, bíborvörös háttérrel és csak egy fehér elefánttal a közepén, amely sokáig királyi jelkép és Thaiföld nemzeti állata volt. Ezen 1916-ban módosítottak egy kicsit.

A jelenlegi zászló formát 1917-ben hagyták jóvá, azonban akkor még a középső csík is piros volt.

Történészek szerint egy árvíz után Vajiravudh király (VI. Ráma) király úgy ítélte meg, hogy nagyon rosszul mutat egy “fejjel lefelé lógó” zászlót, és ezért egy új, szimmetrikus zászlót alkotott. 

A középső csíkot még ugyanabban az évben változtatták meg pirosról kékre.

A Thong Trairong, ami szó szerint „trikolórt” jelent, a nemzeti zászló helyi elnevezése. 

A zászló öt vízszintes csíkból áll: piros, fehér, kék, fehér és piros, a középső kék csík kétszer olyan széles, mint a többi csík.

Mit szimbolizál a zászló mintája?

Thaiföld zászlaja a nemzet-vallás-király hármast jelképezi, amely szerint a thaiföldiek élnek. 

  • A bíborszínű csíkok Thaiföld szabadságharcban kiontott vérét jelképezik; 
  • a fehér csíkok a tisztaságot és a buddhizmust (az ország uralkodó vallását); 
  • a kék csík pedig a thaiföldi monarchiát.

A kék csíknak egy másik jelentése is van: Thaiföld szolidaritását és tiszteletét fejezi ki az I. világháborús szövetségesei felé, ide értve különösen az Egyesült Királyságot, Franciaországot, az Egyesült Államokat és Oroszországot, amelyek mindegyikének zászlajában ott vannak a piros-fehér-kék színek.

A jelenlegi thaiföldi zászlót hivatalosan 1917. szeptember 28-án, VI. Rama királyi rendeletével hoztak létre, ezért a thaiföldi emberek szeptember 28-án ünneplik a nemzeti zászlót.