Külföldi magánszemélyként a Thaiföldön bejegyzett céget felhasználhatod arra, hogy tulajdonjogot vagy földterületet szerezz Thaiföldön.

Ez a rendszer földterületek, házak és sorházak vásárlására is vonatkozik. 

Minden, ami közvetlenül a földterületen található, megvásárolható egy thaiföldi cég nevére. Minden esetben a vásárlást tulajdonjoggal együtt jegyzik be

Abban az esetben, ha a 49%-os külföldi kvótából vásárolnak társasházi lakást, akor egy magánszemély lesz a tulajdonos. Ha egy thaiföldi kvótából származó földterületet, házat vagy társasházat adnak el, a tulajdonjog egy thaiföldi cég nevén lesz, amelyet de facto egy külföldi irányít.

Tulajdonosi részarányok

A thaiföldi korlátolt felelősségű társaságnak rendelkeznie kell egy thaiföldi állampolgárral, aki a cég tulajdonjogának 51%-val rendelkezik,, ami azt jelenti, hogy te – külföldi befektetőként – csak a cég 49%-át birtokolhatod, de te vagy az igazgató.

A társasági szerződésben azonban kiköthető, a külföldi igazgató teljes mértékben ellenőrzi a létrehozott szervezetet.

Ilyenkor az ingatlan vásárlást a thaiföldi cég tulajdonjogával együtt jegyzik be. Ez azt jelenti, hogy egy villa, ház vagy egy lakás a külföldi által birtokolt cég tulajdonában van. 

Milyen előnyei és hátrányai vannak a thaiföldi cég nevében történő lakásvásárlásnak?

 Az előnyök a következők: 

 1. A THB-ben megadott ár alacsonyabb, mint a külföldii valutában megadott ára és ez a szabály az ügyletek körülbelül 75%-ára igaz. A különbözet 2-3%-tól akár 20%-ig is terjedhet.

   

 2. Lehetőség van arra, hogy egy thaiföldi cég nevében több lakást is vásárolj, annyit, amennyire a költségvetésed futja. Ez jó megoldás akkor, ha azt tervezed, hogy több társasházi lakást vásárolsz, majd bérbe adod őket.

   

 3. Ha thaiföldi cégnévre vásárolsz ingatlant, akkor nem kell benyújtanod igazolást arról, hogy a pénzt külföldről hoztad be Thaiföldre.  Ez azt jelenti, hogy bármilyen fizetési módot használhatsz, ami kényelmes. 

A hátrányai a következők 

 1. A cég regisztrációjának és az éves bevallások elkészítésének költségei vannak.

   

 2. Egy thaiföldi cég által birtokolt társasházi lakás likviditása egy kicsit alacsonyabb, mint ugyanannak a lakásnak a likviditása, amelyik egy külföldi magánszemély  tulajdonában van. Ez azt jelentheti, hogy nehezebb lesz eladni a lakást.

   

  Hogyan lehet eladni egy ingatlant, ha az egy thaiföldi cég nevére vannak bejegyezve? 

A legegyszerűbb módja, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen több adót fizetni, ha az ingatlant azzal a céggel együtt adod el, amelyiknek a nevére bejegyezték.  

Ebben az esetben először meg kell változtatnia a tulajdonosok listáját, helyetted kell egy új tulajdonos.. Ezután az új tulajdonost nevezik ki a cég igazgatójának. Az üzlet ezután lezárul.


Hogyan vásárolhatsz egy thaiföldi cég nevén lévő társasházi lakást a lakáspiacról? 

Első lehetőség: a tulajdonos az ingatlant birtokló céggel együtt adja el a lakást.

Ebben az esetben 

 • a vevőnek a részvények 49%-át a saját nevére kell bejegyeztetnie,
 • igazgatói jogosultságot kell szereznie, és 
 • a cég összes eredeti dokumentumát meg kell kapnia.  

A fizetés pillanata előtt fontos ellenőrizni a cég pénzügyi biztonságát, például nem lehet semmilyen tartozása vagy kifizetetlen számlája.  

Ennek az előnye az, hogy nem kell adót fizetni, mert a lakást de jure nem adják el, hiszen az ugyanazon cég tulajdonában marad. Csak a cég tulajdonosa változik, és a lakás a céggel együtt az övé. 

A második lehetőség: a lakás bejegyzése egy új cég nevére.

Ez abban az esetben lehet, ha a kész lakást egy thaiföldi állampolgártól vásárolod meg, vagy ha a korábbi tulajdonos a külföldi, és nem akarja a lakást a céggel együtt eladni.

Ebben az esetben extra díjakat és adókat kell fizetni, amelyek általában 3-4%-ot tesznek ki a lakás árából

Ezen kívül kell fizetni kell egy új cég bejegyzéséért, és ennek az üzletnek a minimális költsége 30.000 THB.