Milyen épületekre, lakóterekre számíthatsz a következő években?

A dizájn trendeket nagyban befolyásolják a világ eseményei, de a körülöttünk zajló történések is. Az éghajlatváltozás hatásai, a globális kibocsátások csökkentésének igénye óriási lendületet adott az építési módok és építési gyakorlatok, és emellett a formatervezés újragondolásához és módosításához.

Ehhez jönnek még a bezártság (lásd COVID) okozta életmódbeli változások, mivel sokan most már több időt töltenek otthon, munkával és szórakozással.

A thaiföldi fejlesztők, építőipari vállalatok, belsőépítészek és építészek újragondolják és átdolgozzák, hogyan tudjanak megfelelni ezek a kihívásoknak, és a vásárlók igényeinek és elvárásainak. 

Az alábbiakban négy markáns trendet ismerhetsz meg ebből.

1. Fenntarthatóság – sokkal több mint csak egy zöld tető

Napjainkban a fejlesztők környezetbarát projekteket hoznak létre, amelyekben a lakók és a közösség egészsége és jóléte áll a középpontban, miközben vonzó áron kínálnak ingatlanokat.

A stratégia az alapoktól kezdve látható. Például az

 • építési hulladék csökkentése, 
 • az építési idő csökkentése, 
 • környezetbarát építőanyagok használata, 
 • innovatív tervezési technikák alkalmazása és természetes anyagok beépítése. 

További kezdeményezések közé tartoznak az olyan energiatakarékos koncepciók, mint

 • a napelemes rendszerek, 
 • a hőcsökkentő anyagok, 
 • a víz újrahasznosítása és újrafelhasználása.

Mindezek összeadódnak és kiváló minőségű projekteket eredményeznek.

2. Önálló otthon érzete – egy társasházi lakásban

Az utóbbi időben a duplex vagy nagyméretű társasházi lakás az egyik legkeresettebb társasházi lakássá vált a bangkoki ingatlanpiacon és más nagyvárosokban. 

Ezek az egységek okos, ergonomikus dizájnt használnak, van, hogy két szintet foglalnak magukban, és a lakók inkább úgy érzik magukat, mintha egy saját házban laknának, pedig a városközpontban van a társasház. (Ezek kiváló választásnak számítanak, ha Thaiföldön történő befektetést fontolgatsz.)

Sok ilyen projekt kiterjedt közös létesítményeket biztosít, így az emberek könnyen beépíthetik edzési rutinjukat, élvezhetik a relaxációs zónákat, használhatják a co-working létesítményeket, és találkozhatnak más lakókkal és barátokkal a lenyűgöző tetőtéri helyszíneken. A háziállatokat is egyre inkább szívesen látják.

3. Vegyes használatú ingatlan-parkok

A vegyes használatú ingatlan önmagában nem újdonság, de az, hogy az ilyen projektek tervezése nagyságrendekkel nagyobb arányú mint az elmúlt években, már egy új trend.

Milyen tényezők alakítják ezt?

 • a nagyvárosokban rendelkezésre álló területek hiánya, 
 • a közlekedési infrastruktúrára nehezedő nyomás, 
 • a növekvő népesség, a gazdasági növekedése, 
 • az éghajlatváltozás, valamint 
 • a nagyobb életmódbeli kényelmet kereső emberek igénye.

Ez a kialakulóban lévő trend a lakosok számára a munkavégzéshez, élethez, társasági élethez és pihenéshez szükséges körzetek kialakításáról szól.

Olyan projektek pl., mint 

 • a digitális parkkal összekapcsolt társasházak; 
 • a legnagyobb mesterséges erdővel, szállodával, közösségi bevásárlóközponttal és kiállítóteremmel rendelkező lakóprojekt;
 • irodaházakat, bevásárlóközpontokat, egészségügyi létesítményeket és szórakoztató zónákat tartalmazó fejlesztések.

Bangkokban a vegyes használatú fejlesztések új szintre lépnek. Azok a befektetők, akik az ilyen projektek tervei alapján szeretnének vásárolni, számos kifizetődő lehetőséget találnak.

4. Az Otthontól a Home Office-ig

Ha a designtrendekről van szó, az egyik legszembetűnőbb az otthon és az otthoni iroda vagy vállalkozás alapos összekapcsolása

Ez a trend új szintre emeli a thaiföldi stílusú „townhouse vagy shophouse”-t. Az ilyen fejlesztések általában távolabb vannak a városközponttól, és gazdaságos megoldást kínálnak a munkavégzésre és az otthon életmódra egyaránt.