A kisállattartás szabályai Thaiföldön.

Az örömhír az, hogy Thaiföldre költözéskor a legtöbb esetben magaddal viheted a kedvencedet, ha megfelelsz bizonyos feltételeknek. Ezeket érdemes már néhány héttel a költözés előtt elintézni.
Vannak például olyan állatok is, amelyek nem vihetők be az országba. Az alábbiakban többet megtudhatsz arról, hogyan hozhatod be szeretett háziállatodat Thaiföldre.

Thaiföldön engedélyezett állatok

A legtöbb fajta háziállat behozható – de a pitbull terrierek és az amerikai staffordshire terrierek kivételt képeznek, tilos a behozataluk.

A nyulakra ugyanazok a követelmények vonatkoznak, mint a legtöbb kutyára és macskára, de a madarakra, gerinctelen állatokra, trópusi halakra, hüllőkre, kétéltűekre és rágcsálókra eltérő követelmények vonatkozhatnak, és Thaiföldre való belépésükhöz egészségügyi bizonyítvánnyal kell rendelkezniük.

Ha olyan különleges háziállatról van szó, mint például egy teknős vagy egy papagáj, meg kell győződnöd arról, hogy az nem áll-e a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) védelme alatt, mivel ebben az esetben további engedélyeket kell kérned.

A pontos eljárásokkal és szabályozásokkal kapcsolatos segítségért tanácsos egy tapasztalt, kisállatok áthelyezésével foglalkozó szakemberhez fordulni.

A behozatalra vonatkozó követelmények

 • Thaiföld nem követeli meg a veszettségi titer vizsgálatot (FAVN), de a kedvencednek mikrochippel kell rendelkeznie ahhoz, hogy könnyen felismerhető legyen. 
 • Thaiföld jelenleg az AVID 9 és AVID 10 mikrochipeket, valamint az ISO 11784 vagy ISO 11785 mikrochipeket ismeri el.
 • A mikrochip beültetése után az állatnak inaktivált veszettség elleni vakcinát kell kapnia. Érkezéskor fel kell tudnia mutatni a hiteles veszettségi bizonyítványt, amelynek tartalmaznia kell a mikrochip számát, az immunizálás dátumát és az oltás időtartamát. 
 • A kutyáknak szopornyica, parvovírus, leptospirózis és hepatitis (DHLPP) elleni oltás, míg
 • a macskáknak macskainfluenza-macskakalicivírus, macskavírusos rhinotracheitis, chlamydia psittaci és macska parvovírus elleni oltás is szükséges. 
 • Az összes előírt oltást legalább 21 nappal Thaiföldre érkezése előtt, de legfeljebb egy évvel korábban kell megkapnia.
 • A kölyökkutyákat és kölyökkutyákat legalább három hónapos korukban kell beoltani, és az oltások után 30 napot kell várni az országba való belépés előtt. 
 • A háziállat utazásának tervezett időpontjától számított tíz napon belül be kell szereznie egy kitöltött állatorvosi egészségügyi bizonyítványt (7001-es nyomtatvány) egy hiteles állatorvostól. 
 • Ezenkívül be kell szereznie egy behozatali engedélyt a Bangkoki Állatkarantén állomáson (Bangkok Animal Quarantine Station), amely a kiállítás dátumától számított 45 napig érvényes.

A költözési folyamat

Minden háziállatot 48 órával az indulás előtt meg kell vizsgálni ahhoz, hogy a kiviteli engedélyt megkapják. A kiviteli engedélyt és az egészségügyi bizonyítványt az ellenőrzés után állítják ki, és egy másolatot a tulajdonosnak még az indulás előtt elküldenek.

Thaiföldre érkezéskor előfordulhat, hogy háziállatodat akár 30 napos karantén alá helyezik, ha nem felel meg bizonyos követelményeknek. Csak azután viheted haza, miután az ellenőrzések és vizsgálatok elfogadható eredménnyel zárultak.

A háziállatok a bangkoki Suvarnabhumi nemzetközi repülőtérre repülhetnek, és a légitársaságtól és a háziállat méretétől függően utazhatnak a kézipoggyászban, feladott poggyászként vagy légi teherszállítmányként

Milyen állattartók a helybeliek?

Thaiföld egy állatbarát ország, mivel a legtöbb helyi lakos a legnagyobb gondossággal és tisztelettel bánik az állatokkal. Sokszor macska- és kutyatápot hagynak az utcán a kóbor kutyák és macskák számára, így gondoskodva róluk.

Az Euromonitor szerint 2019-ben a thaiföldi családok nagyjából 34%-a tartott kutyát vagy macskát Thaiföldön. Ez a szám 2022-re várhatóan az összes thaiföldi család 37%-ára emelkedik, ami a háziállatok növekvő népszerűségét mutatja.

Ez részben annak köszönhető, hogy a COVID alatt sokan vettek cicát vagy kutyát társnak magukhoz.

Thaiföldön sok társasházban nem engedélyezett még a háziállatok tartása, még a saját lakásban sem. Azonban egyre több fejlesztő veszi észre, hogy ennek a helyzetnek a következtében elveszíti állatbarát ügyfeleit, ezért egyre többen szeretnének megfelelni ezeknek az igényeknek is.

A Pet Humanization állatvédő szervezet segít a thaiföldi a társasház- vagy lakásépítők számára abban, hogy olyan ingatlanokat hozzanak létre, amelyek megfelelnek az állatgondozási igényeknek és ahol felelős kisállattartás körülményei adottak. 

Ezek a javaslatok, tanácsok nemcsak a társasházakra, hanem az egylakásos házakkal rendelkező közösségekre is igazak.

Ezek a javaslatok pl. a mancsmosó helyiségek kialakítására, olyan anyagok használatára, amelyeket az állatok nem tudnak beszennyezni, nem tudnak könnyen elhasználni. 

De javasoljuk az állatbarát helyiségeket a lakásokban, valamint az ingatlan területén vagy a közelében sétahelyet, vagy pl. társasházak közös kutyafuttatójának kialakítását.

Mire figyelj még?

 • Mielőtt háziállatot hoznál a lakóhelyedre, érdeklődj a bérbeadónál vagy az épület vezetőségénél, hogy a háziállatok tartása engedélyezett-e.
 • A forró és párás nyári hónapokban gondoskodj arról, hogy háziállatodnak elegendő árnyék és víz álljon rendelkezésére a hőguta megelőzése érdekében.
 • Fontold meg, hogy légkondicionált helyiséget biztosíts a számára, hogy a forró évszakban is hűvösbe tudjon húzódni!
 • Tudnod kell, hogy Thaiföldön sok a kóbor állat, ezért légy óvatos, amikor kutyádat sétáltatod, és mindig tartsd pórázon.
 • Figyelj azért a thaiföldi állattartással kapcsolatos kulturális különbségekre is, mivel egyes helyiek nem ugyanúgy tekintenek a háziállatokra, mint az megszokott Európában!