Üdvözlés, öltözködés, étkezés, házasságkötés

Thaiföld egy gyönyörű, egzotikus ország, gazdag kultúrával és sajátos szokásaival, hagyományaival,etikettjével, amelyekkel érdemes tisztában lenned, ha oda utazol.

A thaiföldi élet megértése kulcsfontosságú a sikeres és emlékezetes thaiföldi tartózkodáshoz, nyaraláshoz, üzleti tevékenységhez.

Az alábbiakban áttekintünk néhány érdekes thai szokást és a házasságkötés 8 lépését.

Üdvözlés, köszönés

Amikor először találkozol valakivel, szokás, hogy enyhén meghajolsz, és a kezeidet imához hasonlóan az úgynevezett „wai”-ba teszed. Minél magasabbra helyezed a kezedet, annál nagyobb tiszteletet mutatsz.

Emellett fontos, hogy udvariasan beszélgess, legfőképp az idős emberekkel, mivel a thaiföldiek nagyon tisztelik az idősebbeket. 

Étkezés

Ha Thaiföldön eszel, fontos megjegyezni, hogy az ételt villával és kanállal eszik. A thai konyhában ritkán használnak evőpálcikákat. Udvariatlanságnak számít az is, ha az ételt a tányéron hagyjuk, vagy ha az evőpálcikával mutogatunk az ételre.

A thaiföldiek nagyon kedvelik a friss alapanyagokat, és gyakran esznek otthon főzött vagy utcai árusoktól vásárolt ételeket.

Öltözködési kódex

Thaiföldön fontos, hogy szerényen öltözz, különösen, ha templomokat vagy más szent helyeket látogatsz meg.

A férfiaknak kerülniük kell a rövidnadrágok vagy pólók viselését, amikor vallási helyeket látogatnak. A nőknek kerülniük kell a kihívó ruházat viselését vagy a túl sok fedetlen bőr megmutatását.

Fontos továbbá, hogy kerülni kell a sértő képeket vagy üzeneteket tartalmazó ruhadarabok viselését. Egyes templomokban a látogatóknak le kell venniük a cipőjüket, mielőtt belépnének.

Nyilvános helyeken történő viselkedés

Thaiföldön fontos, hogy nyilvános helyeken, például templomokban vagy más szent helyeken tisztelettudóan viselkedjünk. Udvariatlanságnak számít a nyilvános helyeken a hangoskodás vagy a másokat zavarón viselkedés. Kifejezetten sértő a lábbal való mutogatás.

Ajándékozás

Thaiföldön az ajándékozás fontos része a kultúrának. Ajándékozáskor fontos, hogy olyasmit adjunk, aminek jelentése vagy jelentősége van a megajándékozott számára. Az is fontos, hogy az ajándékot szépen csomagoljuk be, és tisztelettudó módon, enyhén meghajolva adjuk át. 

Házasságkötés

Mindenki tisztában van azzal, hogy a thai esküvői szertartás több fázisból áll. Ha még sosem hallottál a thai esküvői eljárásokról, ma beavatunk a részletekbe.

1. Méltóvá válás (Vallási szertartás)

Az esküvő napján a vőlegénynek és a menyasszonynak érdemeket kell szereznie arra, hogy méltóvá váljanak a házasságra. Így 9 szerzetest (a 9 a szerencseszám a thai vallásban) kell meghívnia otthonába és megetetnie őket. A szerzetesek megáldják a párt egy örömteli és sikeres házassággal.

2. Khan Maak-menet

A vallási szertartást követően a vőlegény vezeti a Khan-Maak menetet a menyasszony lakhelyére. A thaiföldi hagyományban általában kétféle Khan-Maak-felvonulás létezik:

„Khan – Maak – Ek”: A hozomány, bételdió, bétellevél, 2 arany – ezüst zacskó, zöldborsó, fekete szezámmag, pattogatott rizs és rizsföld alkotják a Khan – Maak – Ek-et.

„Khan – Maak – Tho”: Kilenc szerencsehozó thai finomság gyűjteménye, köztük virágos tojássárgájás tarta, kerek tojássárgájás tarta és foszlós tojássárgájás tarta.

3. A vőlegény kizárása

Amikor a férj megérkezik a menyasszony lakására, át kell mennie a koszorúslányok és a menyasszony családja által felállított három szimbolikus ajtón  (rózsaszín-arany ajtó, ezüst ajtó és arany ajtó).

Csak akkor engedik át a vőlegényt, ha pénzt ad nekik pénzt, vagy megtesz valamit, amit kívánnak. Például azt kell mondania a menyasszonynak, hogy „szeretlek”.

4. A lánykérés

Miután a vőlegény kihozta a menyasszonyt a szobából, a menyasszony szülei megszámolják a hozományt, majd zöldborsót, szezámot, pattogatott rizst és rizsföldet szórnak a hozományra. 

Ezt követően a menyasszony anyja a vállára teszi a hozományt, és úgy tesz, mintha nehéz lenne, mert nagy összegű pénz van benne.

5. Az eljegyzés

Amikor eljön a megfelelő pillanat, a vőlegény és a menyasszony eljegyzési gyűrűt cserélnek.

6. A vízöntési szertartás

Ez a thai kultúrában ez az esküvői szertartás legjelentősebb része. A menyasszony mindig a vőlegénytől balra ül, és mindkettőjük fején szertartásos frizura lesz. Ezt követően egy vendég behozza a (vallási szertartásból származó) vízzel töltött kagylóhéjat, és a pár kezére önti, és megáldja őket.

7. Tiszteletet az időseknek

Mivel a thai hagyományban az időseket nagy tisztelet övezi, ezt a szakaszt nem lehetett kihagyni az esküvői szertartás során.

A vőlegény és a menyasszony leül a szüleik vagy a család idős tagjai elé, hogy bocsánatért imádkozzanak, majd a szülők szent fonalat kötnek a csuklójuk köré, és fontos tárgyakat, például pénzt és arany nyakláncot ajándékoznak a párnak.

8. A nászágy előkészítése

Az az esküvői szertartás utolsó szakasza; a vőlegény a szobában várja a menyasszonyt, amíg a menyasszony szülei oda nem viszik, és meg nem tanítják a házasélet leckéire

Ezelőtt a lépések előtt azonban a szüleik megkérik egy sikeres házasságban élő szerelmest, hogy a vőlegény és a menyasszony számára megterítse az ágyat két párnával és szerencsehozó tárgyakkal, például mozsárral és mozsártörővel, téli dinnyével, idős kan macskával, babszemekkel, gyékénnyel és egy esővízzel teli tálal.