Thaiföld gyönyörű strandjaival és nyüzsgő városaival a természet és a városi élet legjavát kínálja elérhető áron. De nemcsak a turistáknak, a letelepedni vágyóknak vagy az ingatlanvásárlóknak, hanem azoknak is, akik üzleti oldalról érdekeltek.

Nem meglepő tehát, hogy az utóbbi években vonzó lehetőséggé vált a külföldi ingatlanbefektetők számára is.

Bár a járvány hatással volt a keresletre, a Thai Királyságot még mindig általánosan kívánatos és vonzó  nyereséget ígérő ingatlanvásárlási és -fejlesztési helyszínnek tartják.

Gyorsan növekvő népszerűség, nem csak a kínaiak körében

A globális COVID-19 járvány kitörése előtt Thaiföld volt a legnépszerűbb helyszín az ingatlanbefektetést vagy második otthont kereső kínai vásárlók körében.

Valójában ők tették ki a thaiföldi ingatlanvásárlók túlnyomó többségét. A thaiföldi ingatlan információs központ szerint a 2019-ben külföldieknek eladott 13 000 társasházi lakás 55 százalékát kínaiak vásárolták.

A járvány ellenére a kínai vásárlók kereslete továbbra is magas maradt. A kínai vásárlók távvásárlásai 2021 decemberében, az Omicron-hullám csúcsán erősítették meg a megtépázott ingatlanpiacot. 

A South China Morning Post szerint a csoport a külföldieknek történő összes értékesítés kétharmadát tette ki 2021 első felében, nagyjából 350 millió dollár értékű eladással.

De ez magával hozta az orosz és nyugati tőke érdeklődését is. A kínai mellett a német, svéd, angol befektetők is biztonságos és jól jövedelmező piacot látnak Thaiföldön.

Piaci talpraállás

A piac a járvány 2022-es megszűnése óta talpra állt. Az Ingatlan Információs Központ szerint különösen a kínai tulajdonlás növekedése emelkedik ki. A kÍnaiak által vásárolt egységek száma 2022 második negyedévében több mint 30%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A helyi ingatlanfejlesztők például a lassuló gazdaság és az emelkedő építési költségek ellenére 2022 második negyedévében magasabb nyereségességről számoltak be.Különösen az egy-kétszintes ingatlanok kategóriájában történt hatalmas  növekedés.

Habár Thaiföldön az évek során folyamatosan emelkedtek az ingatlanárak, az országban az ingatlanok iránti kereslet továbbra is erős mind a thaiföldi, mind a külföldi befektetők részéről. A bérelhető házak iránt nagy a kereslet mind a látogatók, mind a hosszú távú tervező vásárlók részéről, ami csábítóbb megtérülést kínál a befektetéseknek.

Mitől olyan különleges Thaiföld?

Valami Thaiföldön felkelti az általános kínai fogyasztók érdeklődését. Naponta 214 millió Thaifölddel kapcsolatos keresést végeznek a WeChat kínai alkalmazásban, amely azonnali üzenetküldési, közösségi hálózati és fizetési funkciókkal rendelkezik.

Eközben a kínai Baidu keresőmotor is a nemzetközi ingatlanok iránti érdeklődés megugrását jelzi nemcsak a tehetősek, hanem az egyre növekvő középosztály részéről is.

A fejlesztők kihasználhatják ezeket az olyan platformok felhasználásával, mint a PropertyGuru’s China Solutions, amely segít a kínai piac fejlesztésében és a leadek generálásában.

A járvány idején a keresletet tápláló egyik kulcsfontosságú tényező Kína nulla-COVID politikája volt, amely súlyos zárlatokat eredményezett, amelyek az ország számos legnagyobb városát mozdulatlanná tették.

A COVID-19 járvány súlyosbodása sokakat arra késztetett Kínában, hogy mérlegeljék, hogy örökre Kínában akarnak-e élni, vagy ha tehetik, kivándorolnak. Ez okozta a tengerentúli ingatlanok iránti felhalmozott, majd a piacon hirtelen keresletet.

Thaiföld vonzó előnyei

Először is, az országban az egészségügyi ellátás megfizethető, megbízható és kiváló minőségű. 

Az ország 60 olyan egészségügyi intézménnyel és kórházzal büszkélkedhet, amelyek a Joint Commission International szervezet által nemzetközi standardok alapján elfogadottnak minősítettek, ami kétszer annyi, mint amennyivel Japán rendelkezik.

Másodszor, a külföldi iskolák tandíja jóval alacsonyabb, mint Kínában, ahol a tandíj akár négyszerese is lehet.

Az alacsony megélhetési és oktatási költségek miatt a középosztálybeli kínaiak akár „milliomos életmódot” folytathatnak az országban.

Harmadszor pedig az ország vonzó helyeinek puszta választéka – pl. a nagyvárosi, kozmopolita Bangkok, a tengerparti Chonburi – jelentős csábító erővel bír. 2022 első hat hónapjában ez a két tartomány volt a legnépszerűbb a nemzetközi vásárlók körében.

A Bangkok-kal határos, a Chao Phraya folyó torkolatánál fekvő Samut Prakan, a festői strandjairól híres Phuket, valamint az északi, dombvidéki Chiang Mai tartománnyal együtt ezek jelentik az első 5 legnépszerűbb helyet.

Ez azt jelenti, hogy a fiatal családoktól kezdve a nyugdíjasokon át a digitális nomádokig és a hétvégi házak tulajdonosaiig mindenki számára vannak vonzó lehetőségek.

Nem csoda, hogy a thaiföldi ingatlanpiac a világ minden tájáról vonzza a befektetőket. A kínai állampolgárok után Oroszországból, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Németországból is érkeznek társasházi lakások vásárlói az országba.

A befektetőket mindig szívesen látják.

A keresletet felismerve a thaiföldi kormány azt javasolta, hogy a tehetős külföldiek számára tegyék lehetővé, hogy befektetésekért cserébe földet vásároljanak Thaiföldön. Mivel azonban a tüntetők az ország „kiárusításával” vádolták a kormányt, az ötletet azonnal visszavonták.

E baki ellenére a jelek a jövőben befektetőbarátabb erőfeszítésekhez vezetnek, mivel a kormány igyekszik a külföldi pénzt az ingatlaniparba vonzani és tartani.

A thaiföldi ingatlanpiac valószínűleg ismét a nemzetközi ingatlanbefektetők egyik fő célpontjává válik, amit a gyorsan javuló turisztikai ágazat is elősegít.

Használd ki most ezt a fellendülést, akár vásárlóként, akár befektetőként: Az első lépés megtételétől már csak egy kattintásra vagy!