Vásárlási útmutató külföldi befektetőknek 5/2.

Van néhány kérdés, amit mindenkinek fel kell tennie, mielőtt bárhol a világon vásárol. Ezek a kérdések segíthetnek a reális célok és költségvetések meghatározásában, valamint abban, hogy a vásárlás folyamata sikeres legyen.

Ha Thaiföldön vásárolsz ingatlant, az első kérdés, amit fel kell tenned magadnak, a következő, 

„Mi a célom vele?”

Válaszolj erre a kérdésre aszerint, hogy az alábbi három gondolkodásmód közül melyik a legjellemzőbb rád?

Életmódváltás hosszú távon

Ha ezt keresed saját magad és családod számára, akkor a helyszínnel kapcsolatos lehetőségeid lényegesen szélesebbek. Nem mindig a nagy forgalmú helyeken fogsz keresgélni. Sokan inkább a vidéki életet választják.

De ha nagyvárosi életre vágysz, fontold meg Bangkokot, vagy ha a hegyekbe szeretnél visszavonulni, akkor meg Chiang Mai-t.

Minden helyen vannak nyugodt lakóövezetek, amelyek elegendő teret és kényelmet biztosítanak az nyugodt életre vágyóknak. Ezek a helyek gyakran autentikusabban thaiföldiek, beleértve a helyi piacokat, a vadvilágot és a látnivalókat. Ezekben a városokban világszínvonalú oktatási, egészségügyi és kereskedelmi létesítményekhez férhet hozzá.

thaiföldi ingatlan befektetések

„Vegyes” befektető 

Ha nem állsz készen a teljes életmódváltásra, de szeretnél kikapcsolódni és egy lehetséges jövedelemforrást is teremteni, akkor érdemes a társasházi lakásokban gondolkodnod. Egy esetleges vásárlást nem csak úgy kell megfontolnod, mint egy helyet, ahol élni szeretnél, hanem úgy is, mint egy helyet, amit bérbe is adhatsz. 

Ne a nagy forgalmú helyeken lévő kis “cipősdoboz” társasházi lakásokat válaszd, hanem inkább nagyobb társasházakat, amelyeket magánszemélyek hosszú távon szeretnének bérelni. 

Thaiföld erre most kiváló választás. A turizmus beindult. Az utazási korlátozások enyhülnek, de a „hétvégére elutazni” már kevésbé opció. Sok nyaraló olyan hosszú távú utazásokat tervez, amelyek ötvözik a külföldi tengerpart izgalmát az otthon kényelmével. 

“Vegyes” befektetőként a bérleti díjakból származó bevételeket felhasználhatod a nyaralások finanszírozására, miközben felkészülhetsz arra is, hogy jól élj, amikor eljön az ideje a „thaiföldi életre” való áttérésnek.

“Főállású” befektető

Ahogy a világ talpra állt, főállású befektetőként egy dilemma előtt állhatsz: Érdemes lakást vásárolni most és eladni, amint felértékelődik? Azt remélve, hogy a turizmus visszatéréséből profitálhat?

A befektetők most sokkal nagyobb vásárlóerővel rendelkeznek, mivel Thaiföld külföldi befektetések támogatása révén igyekszik újraéleszteni ingatlan- és fejlesztési piacát, ugyanakkor újra kell definiálniuk a befektetési stratégiájukat.

A Covid-19 előtt több fejlesztő a turisztikai régiókban elkezdte a stúdió és egy hálószobás egységek komplexumokba zsúfolását. A rövid távra érkező turisták nagy arányú áramlását szerették volna elérni. 

Emiatt a nagyszámú apró társasházi lakás megvásárlása és magas áron történő bérbeadása gyakori befektetési stratégia volt. Amikor a turizmus 2020 elején megbukott, ez a módszer becsődölt.

A frissen elkészült condominiumok túlkínálata miatt most a befektetők számos ajánlatot fedeznek fel a kisebb társasházak piacán. Vannak olyan lakások, amelyeket a piaci értéküknél akár 25%-kal kevesebbért kínálnak. Ezek jó befektetésnek bizonyulhatnak, ha a turizmus fellendül, de ne feledd, hogy sok hosszú távú vendég most nagyobb területű lakásokat kereshet.

thaiföldi ingatlan befektetések

Egyéb fontos kérdések még a vásárlás előtt

Mielőtt bármilyen ingatlanba fektetnél kritikus fontosságú, hogy feltedd és válaszold is meg a következő kérdéseket:

„Milyen típusú ingatlant keresek?”

