Egy másik országba véglegesen vagy akár csak hosszabb időre költözni kihívást jelenthet, de a megfelelő felkészüléssel biztosíthatod a nyugalmadat. Nemcsak egy teljesen új nyelvvel és kultúrával kell megismerkedned, de a mindennapi életet meghatározó törvényekhez, szabályokhoz, közigazgatáshoz, bürökráciához, stb. is alkalmazkodnod kell. 

Erre már azelőtt készülnöd kell, mielőtt elindulnál. Azért, hogy ez könnyebben menjen, itt van néhány alapvető teendő – a teljesség igénye nélkül -, amire mindenképpen gondolnod kell, mielőtt nekivágsz.

Dokumentumok

☐ Megvannak-e az alábbi dokumentumaid?

☐ Útlevél

☐ Születési anyakönyvi kivonat

☐ Vezetői engedély

☐ Oltási igazolás

☐ Jövedelemigazolás  

☐ Házassági vagy válási anyakönyvi kivonat

☐ Végzettséget igazoló bizonyítvány, diploma

☐ Orvosi jelentések

☐ Adó-, társadalombiztosítási és társadalombiztosítási számok.

☐ A szükséges dokumentumok hitelesítve vannak-e a követségen, vagy megvan-e a thai nyelvű hivatalos fordításuk?

Szállás

☐ Megvan már az a hely, ahol élni szeretnél?

☐ Ha találtál egy lakást vagy házat, amit megvenni vagy kibérelni szeretnél, akkor felvetted már a kapcsolatot a tulajdonossal vagy a főbérlővel?

☐ Megkaptad már az ajánlatot tőlük?

☐ Ha már megállapodtál a lakhatásról, megkaptad az adás-vételi vagy bérleti szerződést?

☐ Felvetted már a kapcsolatot egy szakértő ügyvédi irodával vagy ingatlan ügynökséggel, amelyik segít abban, hogy minden flottul és a szabályoknak megfelelően mehessen?

Munka/Vállalkozás

☐ Megvan-e már az állás vagy vállalkozás, ami megfelel az igényeidnek és elképzeléseidnek?

☐ Elkezdted már intézni a nem bevándorló B vízum és a thaiföldi munkavállalási engedély iránti kérelmedet?

☐ Rendelkezel a munkavállalási engedély iránti kérelem benyújtásához szükséges összes dokumentummal? Ide tartoznak: útlevélképek; orvosi igazolás; útlevél; munkalehetőséget igazoló levél; diplomák igazolása; lakcímigazolás.

☐ Rendelkezel-e készpénzzel a szükséges díjak kifizetéséhez?

☐ Ha már Thaiföldön élsz munkavállalási engedéllyel, be tudsz-e legalább három havonta jelentkezni a nagykövetségen?

Egészségügyi ellátás

☐ Ha az állami egészségügyi ellátásra számítasz, akkor bejelentkeztél-e az ellátási rendszerbe?

☐ Ha magán egészségügyi ellátásra van szükséged, akkor kötöttél-e már nemzetközi egészségbiztosítást?

☐ Megvizsgáltad-e az egészségbiztosítás egyéb formáit, például az életbiztosítást és a jövedelem védelmet?

Banki ügyintézés

☐ Megvan minden szükséges dokumentumod egy bankszámla igényléséhez? Ide tartoznak: a vízum másolata; útlevél; lakcím igazolás; munkahelyi igazolás; ajánlólevelek, pl. a hazai nagykövetségtől, a hazai banktól, oktatási intézménytől stb.

☐ Van-e a thaiföldi állandó lakcímet igazoló dokumentumod, például bérleti szerződés vagy földhivatali okirat?.

☐ Van-e ajánlólevél a munkáltatódtól vagy oktatási intézményétől?

☐ Van-e igazolás az otthoni nagykövetségtől és/vagy az otthoni bankodtól?

Áttelepülés

☐ Megvizsgáltad-e már az áttelepülés költségeit? Ha pl. saját bútorokat hozol otthonról, kaptál már megbízható ajánlatot egy szállítmányozó cégtől?

☐ Utánanéztél már a gyermekeid iskoláztatásának? Ha az állami oktatásra számítasz, fel kell venned a kapcsolatot az iskolákkal, hogy megtudd, van-e még szabad helyük.

Túl ezen a listán…

Amellett, hogy ez a lista nem teljes – hiszen helytől, életkortól, családi- vagy egészségi állapottól, stb. függően ez tovább bővülhet, alakulhat-, természetesen, ahogy az a címben is szerepel, ez csak a “praktikus” része.

Van, ami előre nem lehet kipipálni, mert csak ott lehet megélni, megtanulni.

Ilyen többek között az, hogy sok ázsiai kultúrához hasonlóan Thaiföldön is létezik egy erős viselkedési és erkölcsi etikai kódex, az úgynevezett „Arc”. Az “Arc” Thaiföldön fontos társadalmi fogalom, és egy ember hírnevére, méltóságára és becsületére utal.

Az ember „elveszítheti az arcát”, ha megalázza magát, például ha nyilvános helyen dühös vagy részeg; de az ember „arcot szerezhet”, ha erősíti valaki más hírnevét, például ha nyilvánosan bókol neki vagy tiszteleg előtte; és mindig „meg kell mentenie az arcát”, ha elhatárolódik a potenciálisan botrányos helyzetektől.

Thaiföld kollektivista társadalom, és nagy hangsúlyt fektet a családra. Ha meghívást kapsz valakinek a családjával való találkozásra vagy vacsorára, akkor el kell fogadnod a meghívást. A thaiföldiek lojálisak a helyi közösségükhöz és a kollektív nemzetiségükhöz is. Ennek azonban az a hátulütője, hogy Thaiföldön nagyon merev a társadalmi hierarchia, és csak kis mértékben van társadalmi mobilitás.