A globális infláció több mint kétszeresére nőtt 2021 márciusa és 2022 márciusa között!

A fogyasztói árindexszel (CPI) mért éves globális inflációs ráta 2022 márciusában 9,2%-ra emelkedett, szemben a 2022. februári 7,5%-kal, a 2022. januári 6,8%-kal és a 2021. decemberi 6,4%-kal.

Az infláció ilyen mértékű gyors növekedése földrengésszerű hatással lehet a gazdasági iparágak és a befektetési portfóliók széles körére. Azok a befektetők, akik nem tudják kezelni ezt a folyamatot, tönkremehetnek.

thaiföldi befektetés infláció

A kérdések, ami bennünket izgatnak: 

  1. Hogyan hat az ingatlanbefektetésre az infláció?
  2. Mi történik az ingatlanokkal egy inflációs időszakban?
  3. Jótékonyan hat-e az infláció az ingatlanokra?

Ebben a bejegyzésben mindezekre választ kapsz, mert azzal érvelünk, hogy az ingatlanbefektetés az egyik legjobb módszer az infláció ellen.

Miért ez az egyik legjobb módszer? 

Amint korábban említettük, az infláció jelentős hatással van az iparágak széles körére. Leginkább a banki, az energia- és a közüzemi piacokat érinti. Ezekkel az üzletágakkal éles ellentétben az ingatlanbefektetőket ritkán érinti ez a hatás. 

Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk, hogyan reagál a lakáspiac az emelkedő árakra, és mi teszi az ingatlant infláció álló eszközzé.

Mi a helyzet az ingatlanárakkal?

Amikor a gazdaságban erős infláció tapasztalható, az ingatlanok értéke a várakozásoknak megfelelően emelkedik. Ennek okai meglehetősen egyszerűek és egyértelműek.

A fejlesztők többet költenek az új ingatlanokra, mivel az építőanyagok drágábbak lesznek. Ez elkerülhetetlenül az új ingatlanok árának emelkedését fogja eredményezni.

Továbbá az új építmények korlátozott kínálata miatt a meglévő ingatlanok értéke is emelkedni fog.

Mi a helyzet a hitel költséggel?

Általánosságban elmondható, hogy az emelkedő árakkal küzdő gazdaság nem kedvez a jó hitelfeltételek elérésének. A valóságban a hitelfelvétel költségei ilyen körülmények között magasak. Mivel az infláció leértékeli a valutát, a legtöbb hitelezőnek meg kell emelnie a kamatokat. 

Ezt gyakran azért teszik, hogy kompenzálják a valuta értékének csökkenése okozta veszteségeket. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a növekvő hitelfelvételi költségek mind a vevőknek, mind a fejlesztőknek ártanak. A valóságban az építőipari vállalkozások többsége hitelekre támaszkodik a projektjeik megvalósításához, és a kamatlábak emelkedése szinte mindig a lakásárak növekedését eredményezi.

Mi a helyzet a bérleti díjakkal?

Az infláció egyik leglátványosabb következménye a bérleti díjak emelkedése. Mivel a jelzáloghitelek olyan drágák, a legtöbb magánszemély inkább a bérlést választja, mint a tulajdonlást. A bérlakások iránti növekvő kereslet és a bérlők áradata miatt a bérbeadók kénytelenek lesznek növelni a bérleti díjakat.  

Mondanom sem kell, hogy ebben a gazdasági helyzetben a bérlemény birtoklása előnyös, mivel a bérlők inkább hajlandóak magasabb bérleti díjakat fizetni, mint megfizethetetlen jelzáloghitelt felvenni. 

Hogyan véd meg egy befektetési ingatlan az inflációtól? 

Két fontos kérdés merül fel: 

  1. Mit jelent mindez a befektetők számára? 
  2. Hogyan profitálhat egy ingatlanbefektető az inflációból?  

A következő részben ezt a két témát járjuk körbe részletesebben. 

Bár az infláció általában véve nem “egészséges” az ingatlanpiacon, a befektetők számára szép lehetőségeket kínálhat. Több változó együttesen teszi a befektetési célú lakásokat a legjobb eszközzé az infláció idején. Íme a két legfontosabb! 

  • Az értéknövekedés kompenzálja az inflációt

Az ingatlanok felértékelődése erőteljes fedezetet jelent az emelkedő árakkal szemben. Bár ez a stratégia nem biztos, hogy nagy nyereséget hoz az árak emelkedésével, de minden bizonnyal megvédi a befektetést és a nettó értékét az infláció értékcsökkentő hatásaitól. 

  • A bérlakások kiváló nyereséget biztosítanak.

Inflációs időszakban a bérlakások kétségkívül a legjövedelmezőbb befektetések. Mivel egyre több fogyasztó kerüli a hiteleket azzal, hogy inkább bérel, az ingatlanfejlesztők magasabb bérleti díjakat kérve profitálhatnak a trendből.  

A magas bérleti díjbevétel az alacsony üresedési rátával kombinálva lehetővé teszi a bérbeadók számára, hogy nagyon magas megtérülést érjenek el. Ennél is fontosabb, hogy a fix kamatozású jelzáloghitellel rendelkező befektetők ezt a magas bevételt adósságuk gyors és hatékony kiszolgálására használhatják fel.

 

Összefoglalva

A jelenlegi gazdasági helyzetet tekintve az infláció visszatérése elkerülhetetlennek tűnik, de ezt a saját javadra is tudod fordítani. Az okok megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy eligazodhass egy olyan piacon, amelyet hamarosan a költségek emelkedése fog érinteni. 

Látogass el ingatlan aloldalunkra, és kezdd el keresni a megfelelő ingatlant, és iratkozz fel IDE KATTINTVA, hogy naprakész lehess a thaiföldi ingatlanpiaci trendekből, lehetőségekből, árakból!

thaiföldi ingatlan befektetés infláció