Azt, hogy milyen ingatlant nézel meg, befolyásolja a vásárlás motivációja. Bár mi ebben a cikkben a társasházakra összpontosítunk, vannak más ingatlan formák – villák, sorházak, házak és telkek -, amelyek jobban megfelelhetnek az igényeidnek.

„Használt vagy új társasházi lakásba, vagy inkább új építésűbe fektessek be, esetleg off-the-plan – még meg nem épített lakást – vásároljak?”

A költségvetés és az ütemezés értékelésénél ez egy kritikus kérdés, amit fel kell tenned Mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai.

A használt társasházi lakások számos lehetőséget és helyet kínálnak. Mivel akkor építették őket, amikor a földterület még olcsóbb volt, sok használt társasházi lakás ideális helyen van, nagyobb, és több hely áll rendelkezésre a kényelemhez.

A régebbi társasházakat a hosszú távú kényelmet szem előtt tartva tervezték. Gyakran nagyobbak, két vagy három hálószobával rendelkeznek.

A használt ingatlanok esetében a társasházi kezelő cégek is elérhetők. Ellenőrizhető hírnevük van, és a jelenlegi tulajdonosoktól is kérhető vélemény.

Egy használt lakás azonban elavultnak is tűnhet. Felújításra vagy új bútorokra és berendezésekre lehet szükségük. Érdemes megvizsgálni az olyan részeket, mint a vízvezeték, a festés, a szerkezeti és az elérhető szolgáltatások, például az internetszolgáltatók.

Az új nem feltétlenül jobb, különösen az olyan nagy forgalmú helyeken, mint Pattaya. Az újabb társasházak kisebb alapterületűek lehetnek, és kevésbé kedvelt területeken találhatók. Azonban, ahogy Thaiföld egyes részei modernizálják az infrastruktúrát, sok építkezés felértékelődik.

Egy kisebb társasházi lakás ideális lehet fiatal, egyedülálló befektetők, párok vagy rövid távú turisták számára. Lehetővé teszi az egyszerű életmódot, miközben korszerű felszerelést, bútorokat és kényelmet biztosít. 

Mivel ebben a kategóriában túlkínálat van társasházi lakásokból, potenciálisan alacsonyabb árakat fedezhet fel.

A fejlesztők jogilag felelősek az építést követő első öt évben szükséges hibákért vagy szerkezeti javításokért. Ez egy plusz biztonsági faktort ad a vásárláshoz.

Off-the-plan – A még el nem készült lakások megvásárlásának veszélyei és előnyei is vannak.

A fejlesztők vonzó eladási árakat vagy garantált bérleti díjat kínálhatnak annak érdekében, hogy befektetőket vonzzanak a projektjeikbe. Mivel azonban a fejlesztők a költségvetésből gazdálkodnak, előfordulhat, hogy nem hajlandóak csökkenteni az árat.

Az off.-the-plan vásárlás lehetővé teheti, hogy korán belépj a piacra egy nagyobb társasházi lakásért, amely a legújabb, legmodernebb felszereltséggel és kényelemmel rendelkezik.

Ugyanakkor  teljesen jogos a kérdés:„Mi van, ha a projekt nem fejeződik be?” 

Emiatt a szerződés aláírása előtt kritikus fontosságú, hogy jogi tanácsot kérj!  Az ügyvéd biztosítja, hogy minden feltétel fennálljon arra az esetre, ha a fejlesztő megszegi a szerződést.

Az off-the-plan szerződés előnye a lakás berendezése. Az új projektekben rendelkezésre áll egy bemutató lakás. Azonban nem minden lakáshoz jár bútorzat és berendezés. Lényeges annak megállapítása, hogy a berendezési tárgyak benne vannak-e a szerződéses árban.

„Mennyi pénzem van a vásárlásra?”

Vannak thaiföldi bankok, amelyek biztosítanak a külföldieknek ingatlan finanszírozást. Ugyanakkor külföldi befektetőként készpénzre is szükséged van, akár megtakarításból, akár az otthoni ingatlanodban lévő tőkéből származik.

Mindenképpen kell, hogy legyen egy ésszerű költségvetésed, amelyet be tudsz tartani. A költségvetése jelentős szerepet fog játszani annak meghatározásában, hogy hol fogsz lakni Thaiföldön.

Folytasd jövő héten az 5/3. résszel, amelyben választ kapsz arra a kérdésre, hogy “Szükségem van-e ingatlanügynök és ingatlanjogász segítségére?”