Ha Thaiföldön tervezel hosszabb időt eltölteni gyermekkel, akkor az oktatást érdemes jól körüljárni. A képzés színvonala, a tandíj költségei, az iskola elhelyezkedése és az oktatás nyelve mind olyan tényezők, amelyeket mind figyelembe kell venned!

Ebben segít ez az összefoglaló.

Thaiföldön a thaiföldi állampolgárok számára akár tizenkét évig ingyenes állami iskolai oktatás is elérhető, amelyet a Thaiföldi Oktatási törvény garantál. Az ingyenes állami oktatásra való jogosultsághoz azonban a gyermeknek legalább egy thaiföldi szülővel kell rendelkeznie, és thaiföldi állampolgárnak kell lennie. 

Ha ez nem teljesül, akkor maradnak a magán- és nemzetközi iskolák.

Thaiföldi magániskolák

A legtöbb külföldinek az a fő problémája az állami oktatási rendszerrel, hogy az órákat többnyire thai nyelven oktatják. Emiatt, valamint a szabályok miatt, amelyek alapján egy gyerek az ingyenes, állami rendszerbe kerülhet, a legtöbb külföldi inkább nemzetközi és thaiföldi magániskolákba járatja a gyerekét.

A thaiföldi magániskolák általában a thaiföldi tantervet követik, azzal a céllal, hogy segítsék a tanulókat az állami vizsgák letételében és az egyetemre való felvételben. A magánoktatás azonban Thaiföldön sem olcsó, mint a legtöbb más országban, és a legtöbb magánintézményben thai nyelven folyik az oktatás. Ha a gyermek nem beszél folyékonyan thaiul, akkor egy nemzetközi iskola az előnyösebb választás.

Nemzetközi iskolák

A Thaiföldön élő külföldiek túlnyomó többsége thaiföldi nemzetközi intézményekbe küldi gyermekeit. A thaiföldi nemzetközi iskolák minden korosztályt kiszolgálnak, az óvodásoktól a felső középiskolásokig, a tandíjak pedig intézményenként és évfolyamonként eltérőek. 

Thaiföldön 160 nemzetközi iskola működik 18 különböző városban.

Az  iskolák általában egy nemzetközileg ismert programot követnek, mint például a Nemzetközi érettségi (IB), az Advanced Placement (AP) vagy a Cambridge International Examinations (CIE). Emellett gyakran sokszínű diákközösséggel és különféle tanórán kívüli tevékenységekkel, például atlétikai csapatokkal, zenei és művészeti programokkal, valamint szervezetekkel rendelkeznek.

Mivel azonban a nemzetközi iskolák hivatalosan magániskolák, a világ minden tájáról származó tananyagot használhatnak; a bangkoki Saint Andrews International School például a brit nemzeti tantervet használja, amelyet a nemzetközi környezethez igazítva, ugyanakkor a thai kultúra tiszteletben tartása mellett módosítottak.

Magas költségeik ellenére ezek az iskolák általában a legjobb választást jelentik a külföldiek számára, akik Thaiföldre hozzák gyermekeiket, mert itt jellemzően a legmodernebb, korszerű oktatási eszközökkel vannak felszerelve. A thai kultúrát és nyelvet is tanítják, ami kiváló lehetőség, ha hosszabb ideig szándékozol Thaiföldön maradni.

Az oktatási díjak

A nemzetközi iskolák díjai sok thaiföldi család számára megfizethetetlenül drágának tűnhet, de valójában olcsóbb, mintha gyermekeit Európába küldené tanulni.

Íme, csak néhány kiragadott példa!

Az éves tandíj a thaiföldi nemzetközi intézményekben 150 000 és 900 000 THB között mozog. (1 THB = kb. 11 Ft) 

Az általános iskolai költségek Thaiföldön 67.000 THB és 800.000 THB között mozognak, az átlag 320.000 THB. 

A középiskolai tandíj 8.100 THB és 900.000 THB között mozog, az átlagos költség körülbelül 385.000 THB.

Kétnyelvű iskolák

Thaiföldön a thai és az angol nyelv oktatása kétnyelvű iskolákban folyik, és a tanulóknak általában mindkét nyelven folyékonyan kell beszélniük, mire befejezik az iskolát. Ezek az intézmények gyakran a thaiföldi állami iskolákhoz hasonló tantervet követnek, de több angol nyelvoktatással.

Kétnyelvű iskolák mind a magán-, mind az állami szektorban elérhetőek, az állami kétnyelvű iskolák olcsóbbak, mint a magán kétnyelvű iskolák.

Az angol nyelvű iskolák

Az angol nyelvű programmal rendelkező thaiföldi iskolák a kétnyelvű iskolákhoz hasonlóan angol nyelvtanfolyamokat biztosítanak, de elsősorban thaiföldi tanulókat szolgálnak ki. Ezeknek az iskoláknak az a célja, hogy a thaiföldi tanulóknak lehetőséget biztosítsanak az angol nyelvű tanulásra, és gyakran angol tananyaggal egészítik ki a thaiföldi nemzeti tantervet.

Általánosságban elmondható, hogy Thaiföld oktatási rendszere külföldiek számára meglehetősen változatos, és a legkülönbözőbb igényeknek és költségvetéseknek megfelelő választékot kínál. 

Érdemes megemlíteni, hogy a felvételi kritériumok, a díjak és a tanterv nagymértékben eltérhet az egyes iskolák között, ezért végezz alapos kutatást, mielőtt döntést hozol, vagy bízz meg bennünket a feltérképezéssel!