Thaiföld világszerte egyre nagyobb elismerést kap egészségügyi szolgáltatásainak minőségéért, a 2021-es felmérés alapján a 13. helyre került a legjobb egészségügyi rendszerrel rendelkező országok listáján.

Bárhol is élsz Thaiföldön, ezt a kiváló egészségügyi ellátást az egész országban elérheted.

Egészségbiztosítások

Bár a külföldiek számára nem áll rendelkezésre állami egészségbiztosítás, számos lehetőség van arra, hogy magánbiztosítást köss valamelyik biztosítónál, ráadásul a magánbiztosítási fedezetet gyakran elfogadják a thaiföldi felső kategóriás magánkórházak is.

A szakorvosi konzultációk és a szokásos orvosi eljárások az otthoni fizetendő költségek töredékéért vehetők igénybe.

Emiatt az alacsony kezelési költségek miatt a legtöbb külföldi nem foglalkozik a járóbeteg-ellátás biztosításával.

A csak fekvőbeteg-ellátásra vonatkozó biztosítás megfelelő önrész mellett a legtöbb ember számára megfizethető havi biztosítási díjat jelenthet. 

Van, aki csak balesetbiztosítást köt, ami sokkal olcsóbb, mint a teljes körű egészségügyi biztosítás. Mások teljesen lemondanak az egészségbiztosításról, és zsebből fedezik az előre nem látható orvosi vészhelyzeteket.

Egyedül a hosszú távú tartózkodásra jogosító, nem bevándorló vízum mellé kötelező olyan biztosítást kötni, amelyik legalább 40 000 baht (kb. 1.200 $) járóbeteg- és 400 000 baht (12 000 $) fekvőbeteg-ellátási költségekre nyújt fedezetet.

Magán egészségügyi ellátás

Thaiföld magán egészségügyi ellátórendszere számos jól felszerelt, korszerű kórházból áll, angolul beszélő orvosokkal és ápolókkal. Ezek a csúcsminőségű intézmények vetekszenek – a fenti listán is előkelő helyen álló országok – kórházainak színvonalával, sőt gyakran meg is haladják azt:
Legtöbbször  időpontfoglalás nélkül is rövid időn belül be tudsz jutni egy szakorvoshoz.

Más országokhoz hasonlóan a magánorvosi vállalkozások mérete az egyetlen kórháztól az ország egész területén elhelyezkedő, szakmailag jól felszerelt intézmények hálózatáig terjed. 

A Bangkok Hospital Group, az ország legnagyobb és legismertebb magánkórház-üzemeltetője 13 hálózati telephellyel rendelkezik Thaiföld egész területén.

Állami kórházak

A spektrum másik oldalán az állami kórházak jól képzett orvosokkal vannak ellátva, és sokuk ugyanolyan szintű felszereltséggel rendelkezik, mint a nagy magánhálózatok némelyike, sajnos azonban meglehetősen lassúak és néha zsúfoltak lehetnek.Ezek azonban olcsóbb választásként szolgálnak azon külföldiek számára, akiknek nincs biztosításuk, vagy akik nem engedhetik meg maguknak a magánkórházakat, és nem zavarja őket a hosszabb várakozási idő sem.

A thaiföldi orvosok a legmodernebb orvosi eljárásokra vannak kiképezve. Több mint 60 thaiföldi kórház és egészségügyi intézmény rendelkezik a tekintélyes Joint Commission International (JCI) minősítésével.

Az általános biztosítás bevezetése után Thaiföld büszkélkedhet azzal, hogy lakosainak 99,5%-a biztosított (2000-ben még csak 75% volt biztosított). 

Még egy olyan rendszer is létezik, amely olcsó egészségügyi ellátást biztosít az alacsony képzettséget igénylő munkakörökben dolgozó nem thaiföldi bevándorlók számára. 

Gyógyszerek Thaiföldön

Az állami GPO (Government Pharmaceutical Organization) felügyelete alatt Thaiföld számos gyógyszeripari gyógyszert gyárt. Ezek sokkal alacsonyabb áron állnak rendelkezésre, mint sok más országban. 

A vényköteles gyógyszerek beszerzéséhez először orvoshoz kell fordulnod, csak azután válthatod ki a gyógyszertárban. A nem kórházi gyógyszertárak árai kedvezőbbek lehetnek.

Thaiföld 2018-ban legalizálta az orvosi marihuána használatát, bár a rekreációs célú használat továbbra is tilos.

Mi történik, ha sürgősségi ellátásra van szükséged Thaiföldön?

Orvosi vészhelyzet esetén ingyenesen hívható a 1669-es thaiföldi segélyhívó szám.

Az operátorok azonnal összekapcsolnak a Tourist Police vonalával, ha nem értik vagy beszélnek a nyelveden. A helyszínre érkezők önkéntesek is lehetnek de vannak szakemberek is, akik szükség esetén a helyszínre utaznak. Ha egy magánkórház küld mentőt, annak költségét viselni kell.

Thaiföldön az elsősegélynyújtásnak három szintje létezik. Az első az FR (First Responder) szint, ahová a legtöbb önkéntes tartozik.A második szint a BLS (Basic Life Support), a harmadik pedig az ALS (Advanced Life Support).

A fentiek alapján elmondható, hogy szükség esetén biztosan találsz a közelben olyan kórházat vagy klinikát, amely megfizethető áron megfelel az igényeidnek. Nem meglepő, hogy a királyság már évek óta az orvosi turizmus egyik célpontja.