Mi okozta ezt az elsöprő változást?

A városokból való kiköltözés és a Phuket-i életstílusra vágyó lakosok folyamatos áramlása drámaian megváltoztatja Phuket ingatlanpiaci képét. A sziget új ingatlan trendjét az egylakásos házak és a nagyobb társasházak iránti megugró kereslet uralja.

Ez éles változás 2019-hez képest, amikor több mint 9 millió turista keresett helyet ingatlant magának. Ebben a helyzetben a belépő szintű befektetési ingatlanok jelentek meg Phuketen, főként nagy tömbházas társasházakban. Sokan szállodai minőségűek voltak, és magas szintű garantált hozamot ígértek. 

A COVID19 hatása

A COVID19 rövid időn belül letörte ezt a tendenciát, mert a külföldi vevők, akik túlnyomórészt Off-plan ingatlanokat vásároltak, nem tudtak elmenni az elkészült ingatlanjaik átadására.  

A sziget ingatlanközvetítői számára ez a drasztikus trendváltás a villák iránti bérleti kereslet fellendülését és az elkészült lakások vásárlási kedvének növekedését eredményezte.  

A bangkoki thaiföldiek is Phuketre áramlottak, a Hongkongból, Szingapúrból és távolabbról érkező külföldi családokat pedig a nemzetközi iskolák, kórházak, kikötők, golfpályák és a nyugalmasabb, lazább élet ígérete vonzotta. 

A Greater Cherngtalay üdülőhely felemelkedése

Ezt a változást legjobban a hatalmas ütemben fejlődő nyugati parti Greater Cherngtalay bizonyítja. A gyakran Laguna néven emlegetett üdülőhely gyakorlatilag átírta a sziget térképét. 

Az egyik legfrissebb piackutatás szerint 5 nagy “butik-villákat” ingatlanfejlesztő vállalkozás van, akik eddig közel 50 projektet építettek fel, több mint 1100 befejezett és eladott lakóegységgel. 

Ami üzleti szempontból lenyűgözőt, hogy ezek a vállalkozások viszonylag rövid idő alatt képesek voltak fejleszteni és egyben megnövelni az ingatlanok átlagárát.

Néhányan, akik a 15-20 millió THB-s szinten játszottak, most már a 30-80 millió USD-s ársávban mozognak. Ez természetesen drasztikus változást jelent a megjelenő vásárlói rétegben.

A kutatás feltárta azt is, hogy sok befektetési ingatlant vásárló nem csak lakóingatlanokba, hanem kereskedelmi egységekbe is fektetett, amelyeket éttermeknek bároknak, irodáknak és kiskereskedelmi üzleteknek lehet bérbe adni. 

A társasházak piacának alakulása

Ami az üdülőhelyi kategóriájú társasházak piacát illeti, az elmúlt néhány évben ez a szektor két szegmensre szakadt

Egyik szegmens a belépő szintű befektetési egységek, amit az ilyen ingatlanok magas felvásárlási aránya is mutatja. Ezek átlagára kb. 7,6 millió THB.

A másik szegmensben azok vannak, akik pl. egy és két hálószobás egységeket vesznek, kb. 9-15 millió THB közötti áron.  

A vásárlók fiatalabb magánszemélyek vagy párok, vagy idősebb házaspárok, akik bizonyos esetekben a gyermekeik elköltözése miatt cserélnek, vagy második/nyaraló otthont szeretnének.

Előrejelzés 2023-ra 

A kutatás összegzése szerint „a világjárvány megzavarta a masszív befektetési ingatlan trendeket, és mind a thaiföldi belső kereslet, mind a makrogazdasági és politikai hatások kiváltották a magasabb szintű tranzakciós aktivitást és az ingatlanárak növekedését. Soha nem volt még ilyen nagy a forgalom az ingatlanok piacán.

A piaci trendeket és adatokat alapján a nyugati parti ingatlanpiacon továbbra is kedvező tendenciák várhatóak, tekintettel a végfelhasználók, valamint a teljes és részmunkaidős lakosok növekvő számára. A korábban túlfűtött spekulatív piacról egy megalapozottabb és alapvetően egészségesebb phuketi ingatlanpiacra való átmenetet tapasztalhatunk.

thaiingatlan phuket