Habár a külföldiekre vonatkozó thaiföldi ingatlanvásárlási törvények elég szigorúak – például földterületet nem vásárolhat külföldi -, vannak azonban legális módjai annak, hogy legalább társasházi lakást vásároljanak, mivel a Társasházi törvény értelmében kevesebb állampolgársági korlátozás vonatkozik az ilyen típusú ingatlanok tulajdonjogára.

Mi is az a condominium (társasház)?

A „condominium” vagy “condo” olyan ingatlantípus, amely több önálló egységből (lakásból) áll.. Ezek az egységek mindegyike külön-külön egyéni tulajdonban van, de az épület közös területei közös tulajdonban vannak.

Ezek a közös területek magukban foglalják a közlekedőket, folyosókat, tornatermeket, medencéket, mosókonyhákat, raktárokat, stb. Ide tartoznak a közös közművek és szolgáltatások is, mint például a liftek, a víz és az áram. 

A közös területeknek nem lehetn egyetlen jogi tulajdonosa. Ezeket meg kell osztani. Ezeket a közös területeket, kényelmi szolgáltatásokat és közműveket az egység (lakás) tulajdonosok közösen egyesületként kezelik, aminek a jogi  formája Thaiföldön „Condominium Juristic Person” néven létezik.

A külföldi magánszemélyekre vonatkozó condo vásárlási törvény

Nincsenek állampolgársági korlátozások a külföldiek számára, akik Thaiföldön szeretnének társasház-tulajdonossá válni. Minden külföldi, aki legálisan léphet be Thaiföldre, megvásárolhat és tulajdonba vehet egy társasházi lakást, amennyiben személyesen megfelel a Társasházi törvény 19. szakasza szerinti tulajdonjognak.*

Az eszerint külföldinek minősülő tulajdonosnak a társasházi lakás vételárát Thaiföldre devizaként kell átutalnia, és Thaiföldön belül egy engedéllyel rendelkező pénzintézetnél thai bahtra kell váltania.

Külföldi tulajdonosi kvóta(49%)

Amennyiben egy külföldi magánszemély jogosult a tulajdonjogra, akkor is csak akkor vásárolhat társasházi lakást a saját neve alatt, ha az a társasházi egység a külföldiek kvótája alatt értékesíthető. Ez azt jelenti, hogy a társasházon belül az összes egység (lakás) legfeljebb 49%-a adható el külföldieknek, a társasház legalább 51%-ának thaiföldi tulajdonban kell lennie.

JELENLEG TEHÁT EGY KÜLFÖLDI CSAK AKKOR LEHET TELJES TULAJDONOSA EGY TÁRSASHÁZI EGYSÉGNEK, HA A BEJEGYZÉS IRÁNTI KÉRELEM BENYÚJTÁSÁNAK IDŐPONTJÁBAN AZ Ő EGYSÉGÉNEK TELJES ALAPTERÜLETE MÉG BELEFÉR A 49%-OS KVÓTÁBA.

Ezért egy már elkészült társasházi lakás vásárlásakor az eladónak a társasházi jogi személy által kiállított garancialevelet kell benyújtania arról, hogy a társasházi egység a thaiföldi kormány által meghatározott 49 %-os ingatlan tulajdoni hányadon belül van. 

Ez nem vonatkozik a még építés alatt álló társasházakra. Ebben az esetben a társasházi jogi személy csak az építkezés befejezése után jön létre, és csak ezután adja ki ezt a garancialevelet. Ez azt jelenti, hogy az építkezés során az eladó vagy a fejlesztők nem kötelesek ilyen levelet kiadni. A társasházi jogi személy thaiföldi állampolgár lesz, de őt a földtulajdonjogi okiratra, az építésfelügyeleti törvényre és az ingatlanokkal kapcsolatos egyéb törvényekre vonatkozó thaiföldi jogszabályok kötik.

A vásárlási költségekről már korábban írtunk részletesen, IDE KATTINTVA el is tudod olvasni.

Összefoglalva

A társasházi lakás vásárlás innen nézve egyszerűnek és simának tűnhet, de még a Thaiföldi Társasházi törvény rendelkezéseit pontról pontra ismerve és betartva is szembesülhetsz problémákkal. Például a földterület tulajdonjogával kapcsolatos előre nem látható események miatt, vagy a társasház fejlesztőjének jogi problémái miatt, vagy a társasház külföldi tulajdonának 49%-os kvótájának túllépése miatt.

Emiatt magát a vásárlási folyamatot érdemes olyan szakembernek vagy ügyvédnek felügyelnie, aki ismeri az egész folyamatot, és gondosan le tudja zárni a tranzakciót.

*https://library.siam-legal.com/thai-law/condominium-act-ownership-sections-19-1-19-11/