A 3. a legrövidebb út, de trükkös!

Tulajdonjogi szabályok

Thaiföldön ázsiai viszonylatban viszonylag szigorúak a tulajdonjogi szabályok. Magánszemélyként nem lehet kereskedelmi ingatlant vásárolni, de különböző típusú lakóingatlanoknál van erre lehetőség.

Külföldi magánszemélyek 49%-os részesedést vásárolhatnak különböző projektekben, amelyek jellemzően márkás társasházi projektek.

A külföldi magánszemélyek nem szerezhetnek földtulajdont, ami a villák és a földterületek megszerzésének folyamatát megnehezíti, de vannak erre is biztonságos megoldások.

Ezzel együtt nem feltétlenül kell birtokolnod a földet, bérelheted is.

1. Hogyan bérelhetsz?

A földterületeket legfeljebb 30 évre bérelheted, és a bérleti időszakot esetenként akár háromszor is meghosszabbíthatod.

A haszonbérlet azt jelenti, hogy a földtulajdonos szerződést köt veled arra, hogy egy meghatározott időre elfoglalhatod a földjét.

Amikor a haszonbérleti jog lejárt, azt meg lehet újítani vagy újratárgyalni. A megújított haszonbérleti időszak biztosításának gyakori módja, hogy ezt a szerződésben előre kikötik.

2. Ingatlanvásárlás thaiföldi Kft. alapításával

Egy másik lehetőség egy korlátolt felelősségű társaság alapítása ingatlanvásárlásra. Az ingatlant aztán ezen a cégen keresztül vásárolhatod meg.

A cégalapítás egyik problémája, hogy a külföldiek nem birtokolhatnak több mint 49%-os részesedést a thaiföldi korlátolt felelősségű társaságokban, kivéve az amerikai állampolgárokat.

A Thaiföld és az USA között 1966-ban aláírt barátsági és gazdasági kapcsolatokról szóló szerződésnek köszönhetően az amerikaiak teljes mértékben birtokolhatnak thaiföldi vállalatokat.

Ha nem vagy amerikai, akkor azért erre is van bejáratott út!

A tulajdonjogi szabályok áthidalása érdekében az a megoldás, hogy saját magadat kinevezed igazgatónak, egyértelműen rögzítve, hogy többségi szavazati joggal rendelkezel. 

Míg a múltban viszonylag könnyű volt korlátolt felelősségű társaságot nyitni, ez egyre nehezebbé válik, mivel a hatóságok szigorúan kezelnek mindent szabályt, hogy megakadályozzák, hogy a külföldiek olyan társaságokat nyissanak, amelyeket a helyi szabályozás megkerülésére használnak.

Például bezárják azt a céget, amelyik nem nyújtja be a cég éves beszámolóját, amiről gyakran megfeledkeznek az igazgatók

3. Ingatlanvásárlás thaiföldi házastárs segítségével

Előfordul, hogy a külföldiek a rövidebb utat választva,thaiföldi házastárs  segítségével vásárolnak telket.

Ez teljesen szabályos, de vigyázni kell azonban, mert ha a külföldi beadja a válókeresetet, az ingatlant a thaiföldi házastársa külön vagyonaként kezelhetik.

A thaiföldi  járó kockázatok és akadályok csökkentése érdekében talán jobban jársz, ha társasházi lakást vásárolsz, ami lényegesen egyszerűbb. Ennek a részleteit elolvashatod egy 5 részes sorozatban, ami IDE KATTINTVA tudsz elkezdeni!

Hogyan vásárolj meg egy villát!


Ha szívesebben élnél nyugodtabb környezetben és az óceánhoz közelebb, akkor vásárolj villát vagy hasonló önálló ingatlant.

A villa előnyei közé tartozik többek között a következők:

  • Nagyobb magánélet
  • Potenciálisan nagyobb érték növekedés
  • Közelebb élni a természethez/az óceánhoz
  • Nagyobb kényelem és tér, főleg ha családod van.

Fontold meg, hogy melyik lehetőség felel meg leginkább az igényeidnek, jelenlegi élethelyzetednek, és dönts bölcsen.

A villa vásárlás folyamata lényegesen összetettebb, mint a társasházi lakásoké. Sokkal több tranzakcióval kell foglalkoznod, és mindenképpen ügyvédet kell bevonnod a folyamatba.

Mivel az épület maga földterületre épül, amely nem lehet külföldi tulajdonban, tervezd be a földhivatal felkeresését és az egység alapos tulajdonjogi ellenőrzését.