Lehet, hogy nem is olyan lehetetlen?

Ha anyagilag megengedheted magadnak és/vagy csak elgondolkodsz azon, hogy  hol lehetne egy biztonságos, stabil és kényelmes otthonod külföldön, akkor Thaiföld az egyik legvonzóbb célpont lehet. 

Tudod-e, vajon miért?

Azért, mert Thaiföld olyan egyedi életstílust kínál, amely az ország kedvező éghajlatának, világszínvonalú egészségügyi rendszerének és színes, befogadó kultúrájának köszönhetően egyszerre különleges és csábító.

Mielőtt azonban úgy döntenél hogy második lakóhelyet létesítesz Thaiföldön, elengedhetetlen, hogy elemezd és értékeld a következményeket, és nemcsak jogi és adózási, hanem a család körülményeid szempontjából is.

Ebből a cikkből megismerheted a legfontosabb lépéseket, amelyeken végig kell menned, ha úgy döntesz, és azt is, hogy előtte milyen fontos pénzügyi és jogi kérdések vannak, amelyeket a folyamat során szem előtt kell tartanod.  

Teremtsd meg a jogosultságot! 

A thaiföldi második lakóhely létesítésének megkezdéséhez először is meg kell vizsgálni, hogy megfelelsz-e az erre vonatkozó követelményeknek. Ehhez még aktív nem bevándorló vízummal kell rendelkezned!

Ezt a segítségünkkel is megtudod szerezni, például munkavállalás, továbbtanulás vagy korai nyugdíjba vonulás címszóval. 

Üzleti vállalkozás indítása Thaiföldön  

Amikor egy vállalkozás indításáról van szó Thaiföldön, rengeteg szabályozásnak és előírásnak kell megfelelni. A befektetés megszervezése vagy a napi üzleti tevékenység működtetése során előfordulhat, hogy segítségre lesz szükséged.  

A thaiföldi vállalkozás bejegyeztetésének folyamata, munkavállalási engedély beszerzése kihívást jelenthet és időigényes lehet, ezért érdemes egy thai nyelven is beszélő ügyvédi iroda segítségét igénybe venni, amivel mi is rendelkezünk ITT

Az ingatlan kiválasztása 

Miután eldöntötted, hogy Thaiföld mely régiójában szeretnél egy második otthont létesíteni, a következő lépés az ingatlanlehetőségek felkutatása.

Ebbe a kategóriába tartozhatnak a társasházak és az önálló házak is. A megfelelő kiválasztásában mi otthon vagyunk, mindenben segítünk, a költségvetés, valamint a jogi és pénzügyi kérdéseket, mint az adók és a biztosítások, valamint a külföldiekre vonatkozó jogi korlátozások részleteiről pedig több cikkünk is megjelent: Megtalálhatod ezeket az információkat ezeken a linkeken. 

Az ingatlan tulajdonjog bejegyeztetése. 

Ha megvan az ingatlan, lezajlott az adásvételi folyamat, akkor a következő lépés az ingatlan bejegyeztetése az illetékes hatóságoknál. Ehhez általában különböző dokumentumokat kell kitölteni, és a tulajdonjog igazolására van szükség, amiről itt olvashatsz! 

Adóügyi következmények  

Amikor úgy döntesz, hogy második otthont hozol létre Thaiföldön, számos adónemet fogsz érinteni. Ezek közé tartozhatnak olyan dolgok, mint a jövedelemadó, az ingatlanra kivetett adó, valamint számos további adó és illeték.  

Az adók következményeinek átgondolása során fontos szem előtt tartani, hogy a legtöbb család számára a második otthon latolgatása közben ezek általában nem a prioritási lista élén szerepelnek. 

Magasabb prioritást élveznek olyan dolgok, mint a biztonság, a geopolitikai stabilitás, az egészségügyi ellátás, a nyelv, a helyszín, az éghajlat, az iskolák, valamint az életminőség és a megélhetési költségek szempontjai. De a döntés meghozatala előtt azonban elemezni és figyelembe kell venni az alkalmazandó adószabályokat és a jogi keretet is. 

Összefoglalás 

A második otthon létesítésénél elengedhetetlen, hogy olyan céggel működj együtt, akik képesek végigvezetni a teljes folyamaton.

Ugyanis nem csak a költözéssel/letelepedéssel kapcsolatos jogi és adóügyi kérdések a fontosak, hanem az is, hogy megvizsgáltasd

Érdemes az ennek megfelelő felelősséggel felkészülni és dönteni.